Τοπικές Ειδήσεις

«Σκουλήκι Έλληνα, πλήρωσε!»

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Είναι ο Έλληνας σκουλήκι; Αν δεν είναι, γιατί του συμπεριφέρονται ως το ζωντανό κατακάθι της λάσπης; Πότε άλλοτε σε περίοδο ειρήνης υπήρχε τόσο διαρκής, καθημερινός και αυξανόμενος εκβιασμός όσο εκείνος που βιώνει αυτήν ακριβώς τη στιγμή ο σύγχρονος Έλληνας στη σύγχρονη Ελλάδα; Πως γίνεται τα προσωπικά του στοιχεία να έχουν γίνει φέιγ βολάν και να μοιράζονται ως τροφή στις ορέξεις όλων εκείνων των όρνεων που ίπτανται κυκλικά πάνω από υποψήφια θηράματα; Ο σύγχρονος Έλληνας σήμερα ζει σε καθεστώς απόλυτης τρομοκρατίας που θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτός ο Έλληνας, εγώ ο Έλληνας, εσύ ο Έλληνας είναι αδύνατο να σηκώσεις κεφάλι.
Η πρώτη τρομοκρατία ξεκινά από το ίδιο το κράτος. Ενας ψηφιακός έφορος, ένα πλάσμα που υφίσταται μόνο ως δυαδικός αριθμός τύπου “Μάτριξ” φροντίζει να στέλνει ηλεκτρονικά τελεσίγραφα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία: «Εκκρεμούν υποχρεώσεις, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Αυτές πρέπει εντός 15 ημερών να πληρωθούν». Το σκηνικό του τρόμου συμπληρώνεται από τον λογιστή που σπεύδει να ενημερώσει ότι «αν έρθει και δεύτερο τέτοιου είδους μήνυμα, τότε αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση θα σου γίνει δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού». Αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση, όπως λέμε: πονάει πόδι, κόβει πόδι. Και τι θα συμβεί εάν ο τραπεζικός λογαριασμός δεσμευτεί; Τότε μοιραία έρχεται το τέλος της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Στην πράξη το ίδιο το κράτος έρχεται ως εκδικητής να κόψει τα πόδια των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι ίδιο το σκηνικό της Δίκης του Φράντζ Κάφκα, όταν πριν από 110 χρόνια έγραφε για το φανταστικό ήρωα “Τζόζεφ Κ.”, που ένα πρωί συλλαμβάνεται και οδηγείται σε δίκη χωρίς να γνωρίζει για ποιο λόγο κατηγορείται. Τελικά ο ήρωας του Κάφκα εκτελείται, χωρίς ποτέ να του έχει απαγγελθεί η κατηγορία και έχοντας ως την τελευταία στιγμή τη θέληση “να διατηρήσω το λογικό μου”. Αυτό το λογικό που θέτει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ έννομου πολίτη και τρομοκράτη, του έννομου κράτους και του ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Τα δεδομένα δεν είναι καλύτερα για τους μισθωτούς. Ο πρώτος εκβιασμός έρχεται από τις τράπεζες. Εκείνες που πρώτες διεσώθησαν στη διάρκεια της κρίσης, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Είναι οι ίδιες τράπεζες στο όνομα των οποίων το δημόσιο χρέος μετακύλησε στις πλάτες των Ελλήνων και τους έκοψε τα πόδια. Κι όταν οι τράπεζες εν μιά νυκτί πουλήθηκαν σε συμφέροντα της αλλοδαπής, η θυσία των Ελλήνων μετατράπηκε σε πάγια υποχρέωση. Η οφειλή είναι βεβαιωμένη και η τράπεζα δεν χάνει. Τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Ποιοι είναι εκείνοι που τηλεφωνούν; Είναι αποτυχημένοι δικηγόροι; Είναι άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικηγόροι; Πάντως το σίγουρο είναι πως είναι κομμάτια μιας μηχανής τα γρανάζια της οποίας περιπλέκονται μεταξύ προσώπων που έχουν τραπεζικές και πολιτικές θέσεις. Εκείνοι που υποτίθεται υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ελλήνων, είναι οι ίδιοι που προωθούν την παντελή τους οικονομική εξόντωση. Την εξαθλίωσή τους. Την καταστροφή της αξιοπρέπειάς τους. Γι’ αυτά τα “γρανάζια” δεν θα υπάρξει δίκη. Οι ίδιοι είναι και δικαστές και φύλακες. Κάφκα: «Σημείωσε ότι είμαι ισχυρός και δεν είμαι παρά ο τελευταίος των φυλάκων. Μπροστά σε κάθε αίθουσα στέκουν φύλακες, ο ένας πιο ισχυρός από τον άλλο. Κιόλας στη θέα του τρίτου, ούτε εγώ μπορώ ν’ αντέξω». Πλύση εγκεφάλου πριν από έναν αιώνα. Πλύση εγκεφάλου και σήμερα.
Το ύφος των φυλάκων και των εισπρακτόρων της σύγχρονης Ελλάδας είναι κι αυτό ένα στοιχείο του τρόπου με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει τον φορολογούμενό του. Τα στρατοδικεία που είχαν στηθεί στη χώρα κατά την εκπνοή του β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή τα μιάσματα που έδρασαν στην ταράτσα της οδού Μπουμπουλίνας την περίοδο της Χούντας φαίνεται πως ενέπνευσαν μεγάλο μέρος της σύγχρονης οικονομικοπολιτικής μούργας. Από την ευγένεια στη φάλαγγα ένα τσιγάρο δρόμος.
Ο Έλληνας είναι ανυπεράσπιστος. Είναι δέκτης διαρκούς πίεσης και κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και θα είναι μια κατάρρευση εσωτερική, που θα την υποστεί εξ’ ολοκλήρου η οικογένειά του. Καταστρέφεται κι αυτή. Ήδη υπάρχουν παραδείγματα.
Κι αν τώρα αίρονται τα capital controls στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα για τον Έλληνα πολίτη. Θα ήταν πραγματικά ριζοσπαστικό αν σήμερα η Κυβέρνηση με ένα Νόμο απαγόρευε τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Αυτό θα άλλαζε την αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπεια των δανειοληπτών. Ποιος όμως θα σκεφτεί τους δανειολήπτες ευτυχισμένους; Ο στιχουργός και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου έγραψε «τι ελπίδες έχει ένα σκουλήκι για ένα καλύτερο αύριο;».

Το σκηνικό της τρομοκρατίας συμπληρώνει η ΔΕΗ. Αυτή η εταιρεία, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αποτελεί σήμερα το απόλυτο όπλο του εκβιασμού. Απρόκλητα, χωρίς έλεγχο, χωρίς αιδώ, προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης κατοικιών, χωρίς ποτέ να ελέγχει εάν πίσω από τους τέσσερις τοίχους υπάρχουν άνθρωποι κατάκοιτοι, με μηχανική υποστήριξη, μαθητές που θέλουν να διαβάσουν, ζευγάρια που προσπαθούν να στήσουν ένα νοικοκυριό. Είναι τελικά παράδοξο. Αφού η ΔΕΗ είναι δημόσια επιχείρηση, γιατί οι ανείσπρακτες οφειλές δεν βεβαιώνονται στην Εφορία κι από κει και πέρα το κάθε νοικοκυριό να έχει να κάνει μόνο με τις τρέχουσες υποχρεώσεις (και κάποια στιγμή να ρυθμίσει τις παλιές οφειλές);
Είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός των νοικοκυριών που καθημερινά στέκονται στις ουρές της ντροπής αναζητώντας να βρουν μια λύση στο πρόβλημά διακοπής της ηλεκτροδότησής τους. Για τους περισσότερους δεν υπάρχει λύση. Για τα νοικοκυριά των ανέργων, των συνταξιούχων, των ατόμων που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα είναι αδύνατη η εφάπαξ καταβολή της μισής οικονομικής οφειλής. Με τι κουράγιο θα επιστρέψει αυτός ο άνθρωπος στην κατοικία του;
Ο σύγχρονος Έλληνας, εγώ, εσύ, βρισκόμαστε ακριβώς στην ίδια θέση, δεχόμαστε ακριβώς τον ίδιο εκβιασμό. Κι αν τύχει μια αναποδιά, μια πιθανή ασθένεια, θα ξεπουληθούμε ολόκληροι για να τη ξεπεράσουμε. Θα το κάνουμε έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτό το κράτος δεν έχει να μας προσφέρει απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η κατάντια του Ελληνα σήμερα. Να πρέπει να πληρώνει για τα πάντα, να υπομένει τους εκβιασμούς όλων και αδύνατος να αντιδράσει να πρέπει να ακούει τις κορώνες των πολιτικών που επαίρονται ότι ενδιαφέρονται το καλό των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • zinitaki    09.09.2019 00:43

    Φίλε Γιώργο,είναι πολλοί οι πολίτες,που πάντα υπήρξαν συνεπείς κ σήμερα έγιναν πολύ περισσότεροι με τον εξαναγκασμό,όπως λέει το κείμενο.Τι απολαβές έχουν όλοι αυτοί; Ευχαρίστως συνεισφέρεις σε ένα ταμείο,που έχεις τη συνδιαχείρησή του,σαν ισότιμο μέλος του συνόλου,όχι όμως σε μια μαύρη τρύπα,που καταπίνει τους κόπους σου.Δεν άκουσες τίποτα για την επιβολή των μνημονίων,χάριν της διάσωσης των χρεωμένων ευρωπαϊκών τραπεζών; Τι ευθυνη έχουν οι πολίτες,για τις κομπίνες των ντόπιων κ ξένων τραπεζιτών; Οι τράπεζές μας διασώθηκαν 2-3 φορές με λεφτά του λαού.Όταν το εισόδημα των πολιτών έχει πέσει στο 1/3,δεν είναι λογικό,να μειωθεί κ το χρέος τους στο 1/3 ; Αντί γι’ αυτό,αρπάζουν περιουσίες,λόγω χρέους κ τις πουλούν στο 1/10 ή 1/20 σε κερδοσκόπους του συναφιού τους.Ποϋ είναι τα δάνεια που δίνουν,για να υπηρετούν τις ανάγκες της οικονομίας; Αντί γι’ αυτό μας εξαναγκάζουν να τους καταθέτωμε τον κόπο της δουλειάς μας,για να δίνουν δάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο,να αγοράζει κοψοχρονιάς τις υποδομές κ την περιουσία του δημοσίου κ να μας ρίξει ακόμα πιο βαθειά στην υποδούλωση.

  • Γιωργος    06.09.2019 03:23

    “Θα το κάνουμε έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτό το κράτος δεν έχει να μας προσφέρει απολύτως τίποτα.” και εγω ερωτώ, Εσυ εισαι απεναντι στο κρατος ενταξι για να μπορεις να εχεις απαιτησεις από αυτό ? Αυτό το κρατος που ΟΛΟΙ μας περιμενουμε να παρουμε, από που θα τα βρη όταν εμεις δεν πληρωνουμε αυτά που μας αναλογουν. Πως θα μπορεσει αυτό το κρατος να αγορασει εφοδια για την αμυνα μας αν οι Τουρκοι τρελλαθουν. Το κρατος πρεπει να μαζεψει από τους πολιτες του για να μπορεσει να λειτουργησει. Όταν οι μισοι κοιταζουν πως δεν θα πληρωσουν τοτε και αυτό αναγκάζεται να προσφηγει σε μαστιγιο όπως καποιος αναφερε και σε εκβιασμούς όπως εσυ λες.

  • zinitaki    05.09.2019 19:32

    Να προσθέσω ακόμα κάτι: Ορισμένες καθώς πρέπει εφημερίδες έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν,γιατί λέει αυξήθηκαν σε ποσοστό οι ηλεκτρονικέςωσυναλλαγές μέσω τραπεζών.Χωρίς όμως να αναφέρουν,ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται στο μαστίγιο.

  • zinitaki    05.09.2019 19:25

    Είχε υπάρξει όμως σαφής πρόβλεψη και προειδοποίηση: Από τη στιγμή που ο πολίτης δε θα έχει τη δυνατότητα και θεμελιακό δικαίωμα,να διαχειρίζεται ο ίδιος τα λεφτά του,αλλά θα είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται μέσω τραπεζών και να ελέγχεται για κάθε οικονομική του συναλλαγή,περιέρχεται σε κατάσταση υπόδουλου.Αυτή είναι η υποδούλωση.Μέχρι τη στιγμή,που θ’ αποφασίσει ένας άνθρωπος ή ένας λαός να την αποτινάξει από πάνω του.

Σχολιασμός άρθρου