Ρεπορτάζ

Τιμήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ο ακαδημαϊκός Ηλίας Τομάζος

Τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, αντιπρύτανη του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Ηλία Τομάζο τίμησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Επί σειρά ετών ο κ. Ηλίας Τομάζος υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλα ΑΕΙ της χώρας μας.

Ο κ. Τομάζος, ο οποίος κατάγεται από τη Σορωνή, ως πρόεδρος της ομογενειακής Οργάνωσης «Παιδεία», με έδρα την πολιτεία του Κονέκτικατ έχει επιτύχει την μετάδοση και διατήρηση της ελληνικής κλασικής παιδείας στο εξωτερικό, έργο για το οποίο έχει πάρει σπουδαίες διακρίσεις.

Στην τελετή που έγινε χθες για να τιμηθεί ο κ. Ηλίας Τομάζος έλαβαν μέρος εκτός από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην νομάρχης και δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης, ο πρώην δήμαρχος κ. Μάνος Κόκκινος, ο πρώην δήμαρχος Καμείρου κ. Στέφανος Δημητράς, ο διευθυντής του υδροβιολογικού Σταθμού κ. Ανδρέας Σιούλας, η αερολιμενάρχης κ. Ξανθή Κριτσινέλια, ο κ. Λούης Σορωνιάτης, ο περιφερειακός διευθυντής Λιμένων κ. Γιάννης Αργυρίου, ο λιμενάρχης κ. Γ. Αρμπουνιώτης, καθηγητές και φοιτητές απο πανεπιστήμια των ΗΠΑ και αρκετοί κάτοικοι της κοινότητας Σορωνής.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός, διαβάζοντας το βιογραφικό του κ. Ηλία Τομάζου.

Το έργο του κ. Τομάζου εξήρε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, λέγοντας: «Η προσφορά του Ηλία Τομάζου είναι ανεκτίμητη και η τιμή που του απονέμει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρόδος σε αυτόν τον χαλκέντερο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο.Η σημασία των δράσεων της «Παιδείας» και της ψυχής της, που είναι ο Ηλίας Τομάζος, απεικονίζεται εύγλωττα από το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε στο Κοννέκτικατ ένα μόνο γυμνάσιο, όπου διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, ενώ σήμερα είναι πάνω από 15.Και πραγματικά όλα αυτά δείχνουν τα αποθέματα και τη δύναμη ψυχής που κρύβεται πίσω από αυτό το ήπιο πρόσωπο, ένα πρόσωπο που επιβεβαιώνει τον στίχο του Ελύτη «Με τι πέτρες, τι αίμα και τι σίδερο και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι, ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο». Γιατί πίσω από την ηπιότητα, από το «σύννεφο» του ποιητή, αποκαλύπτεται η δύναμη και η αποτελεσματικότητα, η αποφασιστικότητα και το πείσμα. Και όσοι έχουν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, μιλούν γι΄ αυτόν με τα καλύτερα λόγια, εξαίροντας τον χαρακτήρα του, την ακεραιότητά του και την αγνή αγάπη του για την πατρίδα, τη Σορωνή, τη Ρόδο και την Ελλάδα γενικότερα».

«Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες φοιτητές ήρθαν στη Ρόδο στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησε ο κ. Τομάζος. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου απόδημου ελληνισμού. Ποτέ δεν πήρε ένα ευρώ για το έργο και την προσφορά του. Πρόσφατα έλαβε 15 εκατομμύρια ευρώ από Έλληνα ομογενή που εντυπωσιάστηκε από τις δράσεις της «Παιδείας».Θα είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι του σπουδαίου έργου του», είπε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος πλειοψηφίας και νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Γνωρίστηκα με τον κ. Ηλία Τομάζο σε ένα ταξίδι μας προς την Κομοτηνή. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος σκέψης για τα πανεπιστήμια στην Αμερική. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη εκείνης της βραδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
«Το παράδειγμά του, έπρεπε να το ακολουθήσουν όλοι. Είχα μακρόχρονη συνεργασία με τον κ. Τομάζο. Έζησα την αγωνία του. Ευτυχήσαμε να βρούμε και να παραδώσουμε ένα κατάλυμα για την «Παιδεία». Να τον ευχαριστήσω για το ωραίο ταξίδι που κάναμε. Θέλω να πιστεύω πως το παράδειγμα του θα το ακολουθήσουν και άλλοι στο εξωτερικό», είπε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Ο κ Ηλίας Τομάζος είχε την ιδέα της δημιουργίας παγκόσμιου κινήματος των Ελλήνων και ενός κέντρου για την ομογένεια με έδρα τη Ρόδο. Οι ροδίτες σήμερα μετά την αναγνώριση των προσπαθειών του θα μάθουν περισσότερα για τη δράση του. Είναι ένας σύγχρονος ευπατρίδης πρώτου μεγέθους», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος και νομάρχης κ. Σάββας Καραγιάννης.

«Μιλάμε για ένα σύγχρονο ιεραπόστολο του Ελληνισμού. Με τη σημερινή εκδήλωση αποτίουμε φόρο τιμής στην ξενιτεμένη Ελλάδα», είπε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Μάνος Κόκκινος.
«Θεωρώ πως θα ήταν ασέβεια, αν αυτή την ιστορική ημέρα για τον Ηλία Τομάζο δεν έλεγα λίγα λόγια. Δεν θα μιλήσω για τις προσπάθειές του, γιατί τις έχω βιώσει. Ο Θεός να του δίνει χρόνια να συνεχίσει να μας κάνει περήφανους», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο πρώην δήμαρχος Καμείρου κ. Στέφανος Δημητράς
«Μετέχουμε, νιώθοντας ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για τον συμπατριώτη μας. Δεσμευόμαστε πως όταν θα εγκαινιαστεί το πνευματικό μας κέντρο στη Σορωνή, να τον τιμήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σορωνής κ. Γιάννης Μαρίνος.

«Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα γιατί τιμάται ο απόδημος ελληνισμός. Γνωριζόμαστε με τον κ. Τομάζο από το σχολείο. Δεν είναι τυχαίο που ένας ομογενής από τη Λακωνία ο κ. Νικολαος Γιούνις τον τίμησε προσφέροντας του το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο κ Σορωνιάτης.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Ηλίας Τομάζος και συγκίνησε τους πάντες, με τη σεμνότητά του.
«Το δικό μου έργο είναι μικρό. Αν δεν βοηθούσε ο κόσμος δεν θα είχαμε εκκλησία μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι έργο πολλών αυτό. Για εκείνους που τόσο με στήριξαν παίρνω τη διάκριση. Δεν είναι για μένα αυτή η τιμή. Θυμάμαι πόσοι βοήθησαν στο έργο μου. Ο Ελληνισμός είναι ενωμένος. Δεν ξεχνώ τη βοήθεια των τοπικών αρχών εδώ. Αν δεν ήσασταν εσείς ίσως να αποτυγχάναμε. Αυτό που γιορτάζουμε σήμερα εδώ ίσως να είναι παράδειγμα για άλλες περιοχές στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ηλίας Τομάζος και πρόσθεσε πως στο μεγάλο έργο που γίνεται έχουν συμβάλει όχι μόνο οι ομογενείς, οι φίλοι στην Ελλάδα και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και ο σπουδαστές που θαυμάσουν το ελληνικό πνεύμα.
«Εχουμε τους σπουδαστές μας. Χωρίς αυτούς δεν θα εντυπωσιάζαμε τις αρχές. Και τα παιδιά αυτά γίνονται πιο δυνατά από μας.Δεν θα μπορούσε η Παιδεία να κάνει βήμα χωρίς αυτά. Η ανέγερση της εκκλησίας μας δεν θα γινόταν αν δεν είχαμε την ομογένεια κοντά μας. Ό,τι και να κάνουμε όμως θα είναι λίγο. Αυτό συζητούμε στις συνεδριάσεις μας», τόνισε ο κ. Ηλίας Τομάζος.
Ο σπουδαίος ακαδημαϊκός εξεφρασε όμως τη λύπη του γιατί λιγοστεύουν οι ομογενείς φοιτητές, που μπορούν να καταλαβαίνουν την ελληνική γλώσσα.

«Σήμερα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες. Τώρα αν στους δέκα φοιτητές ξέρουν ελληνικά ή καταλαβαίνουν δυο ή τρεις χαίρομαι. Μας λυπεί αυτό», τόνισε ο κ. Τομάζος και κάλεσε τους Ροδίτες να μείνουν στις επάλξεις και να μην φεύγουν στο εξωτερικό γιατί η ξενιτιά είναι σκληρή.
«Να μην φύγει κανείς λόγω κρίσης. Να μείνετε εδώ, να πολεμήσετε. Οι δυσκολίες, που ακόμη αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες», τόνισε ο κ. Τομάζος.

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές της ΝΔ κκ Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας.
Στόχος της οργάνωσής «Παιδεία» είναι η προαγωγή του ελληνικού πνεύματος στον χώρο του πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ. Η οργάνωσή παρέχει στα μέλη της ένα μοναδικό ελληνικό περιβάλλον που σπάνια συναντιέται σε άλλα πανεπιστήμια. Το κέντρο «Μακεδονία», στεγάζει μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας (νέας, αρχαίας και βυζαντινής), ιστορίας, χορών, κουζίνας και άλλων παραμέτρων της ελληνικής κουλτούρας. Για όσους έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρέχονται επίσης προγράμματα εκτός ΗΠΑ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και, από το φθινόπωρο του 2006, στην Ακαδημία Αθηνών.
Με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Παιδεία» – και πάντα με πρωτεργάτη τον ακούραστο Ηλία Τομάζο – δημιουργήθηκαν και άλλες έδρες νεοελληνικών σπουδών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως της Βιρτζίνια.

Να σημειωθεί εδώ ότι στα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια στη Ρόδο εκατοντάδες Αμερικανοί φοιτητές, ως επί το πλείστον ελληνόπουλα τρίτης ή τέταρτης γενιάς, που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ σημαντική ώθηση στην υπόθεση αυτή έδωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Ρόδο, που στεγάζεται στην Παλιά Πόλη. Ένα Κέντρο που τη λειτουργία του εμπνεύστηκε ο Ηλίας Τομάζος και που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2013, προκειμένου να φιλοξενεί φοιτητές από 28 συνολικά αμερικανικά πανεπιστήμια με έδρα νεοελληνικών σπουδών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου