Ειδήσεις

Δυσοίωνες προβλέψεις -Αγωνία για τα νησιά – Σχέδιο για τοπικά «αναχώματα»

Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού αρχίζει και πάλι να φουντώνει, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, και να φέρνει ακόμα πιο κοντά το τέταρτο κύμα. Μάλιστα, η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων λόγω καλοκαιριού, εντείνει τους φόβους για «έκρηξη» της επιδημιολογικής καμπύλης από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια για ένα νέο εθνικό lockdown το ερχόμενο φθινόπωρο φαίνεται να κλείνουν οριστικά, με τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση να προσανατολίζονται στη δημιουργία τοπικών «αναχωμάτων» σε μια προσπάθεια… αποστείρωσης των γεωγραφικών περιοχών που φλέγονται.

Αγωνία για τα νησιά
Η αγωνία των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων επικεντρώνεται στη νησιωτική χώρα, όπου αναμένεται να συσσωρευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εγχώριοι τουρίστες αλλά και εκείνοι που καταφθάνουν από το εξωτερικό, «διψώντας» για καλοκαιρινές ανάσες ελευθερίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ειδικοί εκτιμούν δε ότι η ήπια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες λειτουργεί όπως τα θεμέλια του επόμενου επιδημικού κύματος, κάνοντας λόγο για μια «πανδημία μέσα στην πανδημία».

Το «μελίσσι» παραθεριστών θα συγκεντρωθεί σε παραλίες, σοκάκια, μπαρ, με τους ειδικούς να αγωνιούν για όσα θα εκτυλιχθούν, δεδομένου ότι μια διόλου αμελητέα μερίδα των πολιτών – αλλά και των τουριστών – συνεχίζει να αντιστέκεται στη διπλή έκκληση επιστημόνων και κυβέρνησης: αφενός στην ανάγκη τήρησης των μέτρων (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατεί συγχρωτισμός) και αφετέρου στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής εμβολιαστικής ασπίδας έναντι του ινδικού στελέχους.

Ηδη στη Μύκονο έχει σημάνει πορτοκαλί υγειονομικός συναγερμός, και μάλιστα παρά την παραδειγματική συμμετοχή των κατοίκων στην εμβολιαστική καμπάνια «Γαλάζια Ελευθερία». Αναλυτικότερα, στο Νησί των Ανέμων το 82,17% των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που έχουν λάβει έστω μία δόση φτάνει το 96,38%.

Η αύξηση εντούτοις των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες δεν αποτελεί επιδημιολογικό… μυστήριο. Οπως αναλύει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής, «η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των μόνιμων κατοίκων θα λειτουργήσει προστατευτικά. Ομως κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός στο συγκεκριμένο νησί, που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, διπλασιάζεται με την είσοδο τουριστών αλλά και εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι σημειωτέον είναι κατά κανόνα νέοι και ανεμβολίαστοι. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των μέτρων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες μετάδοσης του ιού».

Το κυκλαδίτικο νησί που φημίζεται για την… ξέφρενη ατμόσφαιρά του, που παραπέμπει σε 24ωρο πάρτι, φαίνεται ότι αποτελεί την απόλυτη εστία «υπερμετάδοσης». Μοιραία, νεαροί ταξιδιώτες που έχουν μολυνθεί από τον ιό μεταφέρονται τις τελευταίες ημέρες με ελικόπτερα Σινούκ σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατάσταση της υγείας τους δεν προκαλεί ανησυχία. Κρίνεται εντούτοις αναγκαίο να εκτιμηθεί η κλινική τους εικόνα τους αλλά και να απομονωθούν σε μια ύστατη προσπάθεια να στεγανοποιηθεί το κυκλαδίτικο νησί (και όχι μόνο) από το στέλεχος Δέλτα. Καθώς όμως, τα περιστατικά συσσωρεύονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πάντα, υπάρχουν σκέψεις για εκμίσθωση ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν ως χώροι καραντίνας.

Αύξηση κρουσμάτων έως και 25%
Η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων μοιάζει με μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την επικράτεια. Ηδη το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση της τάξεως έως και 25% σε εβδομαδιαία βάση. Στην περίπτωση μη περαιτέρω αναζωπύρωσης – που αποτελεί και το καλό σενάριο – τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα καταγράφει από 1.000 έως 1.500 κρούσματα ημερησίως.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής διευκρινίζει ότι παρότι η νησιωτική χώρα βρίσκεται στο… μικροσκόπιο, «από τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιχείρησης φαίνεται ότι υπάρχει διασπορά του στελέχους Δέλτα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής».

Σημειώνεται δε ότι τα προγνωστικά μοντέλα τρέχουν με προγραμματισμένη την παραδοχή ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το 50% του πληθυσμού της χώρας θα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αναλυτικότερα έως την περασμένη Παρασκευή οι πολίτες που είχαν λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέρχονταν σε 3.831.147.

Το τείχος των 65+ και οι νέοι – Προειδοποίηση για τους 50-64
Στη νέα αυτή κρίσιμη καμπή που εισέρχεται (και) η χώρα μας, αποτελεί πλεονέκτημα έναντι της απειλητικής εισβολής του στελέχους Δέλτα ότι οκτώ στους δέκα πολίτες άνω των 65 ετών έχουν ήδη χτίσει ανοσία ή έχουν κλείσει ραντεβού για να την αποκτήσουν. Το δεδομένο αυτό συνεπάγεται μικρότερο ποσοστό – επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς σε περίπτωση που μολυνθούν τα συμπτώματα αναμένονται ήπια, παρότι η ηλικιακή αυτή κατηγορία θεωρούνταν προτού ξεκινήσει η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» η πλέον ευάλωτη.

Το τείχος αντίστασης όμως που βρίσκει η μετάλλαξη Δέλτα στους μεγαλύτερους φαίνεται ότι είναι η αιτία που ανατρέπεται σταδιακά η… πυραμίδα των κρουσμάτων. Μόλις λίγα 24ωρα πριν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε την περαιτέρω μείωση της ενδιάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη.

Αναλυτικότερα η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων των τελευταίων ημερών αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών, ενώ 60% νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18-34 ετών.

Πρόκειται δηλαδή για την αναδυόμενη «δεξαμενή» μεταδόσεων του στελέχους Δέλτα, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των νέων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έως την περασμένη Παρασκευή και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μόλις το 13% νεαρών 18-24 ετών είχαν λάβει έστω και μία δόση του εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα 25-49 ετών ανερχόταν σε 42,3%.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλου έστειλε ηχηρό, προειδοποιητικό, μήνυμα και στους πολίτες άνω των 50 ετών. Ειδικότερα, όπως επισήμανε, «τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, άμεσα, να πειστούν, να κατανοήσουν τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να προσέλθουν να εμβολιαστούν». Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, οι ενήλικοι 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορωνοϊού έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Παράλληλα, όμως εκφράζονται ήδη ανησυχίες και για τον τρόπο που προσβάλλει η νέα μετάλλαξη τον οργανισμό. Η εμπειρία σε Αγγλία και ΗΠΑ, όπου η Δέλτα δείχνει τάσεις επικράτησης, δείχνει ότι η συμπτωματολογία είναι εντονότερη, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κλινική εικόνα των ασθενών επιδεινώνεται ταχύτερα.

Διαφορές όμως διαπιστώνονται και στα «σημάδια» της λοίμωξης, καθώς φαίνεται ότι μοιάζουν με αυτά ενός ισχυρού κρυολογήματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς (ανάμεσά τους και παιδιά) διαμαρτύρονται για γαστρεντερολογικές εκδηλώσεις, όπως είναι ο στομαχόπονος, η ναυτία και ο εμετός.

Σχέδιο με τοπικά αναχώματα
Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποκλείει ένα νέο εθνικό lockdown και να προσανατολίζεται στη δημιουργία τοπικών «αναχωμάτων».

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σε μια ακόμα προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σαφής ήταν και η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος υπογράμμισέ τα εξής: «Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια».

Ετσι, όπως αναφέρει «Το Βήμα», για παράδειγμα, στην περίπτωση που μια περιοχή του ελληνικού χάρτη βαφτεί με κόκκινο η δέσμη μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, την αναστολή εκδηλώσεων όπως συναυλίες και πάρτι, αλλά και την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων.

Διευκρίνισε δε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. «Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ πανδημικής ζωής τους» πρόσθεσε.

Οι διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους – είτε αυτές αφορούν την ελεύθερη μετακίνησή τους προς τα νησιά και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο στην ηπειρωτική χώρα, είτε την είσοδό τους σε γήπεδα, κλειστά εστιατόρια, κινηματογράφους κ.ο.κ. – αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και ως μέτρα ενθάρρυνσης – ή πίεσης – ώστε οι μη εμβολιασμένοι να κλείσουν άμεσα ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου