ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν εξέλιπε ο κίνδυνος για ανεπάρκεια νερού!

Μαίρη Φώτη 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΕΡΟ

Ασχη­μα είναι τα μα­ντά­τα για την επάρ­κεια του νερού στην νέα του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο, αφού, παρά τα εν­θαρ­ρυ­ντι­κά πο­σο­στά βρο­χό­πτω­σης του Φε­βρουα­ρί­ου 2018, που έσπα­σε το ρεκόρ της εξα­ε­τί­ας, ο Μάρ­τιος κι­νή­θη­κε σε… βα­ρο­με­τρι­κό χα­μη­λό με μόλις 9.60 χι­λιο­στά βρο­χής, πρω­το­φα­νές χα­μη­λό πο­σο­στό στα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έχει στη διά­θε­σή της η «δη­μο­κρα­τι­κή», οι βρο­χο­πτώ­σεις του Μαρ­τί­ου έκα­ναν «βου­τιά», πα­ρου­σιά­ζο­ντας τε­ρά­στια από­κλι­ση από τον μέσο όρο. Αρκεί να ση­μειω­θεί ότι τον Μάρ­τιο του 2013 έπεσε βροχή 63,6 mm, τον αντί­στοι­χο μήνα του 2014 47,2 mm, τον Ια­νουά­ριο του 2015 93,4mm, του 2016 έπε­σαν 20,4 mm βρο­χής, το 2017 134, 2 mm (το με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό στα τε­λευ­ταία έξι χρό­νια) και το 2018 μόλις 9,60 mm.

Στο πρώτο τρί­μη­νο του 2018 έπε­σαν συ­νο­λι­κά στη Ρόδο 233, 8 mm βρο­χής, που δεν είναι κα­θό­λου εν­θαρ­ρυ­ντι­κό αν λάβει κα­νείς υπ΄ό­ψιν ότι στην εξα­ε­τία, είναι το αμέ­σως δεύ­τε­ρο χα­μη­λό­τε­ρο πο­σο­στό σε σχέση με το εφιαλ­τι­κό πρώτο τρί­μη­νο του 2016 όπου είχαν πέσει μόλις 137, 2 mm βρο­χής.

Οι πε­ριο­ρι­σμέ­νες βρο­χο­πτώ­σεις, είναι ένα από τα βα­σι­κά αίτια που η Ρόδος αντι­με­τω­πί­ζει σο­βα­ρό πρό­βλη­μα υδρο­δό­τη­σης, το οποίο δο­κι­μά­ζει τις αντο­χές των κα­τοί­κων, των επαγ­γελ­μα­τιών και των του­ρι­στών της Ρόδου και φαί­νε­ται πως δεν πρό­κει­ται να λυθεί, του­λά­χι­στον άμεσα.

Τα μέχρι στιγ­μής στοι­χεία δεν είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κά πά­ντως για την κα­λο­και­ρι­νή πε­ρί­ο­δο αφού, ούτε το 2018 έβρε­ξε αρ­κε­τά ώστε να γε­μί­σουν οι υδρο­φό­ροι ορί­ζο­ντες κι όπως όλα δεί­χνουν τα προ­βλή­μα­τα υδρο­δό­τη­σης θα συ­νε­χι­στούν στο νησί, για τις πε­ριο­χές που δεν υδρο­δο­τού­νται από το Φράγ­μα Γα­δου­ρά.

Εν­δει­κτι­κό της δύ­σκο­λης κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τεί είναι το γε­γο­νός, πως το 2013 έπεσε βροχή 1.058,7 mm στη διάρ­κεια του έτους, το 2014 κα­τα­γρά­φε­ται μεί­ω­ση, με τις βρο­χο­πτώ­σεις να φτά­νουν συ­νο­λι­κά τα 727,8 mm, το 2015 οι βρο­χο­πτώ­σεις δεν ξε­περ­νούν συ­νο­λι­κά τα 568,2 mm και το 2016 έφτα­σαν μόλις τα 313,4 mm (!) ενώ το 2017 κα­τα­γρά­φη μια μικρή – σε σχέση με με το 2016- ανά­καμ­ψη με 479 mm. Είναι εν­δει­κτι­κό ότι το έτος 2016 έπεσε σχε­δόν 1/3 πο­σό­τη­τα βρο­χής, σε σχέση με το 2013!

Το 2016 και το 2017 είναι μέχρι στιγ­μής οι χρο­νιές με τις χα­μη­λό­τε­ρες βρο­χο­πτώ­σεις στη Ρόδο, με το 2018 όμως να είναι έτοι­μο… να κλέ­ψει τα σκή­πτρα από 2017.

Από την άλλη πλευ­ρά, το πρό­βλη­μα της λει­ψυ­δρί­ας εντεί­νε­ται λόγω και της υφαλ­μύ­ρω­σης που πα­ρου­σιά­ζε­ται στην νότια πλευ­ρά του νη­σιού, κυ­ρί­ως, στις του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, όπως η υπε­ρά­ντλη­ση και η υπερ­κα­τα­νά­λω­ση έχουν επι­φέ­ρει τα ση­με­ρι­νά δυ­σμε­νή απο­τε­λέ­σμα­τα, τα οποία δύ­σκο­λα μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­στούν.

Η ΔΕΥΑΡ έχει θέσει ως βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την ομαλή υδρο­δό­τη­ση της Ρόδου την λει­τουρ­γία όλων των υπο­δο­μών από την μια άκρη του νη­σιού ως την άλλη, προ­κει­μέ­νου να αξιο­ποι­η­θεί ακόμα και η τε­λευ­ταία στα­γό­να νερού.

Η λει­τουρ­γία του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά μπο­ρεί να έχει εξα­σφα­λί­σει την επάρ­κεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως με­γά­λα τμή­μα­τα του νη­σιού απει­λού­νται εκ νέου με εκτε­τα­μέ­νες δια­κο­πές στην υδρο­δό­τη­ση, αφού πηγές και γε­ω­τρή­σεις έχουν «στε­γνώ­σει».

Να ση­μειω­θεί ότι στη Ρόδο, με τη συν­δρο­μή του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών και του Ιν­στι­τού­του Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, είναι εγκα­τε­στη­μέ­νοι τέσ­σε­ρις σταθ­μοί. Ο ένας σταθ­μός μέ­τρη­σης βρί­σκε­ται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύ­τε­ρος στον Εμπω­να, ο τρί­τος στην Λίνδο και ο τέ­ταρ­τος στην Κατ­τα­βιά. Η εφαρ­μο­γή ανα­ζή­τη­σης δε­δο­μέ­νων χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από το Ίδρυ­μα “Σταύ­ρος Νιάρ­χος”. Τα στοι­χεία που πα­ρα­τί­θε­νται στο ρε­πορ­τάζ είναι με βάση τις με­τρή­σεις του σταθ­μού που είναι εγκα­τε­στη­μέ­νος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.