Ειδήσεις

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες θύματα εγκληματικής οργάνωσης!

Πλοκάμια σε πολλά τουριστικά μέρη της χώρας, όπως Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, είχε απλώσει το κύκλωμα που εξαπατούσε επιχειρηματίες και στο οποίο κατηγορούνται για συμμετοχή ένας δικηγόρος και ένας συνδικαλιστής. Η ζημία που υπέστησαν ιδιώτες και δημόσιο ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει έξι εικονικές εταιρίες τοποθετώντας «αχυράνθρωπους» στις διοικήσεις τους.

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, που είχαν φορολογικές εκκρεμότητες και οφειλές προς το δημόσιο ή τις τράπεζες (profile) και τους ζητούσαν να «συνεργαστούν», υπογράφοντας ιδιωτικά συμφωνητικά με τα οποία αποδέχονταν την απόδοση ποσοστού επί των κερδών τους, με αντάλλαγμα «διευθέτηση-αποπληρωμή» των οφειλών τους από τις «εταιρίες». Οι επιχειρηματίες έδιναν τα ποσοστά των κερδών τους, τα μέλη όμως του κυκλώματος, πλήρωναν τις οφειλές με επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Οι εμπνευστές της απάτης «άρπαξαν» 14 εκατομμύρια ευρώ από τους επιχειρηματίες, χωρίς βέβαια να πληρώσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ των οφειλών προς το δημόσιο.
Για την υπόθεση, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν έξι μέλη του κυκλώματος και αναζητούνται άλλα δύο, όλοι Έλληνες.

Η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει συνολικά δέκα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τα οκτώ μέλη του κυκλώματος.
Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις – κατά περίπτωση – κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και σ’ αυτήν συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη του κυκλώματος λειτουργούσαν ως εξής:

«Τοποθετούσαν» τα άτομα αυτά («αχυράνθρωπους») ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες, τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή/και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Με τον τρόπο αυτό απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων (ιδιωτών) στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών (είσπραξη εσόδων, δημιουργία οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ).

Πέρα από τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, από τους μη καταβληθέντες φόρους και σε βάρος των ιδιωτών, από τη μη καταβολή των οικονομικών τους απαιτήσεων, η «αναγκαστική» ικανοποίηση των όποιων οφειλών καθίστατο ανέφικτη, καθώς οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκινούντο στην «αφάνεια».
Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές «αχυρανθρώπους», προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών-χρεών τους.

Με τον τρόπο αυτό, της εικονικής αναδοχής χρέους, συμμετείχαν στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών, ζημιώνοντας έτσι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιώτες, συναλλασσόμενους με τις εταιρείες αυτές.

Στις περιπτώσεις αυτές η τοποθέτηση των «αχυρανθρώπων» γινόταν είτε με τη θέλησή τους, είτε εκβιαστικά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως από τον 44χρονο συλληφθέντα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς ελάμβανε τις βασικές αποφάσεις, αποτελούσε τον βασικό καθοδηγητή των υπολοιπών μελών, καθώς και τον «υποκρυπτόμενο» διαχειριστή των εταιρειών, που σύστηνε η εγκληματική οργάνωση.

Κατ’ εντολήν του αρχηγού δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δημιούργησαν και λειτούργησαν τουριστικά γραφεία στο Βέλγιο, τα οποία μέσω του κύκλου εργασιών τους, προέβησαν στην εξαπάτηση ημεδαπών ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της σύστασης εταιρειών και της εικονικής αναδοχής χρέους από συνεργαζόμενες εταιρείες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος, που εδρεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών επιχειρηματιών προσεγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, τουλάχιστον 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς «ξέπλεναν» τα χρήματα
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούσαν (ξέπλεναν) τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (SMURFING), μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των χρηματικών ποσών που διακινούσαν.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση σχεδίαζε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες, έχοντας προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση εταιρείας γενικού τουρισμού στη Βουλγαρία.

Για το σκοπό αυτό θα τοποθετούσαν και πάλι «αχυράνθρωπο» ως εικονικό διαχειριστή, προκειμένου στη συνέχεια να εξαπατήσουν επιχειρηματίες για επενδύσεις στην εταιρεία, ενώ επιπλέον αναζητούσαν άλλους «αχυράνθρωπους» για να χρησιμοποιηθούν ως δανειολήπτες από τοπικά χρηματοπιστωτικά συστήματα, ώστε να καρπωθούν τα χρήματα των δανείων.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, χώρους και εταιρείες, που σχετίζονται με την οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος επιταγών, αξιογράφων και το χρηματικό ποσό των (50.500) ευρώ περίπου, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις υπολογιστές, ένα εύχρηστο πιστόλι, 59 φυσίγγια των 9 mm, δεκατέσσερα πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και λοιπά πειστήρια που επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη έκνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου