Ρεπορτάζ

Σε «φονικές βόμβες» έχουν μετατραπεί τα «χαλατά» στη Μεσαιωνική Πόλη

Στην επιφάνεια επανέφερε η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Νότιο Αιγαίο, με αποκορύφωμα τον φονικό σεισμό της Κρήτης, το σοβαρότατο πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια στα νησιά ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο.
Στη Ρόδο το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου δεκάδες ετοιμόρροπα κτήρια, που έχουν καταστεί «φονικές παγίδες» με το πέρασμα του χρόνου, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή σαν χάρτινοι πύργοι με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κάτοικοι της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, με αφορμή τον φονικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, επαναφέρουν το αίτημά τους να ληφθεί μέριμνα από τις τοπικές αρχές για τα 500 και πλέον ετοιμόρροπα κτίσματα εντός των τειχών, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που είτε διαμένουν στο εξωτερικό, είτε δεν έχουν χρήματα για να τα συντηρήσουν, είτε λόγω κληρονομικών εκκρεμοτήτων δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να διευρύνεται το πρόβλημα και παράλληλα να εντείνεται η ανησυχία καθώς πολλά από τα ετοιμόρροπα κτήρια της Μεσαιωνικής Πόλης, εφάπτονται σε κατοικίες ή καταστήματα, ή βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους απ΄όπου καθημερινά περνούν κάτοικοι και επισκέπτες.
«Η σωματική μας ακεραιότητα, ακόμα και η ζωή μας κινδυνεύουν σε κάθε σεισμική δραστηριότητα. Σε κάθε σεισμό τα ετοιμόρροπα κτήρια της Παλιάς Πόλης κινδυνεύουν να πέσουν στα κεφάλια μας, γι αυτό ζητάμε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι πριν θρηνήσουμε θύματα όπως έγινε στο Αρκαλοχώρι, ή πιο πριν στη Σάμο με τα δύο αθώα παιδιά», δήλωσε στη «δ», κάτοικος που διαμένει σε οίκημα εντός των τειχών το οποίο εφάπτεται σε ετοιμόρροπο κτίσμα. «Τα παιδιά μας παίζουν δίπλα ή πολλές φορές και μέσα στα ετοιμόρροπα κτήρια και τρέμει το φυλλοκάρδι μας. Τα κυνηγάμε συνέχεια για να τα προστατέψουμε. Τα “χαλατά” της Παλιάς Πόλης δεν κινδυνεύουν μόνο από τους σεισμούς, αλλά και από τις δυνατές βροχοπτώσεις. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα, είναι διαχρονικό, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι σοβαρά με αυτό πριν συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο. Και αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, πλέον ζούμε με το φόβο. Η εγκατάλειψη, η φθορά του χρόνου και τα καιρικά φαινόμενα, έχουν μετατρέψει τα εγκαταλειμμένα κτήρια σε “φονικές βόμβες”. Το κακό δεν θέλει πολύ ώρα για να γίνει», αναφέρει στη «δ» κάτοικος της Παλιάς Πόλης που το σπίτι του γειτνιάζει με ετοιμόρροπο κτήριο του οποίου οι ιδιοκτήτες διαμένουν στο εξωτερικό και το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του.
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν και οι κάτοικοι πέριξ της οδού Μεγ. Κωνσταντίνου καθώς η φθορά του χρόνου έχει καταστήσει άκρως επικίνδυνο το γνωστό εγκαταλειμμένο οίκημα επί της οδού, σε κεντρικό σημείο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε φονική παγίδα. «Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κτήριο επί της οδού Μεγάλου Κωνσταντίνου. Από το σημείο περνούν καθημερινά εκατοντάδες πεζοί και διέρχονται εκατοντάδες αυτοκίνητα. Το κτήριο είναι ετοιμόρροπο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταπλακώσει αμέριμνους περαστικούς. Πότε περιμένουν οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με το πρόβλημα; Όταν θα καταρρεύσει, θα είναι πολύ αργά», δηλώνει στη «δ», περίοικος που επικοινώνησε με την εφημερίδα για να κρούσει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Πολλά ετοιμόρροπα κτήρια έχουν καταγραφεί επίσης στην δημοτική ενότητα Κρεμαστής, στα μαράσια, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, ενώ αρκετά είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί με το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη όπου και θα πρέπει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί -όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες- κατάρρευση ανά πάσα στιγμή, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τραγικό ατύχημα.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται αφορά στο γεγονός ότι τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτήρια ανήκουν σε ιδιώτες που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ή δεν μπορούν να εντοπιστούν, κι αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη διαδικασία της κατεδάφισης, καθώς το δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε πολλά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου όπου εγκαταλειμμένα κτήρια μέσα σε οικισμούς, ακόμα και σε κεντρικά σημεία προκαλούν φόβο σε διερχόμενους και στους περίοικους αφού μέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Να σημειωθεί ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ζήτησε και έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοθετική παρέμβαση, η θεσμοθέτηση τριών Ειδικών Επιτροπών Επικινδύνως Ετοιμόρροπων ( Ε.ΕΠ.ΕΤ.) σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων που είχε αναληφθεί από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Στόχος είναι να αρθούν οι υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών για το ίδιο θέμα, καθώς και οι αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης, για την κατεδάφιση όσων κτηρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.
Η αρχική τροπολογία, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, προέβλεπε από μία 7μελή Ειδική Επιτροπή (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης), με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων, για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Ειδικότερα, για ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου η αρχική τροπολογία προέβλεπε μια Ειδική Επιτροπή στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την οποίαν ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου