Τοπικές Ειδήσεις

Yπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Σορωνή

Άκρως επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε  νωρίς το μεσημέρι στη Σορωνή σε δασική έκταση κοντά στον παλιό ελαιοτριβείο. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή ήταν δύσκολη το έργο των επίγειων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και ζητήθηκε η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Δύο Canadair που εστάλησαν στη Ρόδο, δεν κατέστη εφικτό να επιχειρήσουν για την κατάσβεση της φωτιάς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αργά το απόγευμα τέθηκε η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο, θα παραμείνουν όμως όλο το βράδυ κλιμάκια της ΠΥΡ και των εθελοντικών ομάδων στον τόπο του συμβάντος για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων.

Εκκενώθηκαν προληπτικά κάποιες οικίες στον παλαιό οικισμό και όλα τα σχολεία, οι μαθητές των οποίων μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Σε ανακοίνωση της κοινότητας Σορωνής, ο πρόεδρος κ. Μανώλης Μπονιάτης και τα μέλη του συμβουλίου καλούσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα το παλιό χωριό καθώς η πυρκαγιά πλησίαζε τον οικισμό και να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και ανήμπορους.

Επίσης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνής, κυρία Κατερίνα Μητσοπούλου, ενημέρωσε γονείς και κηδεμόνες για την εκκένωση του σχολείου και τους κάλεσε να παραλάβουν τους μαθητές από τη στάση του λεωφορείου. Η φωτιά πλησίασε σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε απόσταση …αναπνοής από το νηπιαγωγείο, «έσβησε» όμως στο δρόμο μεταξύ του δάσους και του σχολείου.

Μεγάλη κινητοποίηση

Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν περισσότερα από 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την πόλη της Ρόδου και τα γύρω κλιμάκια και μεγάλη δύναμη πυροσβεστών. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην περιοχή και οι εθελοντικές ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λινδίων, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο κ. Δημήτρης Κρητικός, μετέβησαν στο Σορωνή και συμμετείχαν στο συντονισμό για την κατάσβεση της φωτιάς.

Καθώς πλησίαζε το απόγευμα και καθώς η πυρκαγιά συνεχιζόταν να μαίνεται, κατευθύνονταν στη Ρόδο εναέρια μέσα πυρόσβεσης, έπειτα και από παρέμβαση του Βουλευτή Ιωάννη Παππά. Ο κύριος Παππάς, αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα συνδρομής περισσότερων μέσων πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κύριο Χρήστο Στυλιανίδη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, από τους οποίους ζήτησε την αποστολή δύναμης για να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Μετά την παρέμβασή του, εστάλησαν στη Ρόδο δύο αεροπλάνα τύπου Canadair, για να συνδράμουν τις προσπάθειες των τοπικών πυροσβεστικών μέσων και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που απειλεί τη Σορωνή.

Σημειώνεται ότι και ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό πολιτικής προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη ζητώντας να διατεθούν άμεσα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σορωνή της Ρόδου.

Παρέμβαση στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Σορωνή, έκανε και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου τα εναέρια μέσα να κατευθυνθούν στην περιοχή για επιχειρήσουν μόλις καταστεί εφικτό.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Ευάγγελο Τουρνά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ζήτησα ενημέρωση για την κατάσταση και για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στη Σορωνή, που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα στη Ρόδο.

Όπως μετέφερα στον Υφυπουργό απαιτείται η άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης και του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζει το χωριό της Σορωνης, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Παράλληλα, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών, πρότεινα τα Canadair που εστάλησαν για βοήθεια, να μην επιστρέψουν στην βάση τους, αλλά να αναμείνουν σε κοντινό αεροδρόμιο (Μαριτσά ή Κως), έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, να βρίσκονται πλησίον και να επέμβουν άμεσα.

Εύχομαι γρήγορα και χωρίς καμία απώλεια περιουσίας να λήξει και αυτή η πύρινη περιπέτεια στη Ρόδο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στην μεγάλη εμπειρία του. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι. Από πλευράς μου θα παρακολουθώ και θα ενημερώνομαι συνεχώς για την κατάσταση και θα προβώ σε όποια άλλη παρέμβαση χρειαστεί», ανέφερε ο κ. Σαντορινιός σε ανακοίνωσή του.

Τελικά, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν επετράπη την προσγείωσή των Canadair προκειμένου να αρχίσουν να επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς και διετάχθη από την Πολεμική Αεροπορία να επιστρέψουν στη βάση τους. Παρόλα αυτά και χωρίς τη συνδρομή τους, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικότητα.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά ξεκίνησε από καύση ξερών χόρτων και προϊόντων κλαδέματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται άλλα αίτια.

Εξαπλώθηκε γρήγορα και επεκτάθηκε σε περισσότερα του ενός μέτωπα λόγω των έντονων ανέμων και θα μπορούσε να είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις εάν δεν προλάβαιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίσουν. Και δεν ήταν καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από τις επίγειες δυνάμεις και τους κάτοικους της περιοχής που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες-με όποια μέσα διέθετε κανείς- καθώς άλλαζε συνεχώς η φορά των ανέμων.

«Η φωτιά ήταν πραγματικά ανεξέλεγκτη. Άλλαζε διαρκώς η φορά των ανέμων και ήταν πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Μέχρι το απόγευμα και παρά τους έντονους ανέμους κατάφεραν τελικά οι επίγειες δυνάμεις να την περιορίζουν και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της», δήλωσε στη «δ» ο κοινοτάρχης της Σορωνής κ. Μανώλης Μπονιάτης.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ευστρατίου στις 5.30 χθες το απόγευμα, ενημέρωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. «Δίνουμε μία ακόμη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση μίας επικίνδυνης πυρκαγιάς», ανέφερε ο κ. Ευστρατίου στη «δ».

Η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει με το πρώτο φως της μέρας και αφού ολοκληρωθεί πλήρως η κατάσβεση της φωτιάς.

Δυστυχώς η Ρόδος έχει ζήσει πολλές μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές στο παρελθόν. Πέρυσι το καλοκαίρι κάηκαν 7.000 στρέμματα δάσους από φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Θολού και στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε πολλές αγροτοκαλλιέργειες. Το χθεσινό συμβάν ξύπνησε τις μνήμες του περσινού καλοκαιρού υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο ευάλωτο είναι το νησί απέναντι σε φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου