Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του «Ιαλύσιον»

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαλύσιον» που βρίσκεται στην Ιξιά επί της Λεωφόρου Ηρακλειδών.
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ακίνητης περιουσίας κ. Δήμος Μουτάφης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής Ρόδου για τις εξελίξεις, καθώς το ακίνητο θα παραδοθεί σε όποιον ιδιώτη αναλάβει να το αξιοποιήσει, εντελώς «καθαρό» από νομικής άποψης.
Όπως τόνισε, ο φάκελος έχει επιστρέψει από την αρμόδια εκτιμητική επιτροπή ώστε να βγει βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, της θέσης που βρίσκεται και των προοπτικών που έχει, η τιμή του πρώτου μισθώματος –δηλαδή η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν σύντομα είναι να έρθει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα (επιτροπές κ.λπ.) και μετά να βγει σε διεθνή διαγωνισμό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βούληση της δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει συμμετοχή από πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να αναδειχθεί μέσα από τις διαδικασίες, ο πιο κατάλληλος και φερέγγυος που θα αναλάβει το ακίνητο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναβαθμίσει εντελώς την περιοχή. Κι αυτό διότι το ακίνητο αυτό ξεχωρίζει λόγω της θέσεώς του και των δυνατοτήτων του και η αξιοποίηση του θα έχει οφέλη για όλη την γύρω περιοχή.
Όπως τόνισε ο κ. Μουτάφης, όλα τα νομικά κωλύματα που υπήρχαν έχουν ξεπεραστεί εντελώς, με αποτέλεσμα το ακίνητο να είναι έτοιμο να παραδοθεί στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, καθαρό από κάθε νομική διαδικασία ή κώλυμα: «Η όλη καθυστέρηση που προέκυψε, άξιζε τελικά τον κόπο. Συνεπώς το “Ιαλύσιον” θα βγει σε διεθνή διαγωνισμό πολύ σύντομα και έτοιμο για αξιοποίηση».
Όσον αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη του Δήμου Ρόδου, αυτό θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Υπενθυμίζουμε ότι το «Ιαλύσιον» βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου υπάρχει έντονη τουριστική, εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει παραμείνει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια. Οι πληροφορίες της «δ» αναφέρουν ότι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για να αξιοποιήσουν το ακίνητο είναι Ρόδιοι επώνυμοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από Έλληνα ομογενή που ζει στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία του ακινήτου
Ο διαγωνισμός έχει σκοπό τη λειτουργία του δημοτικού ακινήτου «Ιαλύσιον», ως χώρου αναψυχής και εστίασης. Το επονομαζόμενο «Ιαλύσιον» είναι το ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην Ιξιά επί της Λεωφόρου Ηρακλειδών 1, επάνω στην παραλία και απέχει από την πόλη της Ρόδου 4 χλμ. Έχει εμβαδό 2.215 τ.μ., βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 8218/05-05-1988 συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια είναι 682 τ.μ., και η ακάλυπτη 1.533 τ.μ. Τα υπάρχοντα κτίσματα που βρίσκονται στο οικόπεδο είναι κατά βάση τα εναπομείναντα από παλαιό εργοστάσιο, το οποίο λειτουργούσε ως μεταξουργείο.
Από το έτος 1946 το ακίνητο, ιδιοκτησίας της ιταλικής εταιρείας με την επωνυμία «RODISETA» ήταν μισθωμένο σε ιδιώτη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μεταξουργείο. Το έτος 1951 το ακίνητο περιήλθε λόγω αγοράς στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ακολούθως δε στις 28-08-1952 το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα στον Οργανισμό Ακινήτων του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο. (Ο.Α.Π.Δ.Δ.). Ακολούθως σύμφωνα με τους όρους του Ν.195/1973 η κυριότητα του ακινήτου επανήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο παρεχώρησε τη διοίκηση και τη διαχείριση όλων των ακινήτων του και κατά συνέπεια και του μισθίου ακινήτου στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Το έτος 1971 η χρήση του ακινήτου μετατράπηκε από τον μισθωτή, από μεταξουργείο σε εκθετήριο ειδών λαϊκής τέχνης, αναψυκτήριο, σνακ μπαρ, ενώ το έτος 1978 προστέθηκε και χρήση SUPER MARKET και τουριστικών ειδών.
Το 1988 το ακίνητο πωλήθηκε με το υπ’ αριθ. 8218/07-05-1988 συμβόλαιο αγοραπωλησίας από το Ελληνικό Δημόσιο με εντολοδόχο την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην τότε Κοινότητα Ιαλυσού. Η Κοινότητα προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των παραλιών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς συνέστησε επιχείρηση με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΑΛΥΣΟΥ» η οποία εγκρίθηκε με την 28-06-1988 απόφαση του υπουργού των Εσωτερικών με ΦΕΚ Β’ 33393, στην οποία παραχωρήθηκε η χρήση του εν λόγω ακινήτου.
Με την υπ’ αριθμόν 70/29-2-2012 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου αποφασίσθηκε η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου, ενώ με την υπ’ αριθμόν 749/7-12-2012 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου εγκρίθηκαν οι όροι της προκήρυξης για την σύμβαση παραχώρησης.
Θυμίζουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός, που διεξήχθη στις 26 Απριλίου 2013 κηρύχθηκε άγονος διότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, παρόλο που τα τεύχη της προκήρυξης ζητήθηκαν από υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου