Τοπικές Ειδήσεις

Kλείνει το Kτηματολόγιο Pόδου για εργασίες! «Μη ασφαλές και ακατάλληλο» με βάση αυτοψία της Δ/νσης Tεχνικών Eργων

«Μη ασφαλές και ακατάλληλο» χαρακτηρίζεται σε έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών (Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου!!
Στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο Δ.Τ.Ε. κ. Εμμανουήλ Μαριά και τον προϊστάμενο Τ.Μ. κ. Νικόλαο Λυμπερόπουλο αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ : Διαβίβαση της από 25-11-2020 Έκθεσης Αυτοψίας.
ΣΧΕΤ.: Το με Α.Π. ΔΤΕ/3261/21-07-2020 έγγραφο της Υπηρεσίας μας.
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού μας εγγράφου με το οποίο σας είχε υποβληθεί η από 21-07-2020 σχετική μελέτη αποκατάστασης καθώς και του από 23-11-2020 συμβάντος πρόκλησης βλαβών στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου, σας διαβιβάζουμε την Έκθεση Αυτοψίας που πραγματοποίησαν Μηχανικοί της Υπηρεσίας μας και σας επισημαίνουμε ότι η έκταση και η φύση των βλαβών συνιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Όπως σας έχει ήδη προ τετραμήνου επισημανθεί, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η υπηρεσία του Κτηματολογίου Ρόδου να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο αφενός για την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού και αφετέρου για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε».
Στο δελτίο αυτοψίας στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου που ακολουθεί αναφέρονται τα εξής:
«Έπειτα από τις βλάβες που προκλήθηκαν την 23η Νοεμβρίου 2020 στο κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από υπηρεσιακά στελέχη μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Δωδ/σου την 251 Νοεμβρίου 2020.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η επιδείνωση των προβλημάτων στο κέλυφος του κτηρίου, που είχαν ήδη διαπιστωθεί στην από 11-05-2020 προηγούμενη αυτοψία κλιμακίου μηχανικών της Υπηρεσίας μας, βάσει της οποίας είχε συνταχθεί και αποσταλεί στην στεγαζόμενη Υπηρεσία (Κτηματολόγιο Ρόδου) η από 21-07-2020 σχετική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου. Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκαν εκ νέου, εκτεταμένα προβλήματα αποκόλλησης επιχρισμάτων από τις εξωτερικές τοιχοποιίες και οροφές του κτηρίου και κατάπτωση αυτών εντός της ζώνης διέλευσης εργαζομένων και επισκεπτών (κλιμακοστάσιο και είσοδος κτηρίου), ρωγματώσεις και φαινόμενα υγρασίας σε διάφορα σημεία εξωτερικά αλλά και εσωτερικά του κτηρίου, καθιστώντας επισφαλή την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων και επισκεπτών από αυτό.
Για τις υφιστάμενες βλάβες που έχουν εντοπισθεί από την Υπηρεσία μας (κατεστραμμένη μόνωση δώματος, φραγμένες υδρορροές, ανάποδες ή μηδενικές ρύσεις για την απορροή των ομβρίων, ρωγματώσεις επιχρισμάτων και πέτρινης τοιχοποιίας, καταστροφή αρμολογήσεων πέτρινων στοιχείων κ.ο.κ.) και για την αντιμετώπιση της κατάστασης προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα και να αποκατασταθούν τα σημεία που υπέστησαν βλάβη, έχει συνταχθεί η προαναφερθείσα από 21-07-2020 μελέτη αποκατάστασης του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκάνησου.
Η έκταση και η φύση των βλαβών συνιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού. Όπως έχει ήδη προ τετραμήνου επισημανθεί, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η υπηρεσία του Κτηματολογίου Ρόδου να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο αφενός για την ασφάλεια εργαζομένων και κοινού και αφετέρου για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την συνολική περαίωση του έργου αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, απαιτείται η άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων εργοταξιακού τύπου τόσο για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασής του, όσο και για την ασφάλεια των πεζών που διέρχονται πλησίον των εξωτερικών όψεων του κτηρίου προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενες καταπτώσεις, λόγω αποκόλλησης τμημάτων του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου.
Συγκεκριμένα προτείνεται να τοποθετηθούν μεταλλικά ικριώματα με μεταλλικό δάπεδο και κατακόρυφα στοιχεία από λινάτσες ή φύλλα κυματοειδούς λαμαρίνας, τουλάχιστον κατά μήκος της πλευράς που έγιναν οι καταπτώσεις, τα οποία θα λειτουργήσουν ως προστατευτικό μέσο σε περίπτωση εκ νέου καταπτώσεων. Επίσης, θα πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα εργοταξιακή σήμανση με προειδοποιητικές πινακίδες αναγγελίας κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα και με την από 21-07-2020 θεωρημένη μελέτη του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκάνησου η άμεση ανάθεση εργολαβίας για τη συνολική αποκατάσταση των βλαβών του κτηρίου, σύμφωνα με την υπόψη μελέτη του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκάνησου, αποτελεί κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας αδήριτη και επιτακτική ανάγκη».
Κλείνει το Κτηματολόγιο
με απόφαση
του υπουργού Δικαιοσύνης
Με απόφαση, που εξέδωσε χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας διατάχθηκε η αναστολή των εργασιών του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου για το χρονικό διάστημα από 7-12-2020 έως και τις 20-12-2020.
Για την λήψη της αποφάσεως ελήφθη υπόψιν η ως άνω έκθεση.
Τονίζεται ότι ελήφθη υπόψιν η ύπαρξη βλαβών στο κτήριο η φύση και έκταση των οποίων καθιστά αυτό ακατάλληλο και επιπλέον την ανάγκη αφενός προστασίας εργαζόμενων και κοινού και αφετέρου εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου