Συνεντεύξεις

B. Yψηλάντης: Μείζονα θέματα για τη Ρόδο η Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη και η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου

«Οφείλουμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην κάλυψη των αναγκών εκείνων των ανθρώπων που δυσανάλογα επηρεάζονται από την νέα πραγματικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην σημερινή συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, αναφερόμενος στο περιστατικό του 9χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε από την πείνα κι έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις.
Ο κ Υψηλάντης μιλάει ακόμη, για την συνάντηση που είχε με την ΥΠΠΟ κα Μενδώνη ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Επιπλέον, αναφέρεται στην πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη -όντας αντιπρόεδρος της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν διέπραξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Παπαγγελόπουλος- και προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.
• Κύριε Υψηλάντη, πρόσφατα είχατε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τι συζητήσατε και ποια θέματα της περιοχής, τέθηκαν επί τάπητος;
Τα ζητήματα πολιτισμού στα νησιά μας, βρίσκονται για μένα στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου. Και τούτο γιατί ο πολιτισμός αγγίζει πολλές πτυχές που έχουν να κάνουν με την ψυχική και πνευματική ζωή των συμπατριωτών μας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στενά συνδεδεμένο με το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας. Η συνάντηση έγινε για να ενημερωθώ για την πορεία των πολιτιστικών ενεργειών και των παρεμβάσεων σε όλα τα νησιά μας.
Πρώτο θέμα η πορεία της αναγγελθείσης προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Λόγω της πανδημίας καθυστέρησε η αποστολή από το Δήμο Ρόδου της σχετικής πρότασης. Η κα υπουργός επικοινώνησε με το δήμαρχο Ρόδου κ. Καμπουράκη, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι έχει τη σχετική πρόταση προς έγκριση, όπως του τη διαβίβασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος. Η κα Μενδώνη μού τόνισε, ότι με τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου, στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Δήμο Ρόδου, θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση και υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η καθυστέρηση αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και για το λόγο αυτό ζήτησα από την κ. υπουργό να δώσει τη στήριξή της, στην πρόταση του Δήμου Ρόδου, ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών της χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης και υλοποίησης αυτής. Τέλος πέραν από τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων νησιών μας για πολιτιστικά έργα, η υπουργός μου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 250.000 ευρώ του Μουσείου Χάλκης, της απόφασης λειτουργίας του Μουσείου Αγαθονησίου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη σκέψη της να γίνουν τα αναβληθέντα, λόγω της πανδημίας, εγκαίνια του Μουσείου Σύμης μέσα στο καλοκαίρι.
Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της νεαρής κοπέλας στη Ρόδο, είστε ο μόνος που δεν δίστασε να τοποθετηθεί στην Βουλή και να μιλήσει για την κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώνεται μετά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κυρία Ντόκου, δεν σας κρύβω πως η είδηση με συγκλόνισε και με ευαισθητοποίησε. Ως εκπρόσωπος του Δωδεκανήσιου λαού, έκρινα πως αποτελεί αυτονόητο καθήκον μου να αναφερθώ στο ζήτημα από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Έπειτα από αρκετές δεκαετίες ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης, σήμερα η βιομηχανία του τουρισμού βιώνει μία πρόκληση που κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει. Η μετάβαση από την αισιοδοξία στην αβεβαιότητα ήταν στιγμιαία και έγινε με βίαιο τρόπο. Το συγκεκριμένο περιστατικό υπενθυμίζει σε όλους μας το γεγονός πως μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την πορεία του τουριστικού προϊόντος. Όσο αυτό δέχεται πλήγμα, οφείλουμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην κάλυψη των αναγκών εκείνων των ανθρώπων που δυσανάλογα επηρεάζονται από την νέα πραγματικότητα. Σωστά χαρακτηρίζετε το περιστατικό ως «τραγικό». Ωστόσο δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η Κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην ταχεία υιοθέτηση όλων αυτών των προληπτικών και συνεχόμενων υποστηρικτικών μέτρων που τώρα μας επιτρέπουν να κοιτούμε το μέλλον με αισιοδοξία.
• Είναι γεγονός πάντως ότι η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, άλλαξε την ‘ατζέντα’ σε πολλά πράγματα ακόμη και στις πολιτικές εξελίξεις. Είστε αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της;
Η λέξη «κρίση» έχει δυστυχώς μπολιάσει τα σωθικά του κάθε Έλληνα. Βγαίνει στο τέλος όμως νικητής και καλύτερος. Η χώρα και οι πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας έπειτα από μία μάχη δεκαετίας με την κρίση χρέους. Με συλλογική προσπάθεια, επίπονες θυσίες και την επιμονή που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό καταφέραμε να βγούμε νικητές. Ήταν μία δύσκολη εμπειρία, που εντούτοις μας κατέστησε ωριμότερους και ικανότερους σε ό,τι αφορά την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Η κρισιμότερη διαφορά της σημερινής κρίσης είναι ότι έχει παγκόσμιο, καθολικό χαρακτήρα και αυτό θεωρώ πως εν τέλει θα λειτουργήσει ως καταλύτης για εξελίξεις και στο κομμάτι αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού και των συνεπειών του lockdown στην οικονομία. Στην πανδημιακή κρίση η Ελλάδα απέδειξε, σε ολόκληρη την οικουμένη, ότι σήμερα είναι ένα κράτος που μπορεί μεθοδικά και αποτελεσματικά να απαντά σε κάθε είδους κρίση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και είναι πλέον στη φαρέτρα μας ισχυρό όπλο. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις συντονισμένες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποστηρικτικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο. Η χώρα μας έλαβε και διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτών. Αντλώ λοιπόν αισιοδοξία από το γεγονός πως με σοβαρότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή της ΝΔ, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον αόρατο εχθρό covid-19, θωράκισε και σε πολλά επίπεδα τη χώρα. Το απέδειξε άλλωστε και έμπρακτα αφού χρονικά, την ίδια περίοδο, έδωσε επιτυχημένο αγώνα αντιμετώπισης και της κρίσης στον Έβρο και της τουρκικής προκλητικότητας. Πρέπει με εμπιστοσύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό και στο τέλος σίγουρα θα βγούμε νικητές .
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο -αν και δεν κάνει λόγο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η άσκηση κριτικής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε θέματα νησιωτικότητας είναι μάλλον υποκριτική, αν όχι επικίνδυνη. Κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι νησιώτες χάσαμε κατακτήσεις δεκαετιών, ενίοτε προσχηματικά καθώς οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας χαρακτηρίζονται από διακριτική ευχέρεια ως προς την κατεύθυνση των υιοθετούμενων μέτρων. Η επιβάρυνση, λοιπόν, των νησιωτών υπήρξε συνειδητή επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Το αποκαλούμενο ως «Μεταφορικό Ισοδύναμο» διαδραμάτισε ρόλο «προεκλογικού πυροτεχνήματος» ώστε να αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό η δυσαρέσκεια των νησιωτών ιδίως από την κατάργηση από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ο σχεδιασμός του μέτρου ήταν βιαστικός, άρα και πρόχειρος. Η προχειρότητα αυτή γεννά την ανάγκη αναμόρφωσης των μέτρων εντός του σωστού πλαισίου. Δημόσια ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας έχει κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» και ταυτόχρονα διέψευσε σκέψεις κατάργησης των σχετικών προβλέψεων.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, γνωρίζετε πως υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι δυναμικός διεκδικητής των όσων ως νησιώτες δικαιούμαστε και ιδιαίτερα της επιδίωξης να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα.
• Οι εξελίξεις στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σηματοδότησαν μια σειρά από πολιτικές αντιδράσεις. Πώς το σχολιάζετε;
Η θεσμική θέση του αντιπροέδρου της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν διέπραξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, δεν μου επιτρέπει να απαντήσω επί της ουσίας στο ερώτημά σας αυτό. Μετά από εννιά μήνες πολύωρων εργασιών, την εξέταση πολλών μαρτύρων και την άρνηση του κ. Παπαγγελόπουλου να ολοκληρώσει την παροχή εξηγήσεων οδηγούμαστε στην έκδοση πορίσματος. Είναι λογικό ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Giorgos Papageorgiou    08.07.2020 16:08

    εσεις εκει στην δημοκρατικη ασχολειθειτε και με τους ανεργους,και με τον νομο ειδικου σκοπου που βγαλανε,οποιος εχει παρει 3 μηνες και 5 μερες θα πληρωθει οι υπολοιποι ανεργοι που κατουρησανε?γιατι ξεχωριζουν τουσ ανεργους σε αυτουσ με απαναπροσληψη και στους αλλους? ολοι δουλευουν σε εποχικεσ επιχηρησεις και ολοι πρεπει να εχουν την ιδια μεταχειρηση.οι περισσοτεροι δεν θα παρουν χρηματα μαχρι τον μαιο του 2021.καντε κατι με αυτο και αστε τισ παπαριεσ με την μεσαιωνικη πολυ και μαλακιεσ.και ενοχληστε και τους πολιτικους (παππας,υψηλαντης ιατριδη …..)που ασχολουντε με μαλακιες.ο κοσμος θα πεινασει και εχει ηδη αρχισει το προβλημα

Σχολιασμός άρθρου