Ειδήσεις

Σχέδιο εξπρές – Πότε και πώς επιστρέφουν 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Με πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας μέχρι τα τέλη του μήνα σκοπεύει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να επανατοποθετήσει 3.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.100 είναι απολυμένοι από κεντρικές υπηρεσίες και 2.500 περίπου είναι σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Γ. Κατρούγκαλου, οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα θα μοριοδοτηθούν στην βάση κοινωνικών κριτηρίων και θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ θέσεων, όπου θα υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει καλέσει «τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολυθήκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα βάσει των εφαρμοστικών νόμων και των αναγκαστικών αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της νέας Κυβέρνησης για τη διευθέτηση και αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων στο Δημόσιο και να συζητήσει μαζί τους λεπτομέρειες της εφαρμογής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Πειραιώς 211, στον Ταύρο, όπου ο κ. Γ. Κατρούγκαλος θα εξειδικεύσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις προσλήψεις.

Το θέμα των απολυμένων έχει απασχολήσει έντονα τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο καθώς οι λίστες των απομακρυθέντων από τις κρατικές δομές που παρέδωσαν οι υπηρεσίες στον αρμόδιο υπουργό έχουν σημαντικές αποκλείσεις μεταξύ τους. Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπολογίζουν τους απολυμένους στους 3.475 ενώ το ΑΣΕΠ έχει καταμετρήσει 3.100 υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους λόγω διαθεσιμότητας, οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο να δηλώσει σε χτεσινή εκπομπή, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν έδινε αληθή στοιχεία για τις απολύσεις ούτε στο εσωτερικό αλλά ούτε και στους δανειστές, ανοίγοντας… πόλεμο με τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία για 12.926 απολύσεις.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δεσμευτεί σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες και πως θα επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυθέντες μέσω διαθεσιμότητας ή κατάργησης ειδικοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες που επέβαλε το Μνημόνιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος σε δημόσιες δηλώσεις του σημείωσε ότι ως υπουργός έχει την ευθύνη του στενού δημόσιου τομέα και στους επαναπροσληφθέντες δεν υπολογίζει τους 2.650 απολυμένους της ΕΡΤ καθώς είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Σημείωσε επίσης, ότι οι επαναπροσλήψεις δεν θα γίνουν απαραίτητα στις θέσεις από τις οποίες είχαν απολυθεί οι εργαζόμενοι αλλά όπου έχει ανάγκη το δημόσιο. Ταυτόχρονα τόνισε, ότι όσοι είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα θα τεθούν σε καθεστώς εθελοντικής κινητικότητας προκειμένου να τοποθετηθούν σε θέσεις που υπάρχουν ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει δώσει εντολή να διασταυρωθούν τα στοιχεία των απολύσεων τόσο με το ΑΣΕΠ όσο και με αυτά που έχουν στην διάθεσή τους οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να υπάρχει μία καθαρή εικόνα στο υπουργείο για τον αριθμό των εργαζομένων του δημοσίου που έχουν απολυθεί και που υπάρχει πρόθεση να επαναπροσληφθούν εντός του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που παραδόθηκαν στον Γ. Κατρούγκαλο, οι 3.475 υπάλληλοι που έχουν απολυθεί και θα επανατοποθετηθούν στο δημόσιο αφορούν:

43 δημοτικούς αστυνομικούς
75 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
50 καθαρίστριες
507 σχολικούς φύλακες
165 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
23 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
163 εργαζόμενοι από διάφορες υπηρεσίες και
2.449 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις 13.000 που απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες περίπου οι 4.000 αφορούν απολυμένους για πειθαρχικούς λόγους ή λόγω δικαστικών αποφάσεων (οι συμβασιούχοι που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και τελικώς αποφάνθηκαν αρνητικά τα δικαστήρια για την συνέχιση της εργασίας τους). Από τους υπόλοιπους 9.000 εργαζομένους, οι 3.500 περιλαμβάνονται στις πρώτες λίστες που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ για τους 2.650 απολυμένους της ΕΡΤ θα αποφανθεί το αρμόδιο υπουργείο.

Υπολογίζεται, ότι ένας σημαντικός αριθμός απολυμένων έχει επιστρέψει στις εργασίες του μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Γ. Κατρούγκαλος για τους απολυμένους, καθώς υποστηρίζει ότι είναι περισσότεροι από τους 3.475 που εμφανίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο των εργαζομένων στο Δημόσιο ακόμα και σε όσους τέθηκαν σε κινητικότητα και επανατοποθέτηθηκαν, έχουν ξεκινήσει να διεκδικούν την επιστροφή στις θέσεις που υπηρετούσαν στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα, οι 50 πρώην σχολικοί φύλακες που σήμερα υπηρετούν ως τραυματιοφορείς θέλουν να επιστρέψουν στα σχολεία καθώς και οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Με πληροφορίες από ΄Εθνος και thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου