Ειδήσεις

Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2023 για την Ευρώπη; Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για βροχερούς θερινούς μήνες

Ασταθής και παράξενος είναι ο καιρός στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν… γνώρισε άνοιξη, με τους ανοιξιάτικους μήνες να είναι βροχεροί και σχετικά “κρύοι” σε σχέση με το παρελθόν.

Μάλιστα, η αστάθεια παραμένει, αφού παρότι μπήκε Ιούνιος, οι καταιγίδες και οι συννεφιές κάνουν τον καιρό κάθε άλλο παρά καλοκαιρινό.

Ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Τώρα που διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές.

Όπως επισημαίνει ο Γκουίντο Γκουίντι, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της χώρας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό του καιρού ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

“Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια”, αναφέρει, σύμφωνα με το forecastwether.gr.

Είναι όμως δυνατόν να βιώσουμε μία χρόνια χωρίς καλοκαίρι όπως είχε συμβεί με την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1816;

Θεωρητικά όλα είναι πιθανά, τονίζει ο ίδιος ο Γκουίντο Γκουίντι στη συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν σενάριο, αφού υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα η οποία συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα, αρκεί να υπολογίσουμε ότι το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 1815.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στη Δυτική Ευρώπη.

“Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο”, καταλήγει ο Γκουίντι.

“Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από 2 ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη”.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι του AccuWeather δημοσίευσαν την εποχιακή εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα για την πιθανή εξέλιξη του καιρού από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει σχετικά πρώιμα στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν πιο δροσερές συνθήκες καιρού καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 να μη σπάσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όπως συνέβη το 2022 και το 2021σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που κατάγραφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2021 και στη Δυτική Ευρώπη το 2022, φέτος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία θα εμπλουτίζει με υψηλά ποσοστά υγρασίας τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη νεφώσεων που θα περιορίζει την θερμοκρασία να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως από την άλλη θα ανεβάζει τον υδράργυρο κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω και της αυξημένης υγρασίας.

Δεδομένου λοιπόν ότι η πλειονότητα των κτιρίων στην Ευρώπη είναι φτιαγμένα για να διατηρούν τη θερμότητα εντός του χώρου, αν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τh διάρκεια της νύχτας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, θα δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων ειδικά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου