Ειδήσεις

Τουρισμός: “Είμαστε σε αγώνα επιβίωσης”

“To 2020 ήταν μια πρωτοφανής χρονιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Ο ελληνικός τουρισμός πέρασε –και εξακολουθεί να περνάει– την πιο μεγάλη κρίση του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγώνα επιβίωσης, ο οποίος δεν είναι αγώνας επιβίωσης μόνο του ελληνικού τουρισμού, είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, της οικονομίας και γενικότερα του πλανήτη μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα”. Αυτήν ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου σε ενημερωτική συζήτηση με δημοσιογράφους.

Όπως είπε, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένα για τον τουρισμό. ” Το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας. Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων” τόνισε.

Όσον αγορά τη  μείωση του ΦΠΑ, έστω και πρόσκαιρα, στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, η  χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021. Όμως, το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος, προέβλεψε, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή, όταν επανέλθουν θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα.

Στον αντίποδα, το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τον κλάδο. “Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης” τόνισε.

“Καλώς άνοιξε ο Τουρισμός”

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος του Τουρισμού τον καλοκαίρι. Όπως υπογράμμισε, ο Τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.

Σημείωσε πως ο Τουρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, έπαιξε ελάχιστο ρόλο στη διασπορά της νόσου. “Αυτό δεν έγινε από τύχη, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως -το PLF- αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί”.

Κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες

Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Ρέτσος. “Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021” τόνισε.

“Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Ακόμα πιο δύσκολα θα έλεγα, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα” συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα πάντως, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας. Προβλέπεται παράταση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, επιδότηση αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, ειδική οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων-εργοδοτών στον κλάδο του τουρισμού και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Πηγή: capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου