Εκκληση προς τους καρκινοπαθείς να εμβολιαστούν καθώς ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, απηύθυνε χτες η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, κα Μαρία Κρητικού.
Με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι ‘δώρο Θεού’ και παρά το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη αρνητές όπως και με τα μέτρα προστασίας, η πλειοψηφία θα προσέλθει για να εμβολιαστεί.
«Το εμβόλιο είναι κάτι που το θέλουμε όλοι εμείς που ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και ειδικότερα, όσοι κάνουν θεραπείες. Νομίζω πως έχουν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους και στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι θετικοί για να εμβολιαστούν. Για εμάς, επιβάλλεται να γίνει το εμβόλιο, το υποστηρίζουμε αφού θέλουμε να θωρακίσουμε την υγεία μας» όπως ανέφερε.
Όσον αφορά στις θεραπείες που είναι σε εξέλιξη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κα Κρητικού διαβεβαίωσε πως γίνονται κανονικά: «Ο διευθυντής της ογκολογικής κλινικής μας κ. Ματθαίος, κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά και οι ασθενείς μας, δεν έχουν προβλήματα. Μπαίνουν μόνον οι ασθενείς για τις χημειοθεραπείες τους και όχι οι φροντιστές. Υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό κάθε 15 ημέρες πριν τις θεραπείες τους και οφείλω να σημειώσω ότι η κλινική είναι πολύ οργανωμένη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ραντεβού που θέλουμε να κλείσουμε στα νοσοκομεία των Αθηνών είτε για χειρουργεία, είτε για εξετάσεις και κυρίως εντοπίζεται στα άτομα του τελικού σταδίου αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να παρέχουν την φροντίδα που απαιτείται από ειδικευμένους γιατρούς. Οι φροντιστές καλούνται να κάνουν την δουλειά του γιατρού και του νοσηλευτή στο σπίτι διότι όπως ξέρουμε η κλινική έχει μετατραπεί σε covid οπότε δεν μπορεί να φιλοξενηθεί ένας ασθενής τελικού σταδίου. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια κλινική που θα φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ειδική αντιμετώπιση…»
Ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 900 μέλη, αλλά οι ασθενείς είναι πολυάριθμοι. Κατά τις εκτιμήσεις, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι εθελοντές, το δ.σ. του Συλλόγου: «Προσωπικά, θα είμαι η πρώτη που θα κάνω το εμβόλιο. Κι αυτό γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν φοβόμαστε να εμβολιαστούμε. Το περιμένουμε ως ‘δώρο ζωής’ ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σχετικά με την προμήθεια των φαρμάκων στο Νοσοκομείο, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου εξέφρασε την ικανοποίησή της αφού η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί καθώς έχουν δοθεί εντολές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη ‘ιατρείου διαχείρισης πόνου’ του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί και απαιτείται η επαναλειτουργία του.
«Προς το παρόν δεν έχουμε καταθέσει κάποιο επίσημο αίτημα προς τον διοικητή κ. Γρηγόρη Ρουμάνη αλλά θα το ζητήσουμε σύντομα. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις σε μια σειρά από προβλήματα όπως και αυτό. Ωστόσο, θα το ζητήσουμε γιατί είναι αναγκαίο να υπάρχει», όπως είπε.
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ
Η κα Κρητικού αναφέρθηκε και στον ξενώνα φιλοξενίας ασθενών και συνοδών καρκινοπαθών στη Ρόδο που δημιουργήθηκε με ενέργειες του Συλλόγου μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Ο συγκεκριμένος χώρος που βρίσκεται η δομή, επί της οδού Καποδιστρίου στο κτήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για τρία χρόνια.
Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας ατόμων σε δέκα κλίνες, όμως, η επιλογή των ατόμων που φιλοξενούνται στη δομή γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ανάλογων με αυτά που τηρούνται σε παρόμοιες δομές.
«Ο ξενώνας λειτουργεί κανονικά, είναι ένας χώρος πολύ ζεστός και φιλόξενος. Οι εθελοντές έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ασθενείς που έρχονται από τα νησιά για τις θεραπείες τους. Είτε για μία ημέρα, είτε για λίγο περισσότερο μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί εάν έχουν θεραπείες ή χειρουργεία κ.λπ. Ήταν ένας στόχος που τον θέλαμε και τον πετύχαμε».
Το αντίτιμο είναι 15 ευρώ για δύο άτομα ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και δωρεάν. Οι ασθενείς δεν συναντούν ο ένας τον άλλον. Οι χώροι είναι ελεγμένοι, απολυμαίνονται συνεχώς και είναι πλήρως εξοπλισμένοι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ