Ρεπορτάζ

Νέα διαδικασία για την εισαγωγή σε τουρκικά πανεπιστημιακά ιδρύματα

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όλους εκείνους τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν σε τουρκικά πανεπιστήμια και να αποκτήσουν από εκεί τίτλο σπουδών.

Η σχετική διαδικασία και φέτος παραμένει η ίδια. Οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα αιτήσεως με τα πανεπιστήμια στα οποία θέλουν να φοιτήσουν. Συνολικά είναι 12 τα πανεπιστήμια που μπορούν να επιλέξουν και από αυτά τα έξι υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκονται σε μη αστικά ανεπτυγμένες περιοχές.

Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται για την υποβολή της αίτησης είναι η γνώση της τουρκικής γλώσσας και μάλιστα για πρώτη φορά φέτος αρκετά πανεπιστήμια της Τουρκίας έχουν συμβληθεί με ελληνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς προκειμένου να γίνει η σχετική πιστοποίηση του επιπέδου γνώσης.

Προς το παρόν για τη Ρόδο δεν έχει ανακοινωθεί κάποιου τέτοιου είδους συνεργασία γι’ αυτό και οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να αναμένουν πληροφορίες. Είναι πιθανό να τους ζητηθεί να μεταβούν στην Αθήνα (στη Νέα Σμύρνη) προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις πιστοποίησης, ωστόσο είναι πιθανό και φέτος οι πρώτες αξιολογήσεις να γίνουν τηλεφωνικά από επιτροπή εκπαιδευτικών, προκειμένου οι οικογένειες των παιδιών να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα έξοδα.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να περάσουν από εξετάσεις πιστοποίησης γλώσσας στην Αθήνα, θα πρέπει να υπολογίσουν ότι το κόστος κυμαίνεται από 90 έως 120 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεων του υποψηφίου. Τα επίπεδα γνώσεως είναι έξι (A1 – C2) και ο υποψήφιος θα πρέπει μεταξύ των άλλων να εξηγήσει από πού απέκτησε το κάθε επίπεδο γνώσης της τουρκικής γλώσσας, όπως και το όνομα του καθηγητή που τον δίδαξε.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα γίνουν στις 28 και 29 Ιουνίου και για τη συμμετοχή σε αυτές είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, φωτοτυπία νέας ταυτότητας ή διαβατηρίου και δύο φωτογραφίες. Αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεως της γλώσσας θα γίνουν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.
Για τους υποψηφίους φοίτησης στα τουρκικά πανεπιστήμια είναι απαραίτητη η πιστοποίηση γνώσεως της αγγλικής γλώσσας με τίτλο σπουδών “Toefl”.
Γενικά, το τουρκικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει οργανωθεί εξαιρετικά καλά και κάθε χρόνο υποδέχεται όλο και περισσότερους φοιτητές του εξωτερικού.

Από τη Ρόδο και φέτος υπάρχει ενδιαφέρον από μαθητές και γονείς, καθώς οι σπουδές σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη είναι εντελώς δωρεάν. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το τουρκικό κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των δαπανών για τη διαμονή, τη σίτιση και την αγορά των βιβλίων για τους φοιτητές. Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αναμένεται πως και φέτος θα είναι σημαντικός ο αριθμός των αιτήσεων υποψηφίων φοιτητών.

Εκείνοι που ήδη είναι φοιτητές σε τουρκικά πανεπιστήμια περιέγραψαν στη «δημοκρατική» ότι «το επίπεδο σπουδών είναι υψηλό και αρκετά μαθήματα παραδίδονται στην αγγλική γλώσσα. Ο αριθμός των μαθημάτων που παραδίδονται στα Αγγλικά διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και εξαρτάται από την επιστήμη και τις προοπτικές μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν για κάθε γνωστικό αντικείμενο».

Ο χρόνος σπουδών στην Τουρκία κυμαίνεται μεταξύ 3 – 6 ετών ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα ως προς τις σπουδές στην Τουρκία. Χρειάζεται από την αρχή μεγάλη προσοχή από τους υποψηφίους, προκειμένου να διασφαλίσουν επακριβώς και την επιστήμη που θα σπουδάσουν, όπως και την περιοχή στην οποία θα γίνουν οι σπουδές. Η σημείωση αυτή είναι απαραίτητη καθώς έχει διαπιστωθεί πως κατά το παρελθόν είχαν υποβληθεί αιτήσεις για σπουδές σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και τελικώς η έγκριση εισαγωγής δόθηκε για διαφορετική επιστήμη και μάλιστα σε απομακρυσμένο πανεπιστήμιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου