Ειδήσεις

Το facebook του πολιτισμού

Στον ηλεκτρονικό κόσμο του facebook, κάθε 60 δευτερόλεπτα γίνονται παγκοσμίως 510.000 σχόλια, ανανεώνονται 293.000 στάτους στα προφίλ των χρηστών και δημοσιεύονται 136.000 φωτογραφίες. Από αυτό το εντυπωσιακό ως προς την ποσότητα περιεχόμενο, ένα μικρό μόνο κομμάτι αφορά τη δράση των πολιτιστικών οργανισμών και των προϊόντων που κάθε φορά παρουσιάζουν στο κοινό. Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να ανατρέψει το Pluggy, η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκεται στα σκαριά. Για τον λόγο αυτό, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου συμπράττει με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών πολιτισμού Cliomuse, ώστε να το βγάλει σε πιλοτική λειτουργία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Κύριος σκοπός του Pluggy είναι η προώθηση της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η διασύνδεσή τους, προσφέροντας στους χρήστες δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε θέματα πολιτισμού. Οι χρήστες θα είναι σε θέση να μοιράζονται τις πολιτιστικές εμπειρίες τους και τη γνώμη τους για τα εκθέματα που θα βλέπουν, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακόμη κι αν δεν συνειδητοποιούν την οργανωμένη προσπάθεια. «Οι επισκέπτες των μουσείων θα χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να ανεβάζουν την προσωπική τους ματιά, δίνοντας έτσι τη δική τους πρόταση περιήγησης και μια δυνάμει έκθεση. Μοιραζόμενοι την εμπειρία τους, βοηθάνε στην παραγωγή νέου πολιτιστικού αποθέματος» αναφέρει στα «Πρόσωπα» ο Χρίστος Ρίγγας, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Στην πρώτη φάση του έργου, η πλατφόρμα θα συνδεθεί με τρία μουσεία που είναι υπό την ομπρέλα του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς: το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Μουσείο Αργυροτεχνίας των Ιωαννίνων. Μια επιλογή η οποία έγινε εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους που μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά και της μεγάλης επισκεψιμότητας που ήδη έχουν, χωρίς όμως τα κομμάτια της τριάδας αυτής να είναι αμετάβλητα. Παράλληλα με τα ελληνικά δεδομένα, το τοπίο θα ολοκληρώνει και το περιεχόμενο από το East Slovakian Museum της Σλοβακίας που θα προσφέρεται. «Τα δικά μας μουσεία μιλάνε σε μνήμες που είναι εντυπωμένες ακόμα, μια και σχετίζονται με την πρωτοβιομηχανική ιστορία. Ενας δυναμικός χρήστης που έχει επαφή με την τεχνολογία, δημοσιεύοντας στο Pluggy, μπορεί να βγάλει συναίσθημα και να υπενθυμίσει στοιχεία» αναφέρει ο Χρίστος Ρίγγας.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Χαρακτηριστικό της πλατφόρμας, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες που αναπτύσσονται προσαρμοσμένες στις ανάγκες του Pluggy. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ειδικό συγγραφικό εργαλείο που θα προσφέρει η σελίδα, μέσω του οποίου οι χρήστες θα μπορούν να συσχετίζουν τις ιστορίες τους με υλικό από ήδη διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες. Αλλά και με δεδομένα που έχουν ανεβάσει οι ίδιοι, οι φίλοι τους και επαγγελματίες του πολιτισμού. Θα είναι ελεύθεροι να δημοσιεύουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θέλουν, αρκεί να είναι κύριοι των πνευματικών δικαιωμάτων, χτίζοντας έτσι σχηματικά ένα νέο facebook του πολιτισμού. Ωστόσο, το Pluggy θα έχει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποφεύγεται η ηλεκτρονική παρουσία παιδιών στις αναρτήσεις.
Επιπλέον, οι ιστορίες θα διανθίζονται με εργαλεία και εφαρμογές όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία θα ζωντανεύει το περιεχόμενο της ανάρτησης μέσω των κινητών τους με τη χρήση της κάμερας και της οθόνης. Ή η εφαρμογή αφήγησης ιστοριών με ήχο 3D, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να ηχογραφούν και να τοποθετούν στον χώρο τους ήχους που θα προσλαμβάνονται κατά τις επισκέψεις τους στα σημεία ενδιαφέροντος. Διασκεδαστικό χαρακτήρα θα έχουν τα διαθέσιμα συνεργατικά παιχνίδια που θα ανεβαίνουν, ώστε οι πολίτες να συνθέτουν τα δικά τους ψηφιακά κουίζ και να ανακαλύπτουν τα αντικείμενα και τις συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αν και η αφετηρία του εγχειρήματος θα είναι το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στην τελική της μορφή η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε φορέα θέλει να συνεισφέρει με συγκεκριμένα υλικό, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Αλλωστε η χρηματοδότηση του πρότζεκτ είναι καθαρά ευρωπαϊκή. Προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αξιοποιεί τις προσφορές της κοινοπραξίας που σχημάτισαν οι τρεις ελληνικοί φορείς με άλλους έξι εταίρους από τέσσερις διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το Imperial College του Λονδίνου.
Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου