Ρεπορτάζ

Στυγνός εκβιασμός από τους τραπεζίτες προς τους δανειολήπτες των ιδρυμάτων που έβαλαν λουκέτο

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι δανειολήπτες που είχαν προχωρήσει στη σύναψη δανείων από τράπεζες οι οποίες δεν υφίστανται πια. Τα νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανέλαβαν τα συγκεκριμένα δάνεια, πιέζουν ώστε να υπογραφούν καινούργιες συμβάσεις με απολύτως επαχθείς όρους.

Το πρόβλημα στη Ρόδο είναι πραγματικά μεγάλο, καθώς επί μια ολόκληρη πενταετία (2004 – 2008) εχορηγούντο δάνεια με προνομιακά επιτόκια, προκειμένου οι δανείστριες τράπεζες να κερδίσουν πελατειακό κοινό. Ετσι μια σειρά από τράπεζες είχαν διεισδύσει στην τοπική αγορά. Πρόκειται για τις τράπεζες ΠΡΟΤΟΝ, Millenioum, FBB, αλλά και τις πάλαι ποτέ μεγάλες Εμπορική και Αγροτική. Οι τράπεζες αυτές χορήγησαν δάνεια είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε ελβετικό νόμισμα, με μικρό περιθώριο κέρδους. Ετσι, το τελικό επιτόκιο για τον δανειζόμενο διαμορφώνονταν γύρω στο 3% (ανάλογα με το euribor της περιόδου).

Μετά το κλείσιμο των συγκεκριμένων τραπεζών, τα δάνεια πέρασαν στη διαχείριση των υπολοίπων τραπεζών (Alpha, Πειραιώς, Εθνική) οι οποίες και τώρα δεν αναγνωρίζουν τις τότε δανειακές συμβάσεις.

Τα τοπικά τραπεζικά στελέχη ζητούν από τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με επιτόκιο που υπερβαίνει το 6%, το οποίο για στεγαστικό δάνειο είναι σχεδόν καταστροφικό. Επιπρόσθετα, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα δάνεια (κυρίως τα στεγαστικά) είχαν εκταμιευθεί με εγγυήσεις που είχαν υπογραφεί εκείνη την περίοδο, με τις τότε αξίες των ακινήτων. Σήμερα οι τραπεζίτες ζητούν με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις για τα δάνεια, καθώς η σημερινή αξία των ακινήτων έχει κατέβει τόσο χαμηλά ώστε να μην μπορεί να καλύψει ούτε τη μισή αξία του χορηγηθέντος δανείου.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και για τους δανειολήπτες που είχαν προχωρήσει στην εκταμίευση δανείου για την αγορά οικοπέδου. Το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν υπήρχε μόνο για περιορισμένη χρονική περίοδο. Σήμερα, οι τραπεζίτες που εξαγόρασαν τα παλιά δάνεια, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις σε σπίτια, ακόμα κι αν ένα δάνειο είναι ενήμερο.

Στην πραγματικότητα τα προβλήματα ανάγονται σε στυγνό εκβιασμό, καθώς εάν οι δανειολήπτες δεν συνετιστούν με τα νέα δεδομένα, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν με τους κλητήρες μέσα στα σπίτια τους.
Προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των δανείων που θα πρέπει να επανεξετασθούν και να τεθούν εκ νέου σε νέες συμβάσεις. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως αριθμεί εκατοντάδες δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες που έβαλαν λουκέτο είχαν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών στη Ρόδο. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση τραπεζικού στελέχους που δήλωσε προς τη «Δημοκρατική» ότι «μόνο τα δάνεια της FBB που θα πρέπει να επανεξεταστούν στη Ρόδο υπερβαίνουν τα 300».

Στην ίδια οδό θα βρεθούν και οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου. Προς το παρόν, πάντως, η Alpha Bank απλώς δέχεται την εξόφληση των τρεχούμενων δανείων των πελατών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια, τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί για την εκταμίευσή τους, θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στους μήνες που ακολουθούν.
Το μόνο σίγουρο που μπορεί να γραφτεί σήμερα για το τραπεζικό σύστημα είναι πως τα στελέχη του δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Ουδείς τραπεζίτης αναγνωρίζει πως φέρει ευθύνη για όλα εκείνα τα προσκλητήρια για τη χορήγηση δανείων στη δεκαετία του 2000. Όλα εκείνα είναι περασμένα, σήμερα, απολύτως εκβιαστικά, χωρίς ενδιασμούς και χωρίς περιστροφές, οι ίδιοι τραπεζίτες αξιώνουν και απαιτούν από τους δανειολήπτες να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πολιτικές που επί χρόνια ακολουθούσαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου