ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Κρυφά σχολειά” ελέω ΦΠΑ-Ενα εκατομμύριο γονείς απέναντι στην αύξηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σχολείο τάξη

«Πα­ρα­κα­λώ πολύ, μπο­ρεί­τε να μην κό­ψε­τε από­δει­ξη για να γλι­τώ­σου­με τον ΦΠΑ;» λέει μια κυρία γύρω στα 40 στην ιδιο­κτή­τρια του συ­νοι­κια­κού φρο­ντι­στη­ρί­ου στη Δυ­τι­κή Αθήνα όπου θέλει να στεί­λει τον γιο της και συ­ζη­τεί τους όρους. Δεν φαί­νε­ται να έχει εμ­φα­νές οι­κο­νο­μι­κό πρό­βλη­μα, αλλά η προ­σπά­θεια πε­ρι­κο­πής οποιου­δή­πο­τε ποσού στη συ­γκυ­ρία αυτή μοιά­ζει άπελ­πις. «Δυ­στυ­χώς! Τι θα γίνει αν κάνει έφοδο το ΣΔΟΕ; Θα κρύ­βου­με τους μα­θη­τές;».

Χα­ρι­στι­κή βολή στον ήδη συρ­ρι­κνω­μέ­νο οι­κο­γε­νεια­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό απει­λεί να δώσει η επι­βο­λή φόρου 23% στην ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση. Αν και στα μέσα Ιου­λί­ου, όταν πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε το μνη­μο­νια­κό μέτρο, όλοι εστί­α­σαν στην επι­βά­ρυν­ση όσων στέλ­νουν τα παι­διά τους σε ιδιω­τι­κά σχο­λεία – μέλη της ση­με­ρι­νής κυ­βέρ­νη­σης μι­λού­σαν τότε για «έχο­ντες και κα­τέ­χο­ντες» -, είναι πια ξε­κά­θα­ρο ότι αυτές που θα πλη­γούν είναι οι οι­κο­γέ­νειες μι­κρο­με­σαί­ου ει­σο­δή­μα­τος. Πε­ρισ­σό­τε­ροι από 1 εκα­τομ­μύ­ριο γο­νείς στέλ­νουν τα παι­διά τους σε φρο­ντι­στή­ρια ξένων γλωσ­σών, μέσης εκ­παί­δευ­σης, πλη­ρο­φο­ρι­κής και σε ωδεία.

Από το «όχι» στο «θα δούμε»

Το νε­φε­λώ­δες τοπίο σχε­τι­κά με τη δια­τή­ρη­ση του μέ­τρου ή την αντι­κα­τά­στα­σή του με ισο­δύ­να­μα προ­κει­μέ­νου να μην είναι η Ελ­λά­δα η μόνη χώρα με ΦΠΑ στην εκ­παί­δευ­ση (μαζί με το Μπαν­γκλα­ντές, όπου όμως η επι­βά­ρυν­ση ανέρ­χε­ται στο 7%) εντεί­νει την ανα­σφά­λεια. Μετά την προ­ε­κλο­γι­κή δέ­σμευ­ση του ίδιου του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Αλέξη Τσί­πρα ότι το μέτρο δεν θα ισχύ­σει όλοι προσ­δο­κούν τη με νόμο κα­τάρ­γη­σή του, προ­ε­τοι­μά­ζο­νται όμως για κάθε εν­δε­χό­με­νο.

Την πε­ρα­σμέ­νη Πέμ­πτη ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας κ. Νίκος Φίλης ζή­τη­σε πί­στω­ση χρό­νου. «Είναι θέμα το οποίο θέ­λου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με στο πλαί­σιο των ισο­δυ­νά­μων. Δεν αφορά μόνο το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, είναι θέμα συ­νο­λι­κής κυ­βερ­νη­τι­κής από­φα­σης. Αν ολο­κλη­ρω­θούν τέσ­σε­ρις-πέντε με­γά­λες υπο­θέ­σεις φο­ρο­δια­φυ­γής, θα βρε­θούν τα ισο­δύ­να­μα για να μην ισχύ­σει» είπε, το­νί­ζο­ντας ότι ως το τέλος Νο­εμ­βρί­ου θα έχει λη­φθεί η τε­λι­κή από­φα­ση, δη­λα­δή σχε­δόν τρεις μήνες μετά την έναρ­ξη των μα­θη­μά­των.

Τα δί­δα­κτρα σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις έχουν προ­συμ­φω­νη­θεί χωρίς να υπο­λο­γί­ζε­ται στο τε­λι­κό ποσό ο νέος φόρος, ο οποί­ος όμως ήδη κα­τα­βάλ­λε­ται από τους γο­νείς, με τη λο­γι­κή του μελ­λο­ντι­κού συμ­ψη­φι­σμού εφό­σον κα­ταρ­γη­θεί. «Ο τρό­πος που θα δια­χει­ρι­στούν οι ιδιο­κτή­τες την επι­βά­ρυν­ση ποι­κίλ­λει. Κά­ποιοι θα μοι­ρα­στούν το επι­πλέ­ον κό­στος με τους μα­θη­τές, άλλοι θα το με­τα­κυ­λί­σουν πλή­ρως στις οι­κο­γέ­νειες» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιάν­νης Βα­φεια­δά­κης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εκ­παι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελ­λά­δος (ΟΕΦΕ).

Στην πε­ρί­πτω­ση της 23χρο­νης Ελέ­νης Κων­στα­ντι­νί­δου, τα δί­δα­κτρα για τα μα­θή­μα­τα Αγ­γλι­κών ήταν στα 600 ευρώ, ποσό που τε­λι­κά θα ανέλ­θει στα 660 ευρώ, μια και το φρο­ντι­στή­ριο θα απορ­ρο­φή­σει το υπό­λοι­πο πο­σο­στό, δη­λα­δή 13%, ενώ με πλήρη με­τα­κύ­λι­ση θα έπρε­πε να κα­τα­βά­λει 738 ευρώ.

«Κρυφά σχο­λειά» ελέω ΦΠΑ

Η απορ­ρό­φη­ση φα­ντά­ζει αδύ­να­τη για τις επι­χει­ρή­σεις, στην πλειο­νό­τη­τά τους πολύ μι­κρού με­γέ­θους. Δε­δο­μέ­νου ότι τα δί­δα­κτρα στα χρό­νια της κρί­σης έχουν ήδη μειω­θεί κατά 40%-50%, τα φρο­ντι­στή­ρια λει­τουρ­γούν ήδη στα όριά τους. Την ίδια στιγ­μή η επι­βά­ρυν­ση απο­κλει­στι­κά των οι­κο­γε­νειών ενέ­χει τον κίν­δυ­νο των μα­ζι­κών δια­γρα­φών. «Πολ­λές επι­χει­ρή­σεις θα διο­λι­σθή­σουν στην πα­ρα­οι­κο­νο­μία, είτε σε συμ­φω­νία με τους γο­νείς για μη έκ­δο­ση απο­δεί­ξε­ων, είτε θα στρα­φούν στα ιδιαί­τε­ρα μα­θή­μα­τα. Οσοι εί­μα­στε νό­μι­μοι, απλώς δεν θα μπο­ρέ­σου­με να λει­τουρ­γή­σου­με» επι­ση­μαί­νει μι­λώ­ντας στο «Βήμα» πα­ρά­γο­ντας του κλά­δου.

Τα φρο­ντι­στή­ρια θα με­τα­τρα­πούν σε «κρυφό σχο­λειό» όπως λέ­γε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, τάση που σε επαρ­χια­κές πό­λεις ήδη πα­ρα­τη­ρεί­ται. «Από πέ­ρυ­σι πολλά υπό­γεια και απο­θή­κες έχουν με­τα­τρα­πεί σε τά­ξεις, όπου κά­νουν μα­θή­μα­τα μικρά γκρου­πά­κια. Ακόμα και αν το κό­στος έρ­χε­ται στα ίδια με το φρο­ντι­στή­ριο, οι γο­νείς θα προ­τι­μή­σου­με τα ιδιαί­τε­ρα επει­δή είναι πιο εξα­το­μι­κευ­μέ­να» λέει μη­τέ­ρα στο «Βήμα».

Προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σει να αντε­πε­ξέλ­θει στα έξοδα για τον 17χρονο γιο της που εφέ­τος θα δώσει Πα­νελ­λα­δι­κές, από πέ­ρυ­σι ήδη ανα­γκά­στη­κε να του «κόψει» τα μα­θή­μα­τα κι­θά­ρας. Μπρο­στά στη νέα πι­θα­νή αύ­ξη­ση των δι­δά­κτρων η κυρία Βα­σι­λι­κή Λ. στα­μά­τη­σε για αυτή τη χρο­νιά τη 12χρονη κόρη της από το μπα­λέ­το. «Αν και το αγα­πά­ει πολύ, συ­ζη­τή­σα­με και κα­τά­λα­βε ότι χρειά­ζε­ται να στη­ρί­ξου­με τον αδελ­φό της» λέει η μη­τέ­ρα στο «Βήμα». Το πλήγ­μα σε άλλες, εξί­σου ση­μα­ντι­κές εκ­παι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες θα είναι με­γά­λο.

«Οι οι­κο­γέ­νειες αντι­δρούν στο μέτρο με αντα­να­κλα­στι­κά πα­ρα­οι­κο­νο­μί­ας. Πολ­λοί στρέ­φο­νται στα ιδιαί­τε­ρα, όπου οι τιμές μειώ­νο­νται προ­ο­δευ­τι­κά στα χρό­νια της κρί­σης, επι­λέ­γο­ντας λι­γό­τε­ρες ώρες μα­θη­μά­των, με την προσ­δο­κία ότι θα είναι πιο απο­δο­τι­κές» σχο­λιά­ζει μι­λώ­ντας στο «Βήμα» ο κ. Νάσος Π., πα­τέ­ρας δύο παι­διών και κα­θη­γη­τής με εμπει­ρία στον χώρο της φρο­ντι­στη­ρια­κής εκ­παί­δευ­σης.

Το ίδιο όμως πράτ­τουν και αρ­κε­τοί φρο­ντι­στη­ριού­χοι, οι οποί­οι προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­μεί­νουν αντα­γω­νι­στι­κοί στα χρό­νια της κρί­σης με­τα­κυ­λί­ουν το κό­στος στους ερ­γα­ζο­μέ­νους. «Προ­σλαμ­βά­νουν ακόμη και φοι­τη­τές ή αν­θρώ­πους χωρίς την απαι­τού­με­νη επάρ­κεια, πα­ρά­νο­μα φυ­σι­κά, προ­κει­μέ­νου να αμεί­βο­νται με λι­γό­τε­ρα χρή­μα­τα. Αν το 23% ισχύ­σει τε­λι­κά, αυτές οι πρα­κτι­κές θα επι­κρα­τή­σουν, μειώ­νο­ντας την ποιό­τη­τα των υπη­ρε­σιών και ενι­σχύ­ο­ντας τον φαύλο κύκλο της πα­ρα­οι­κο­νο­μί­ας» επι­ση­μαί­νει.

Πτώση τιμών
Ιδιαί­τε­ρα αγ­γλι­κών με 8 ευρώ την ώρα

«Απο­φα­σί­σα­με η μικρή μας κόρη να κάνει Αγ­γλι­κά στο σπίτι δύο φορές την εβδο­μά­δα μαζί με δύο φίλες της, με την κα­θη­γή­τρια που είχαν πέ­ρυ­σι στο φρο­ντι­στή­ριο, προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρί­σου­με το κό­στος» ανα­φέ­ρει η κυρία Σταυ­ρού­λα Ζορ­μπά. Το κό­στος θα δια­μορ­φω­θεί έτσι στα 8 ευρώ την ώρα για κάθε παιδί, τιμή που προ κρί­σης έμοια­ζε άπια­στη. «Αλλοι γο­νείς επι­λέ­γουν πρω­το­ε­τείς φοι­τη­τές για τις μι­κρές τά­ξεις, ώστε να ρί­ξουν τις τιμές ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο, χωρίς να στε­ρή­σουν στα παι­διά τους αυτό το απα­ραί­τη­το εφό­διο» σχο­λιά­ζει.

Οι τιμές στα ιδιαί­τε­ρα μα­θή­μα­τα δια­μορ­φώ­νο­νται πια και ανά­λο­γα με τις απαι­τή­σεις και δυ­να­τό­τη­τες κάθε γονέα. Για πα­ρά­δειγ­μα, η προ­ε­τοι­μα­σία μόνο για τα Γερ­μα­νι­κά του σχο­λεί­ου κυ­μαί­νε­ται στα 7-10 ευρώ την ώρα, ενώ για την από­κτη­ση πτυ­χί­ου η τιμή φτά­νει στα 12-15 ευρώ. Σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταία έκ­θε­ση του Πα­γκό­σμιου Οι­κο­νο­μι­κού Φό­ρουμ, η χώρα μας κα­τε­τά­γη τε­λευ­ταία ανά­με­σα σε 30 ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες στον τομέα της εκ­παί­δευ­σης λόγω της στε­νής σχέ­σης ανά­με­σα στις επι­δό­σεις των μα­θη­τών και στο ει­σό­δη­μα των γο­νιών τους.

«Η πρό­σβα­ση στην εκ­παί­δευ­ση θα πρέ­πει να είναι ίση για όλους. Το μέτρο αυτό δη­μιουρ­γεί τα­ξι­κό ζή­τη­μα διότι επι­βα­ρύ­νε­ται η μέση και λαϊκή οι­κο­γέ­νεια» σχο­λιά­ζει ο κ. Βα­φεια­δά­κης, «καθώς τα παι­διά που θα στε­ρη­θούν είτε το φρο­ντι­στή­ριο προ­ε­τοι­μα­σί­ας για τις πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις είτε το φρο­ντι­στή­ριο για την εκ­μά­θη­ση ξένων γλωσ­σών θα βγουν σε μια αντα­γω­νι­στι­κή αγορά ερ­γα­σί­ας με μειω­μέ­να προ­σό­ντα».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.