Ειδήσεις

Απερρίφθη απόφαση της οικονομικής επιτροπής

Mε απόφαση που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ακυρώθηκε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου με την οποία κατακυρώθηκε παρατύπως έργο σε εταιρεία.

Η προσφυγή ασκήθηκε από την ομόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία “Σ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ- Α. ΤΟΛΟΥΔΗΣ Ο.Ε.” κατά της υπ’ αρ. 26/20.01.2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου.

Ο Δήμος Ρόδου προκήρυξε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ”, προϋπολογισμού 51.040,00 ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α. 16%).
Στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε την 11.11.2013, έλαβαν μέρος συνολικά τρεις διαγωνιζόμενοι.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου που αφορούσε την καταγραφή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής, αποφάσισε να γίνουν δεκτές όλες οι προσφορές για τη συνέχιση του διαγωνισμού.

Εν συνεχεία, η προσφεύγουσα άσκησε νόμιμα και εμπρόθεσμα την υπ’ αρ. πρωτ. 2/145468/25.11.2013 ένσταση ζητώντας την απόρριψη των άλλων δύο συμμετεχόντων για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτή.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού με τη γνωμοδότησή της προς την Οικονομική Επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ της απόρριψης της ένστασης της προσφεύγουσας. Στη συνέχεια η Επιτροπή Διαγωνισμού προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού που αφορούσε την αξιολόγηση των τεχνικών προδιαγραφών και των τεχνικών στοιχείων των προσφορών των συμμετεχόντων, όπου δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.

Στις 16.12.2013 η Επιτροπή Διαγωνισμού προχώρησε στο τρίτο στάδιο του διαγωνισμού που αφορούσε την αποσφράγιση και αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών που έγιναν δεκτές. Πρώτη κατά σειρά μειοδοσίας κατετάγη η προσφορά της υποψήφιας ετερόρρυθμης εταιρίας με την επωνυμία “Quince electronics- Γεώργιος Αγγελής και ΣΙΑ Ε.Ε.”

Την εν λόγω γνωμοδότηση αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ως Προϊστάμενη Αρχή, με την υπ’ αρ. 26/2014 απόφασή της και απέρριψε την από 25.11.2013 ένσταση της προσφεύγουσας κατακυρώνοντας το αποτέλεσμα του εν λόγω διαγωνισμού, ανακηρύσσοντας ως μειοδότρια την ετερόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία “Quince electronics- Γεώργιος Αγγελής και ΣΙΑ Ε.Ε.” έναντι του ποσού των 35.000,00 € χωρίς τον Φ.Π.Α. και 40.600,00 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 16%.

Η Γενική Γραμματέας έκρινε ότι κατά τη διακήρυξη, στον όρο 4ος παρ. ε’, αναφέρεται ρητά ότι οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν δήλωση με την οποία θα δηλώνουν ότι “…Οι ηλεκτρονικοί πίνακες θα διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις CE και ISO, αλλά και πιστοποίηση από την FIBA, δηλ. ότι θα μπορούν να διεξάγονται επίσημοι διεθνείς αγώνες…”.

Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι στην υπ’ αρ. πρωτ.2/145468/25.11.2013 ένστασή της ανέφερε ότι η προσφορά της συμμετέχουσας ετερόρρυθμης εταιρίας με την επωνυμία “Quince electronics – Γεώργιος Αγγελής και ΣΙΑ Ε.Ε.” και η έτερη συμμετέχουσα εταιρία με την επωνυμία “Euro Athletic –Μαυροκεφαλίδης Χρ. Ιωάννης” δεν διαθέτουν πιστοποίηση από τη FIBA. Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου κατά εσφαλμένη ερμηνεία του ανωτέρω όρου της διακήρυξης υποβαθμίζει ουσιώδες στοιχείο της τεχνικής προσφοράς.

Ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας η ρητή διατύπωση της διακήρυξης δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών, ήτοι η πιστοποίηση FIBA των ηλεκτρονικών πινάκων αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της τεχνικής προσφοράς, η ανυπαρξία αυτής καθιστά την προσφορά ελλιπή και κατά συνέπεια άκυρη. Σύμφωνα με την προσφεύγουσα, η Οικονομική Επιτροπή ερμηνεύοντας εσφαλμένα τη διακήρυξη για τις προδιαγραφές που έθετε η τελευταία, αποδέχθηκε την προσφορά της εταιρίας Quince electronics- Γεώργιος Αγγελής και ΣΙΑ Ε.Ε., χωρίς να διαθέτει την ως άνω αναγκαία προδιαγραφή.

Κατά συνέπεια, ο λόγος ακυρότητας της προσβαλλόμενης απόφασης που προβλήθηκε από την προσφεύγουσα κρίθηκε ως νόμω βάσιμος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου