Τοπικές Ειδήσεις

Εκλεισε προληπτικά το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου μετά την εμφάνιση κρούσματος σε εκπαιδευτικό

Κλειστό θα παραμένει μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2021 το 8ο δημοτικό σχολείο Ρόδου λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Όπως έγραψε αποκλειστικά η «δ», εκπαιδευτικός βρέθηκε θετική στον Covid-19 με αποτέλεσμα χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Ψαράς, να αποφασίσει για προληπτικούς λόγους, να κλείσει το σχολείο το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα της Ακαδημίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη θετική εισήγηση της διευθύντριας Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Μαρίας Βαλατσού.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς την περασμένη Δευτέρα, η εκπαιδευτικός είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ τα αποτελέσματα του οποίου καθυστερούσαν. Καθώς όμως τα συμπτώματα επέμεναν, αποφάσισε να υποβληθεί και σε rapid test. Το αποτέλεσμα βγήκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαιδευτικός είναι θετική στον Covid-19.
Αμέσως ενημερώθηκαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η διεύθυνση του σχολείου και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και υπηρεσίες προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες. Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος και ζητήθηκε να παραμείνουν στο σπίτι δύο μαθητές με τους οποίους η εκπαιδευτικός ήρθε σε κοντινή επαφή. Μάλιστα η εκπαιδευτικός είχε παραστεί και σε εκδήλωση στο σχολείο (κοπή πίτας), που διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά κάτι που ενίσχυσε την ανησυχία για τυχόν μετάδοση του ιού.
Το 8ο δημοτικό σχολείο λειτούργησε χθες κανονικά, καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες πριν το κλείσιμό του. Ωστόσο πολλοί γονείς που θορυβήθηκαν από το γεγονός, απέφυγαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αρκετοί μαθητές απουσίαζαν χθες από το νηπιαγωγείο, το ειδικό σχολείο και τα πειραματικά που στεγάζονται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Οι γονείς των μαθητών διερωτώνται γιατί έπρεπε να ανοίξει το σχολείο, παρόλο που είχε εντοπιστεί το κρούσμα του κορωνοϊού από την προηγούμενη ημέρα.
Μιλώντας στη «δ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Ψαράς, δήλωσε ότι ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του σχολείου.
«Επικοινωνήσαμε αμέσως με την Task Force του ΕΟΔΥ και το πρωί της Πέμπτης ο διευθυντής και υπεύθυνος Covid του σχολείου έστειλε στην υπηρεσία μας και στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας τη φόρμα ιχνηλάτησης των επαφών της εκπαιδευτικού. Η κυρία Βαλατσού διατύπωσε τη γνώμη να κλείσει το σχολείο για προληπτικούς λόγους. Στη συνέχεια, πήραμε την απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του 8ου Δημοτικού Σχολείου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Ψαράς.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με εντολή του δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη πραγματοποιήθηκε τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες η απολύμανση των χώρων του 8ου δημοτικού σχολείου, πριν μπουν οι μαθητές στις τάξεις. Μέχρι το μεσημέρι πάρθηκε και η απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου και οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους για να συνεχίσουν από σήμερα τα μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex Meetings, όπως δήλωσε στη «δ» ο διευθυντής, κ. Γιώργος Πιπίνος. Αργότερα το απόγευμα συνεχίσθηκε η απολύμανση και στους χώρους των υπόλοιπων σχολείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της δημοτικής αρχής.
«Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης απολύμανση στους χώρους του 8ου και στις όμορες αίθουσες. Ενεργοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή προκειμένου να συντονίσουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προοπτική απολύμανσης των χώρων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων (και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου) κ. Θανάσης Βυρίνης.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο 8ο δημοτικό σχολείο και στα υπόλοιπα σχολεία της Ακαδημίας έσπευσαν να κάνουν το τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού. Μέχρι χθες τα αποτελέσματα όλων των τεστ ήταν αρνητικά.
«Αρκετοί εκπαιδευτικοί σπεύδουν από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν τα δημοτικά να κάνουν προληπτικά το rapid test κατά του κορωνοϊού, αποδεικνύοντας ότι λειτουργούν με απόλυτη υπευθυνότητα. Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να εκτεθούμε σε αυτόν. Καθημερινά μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας και να βρεθεί μέσα στο σχολείο μας… Όλοι οι εκπαιδευτικοί-όπως και οι μαθητές-τηρούν τα μέτρα προστασίας και επαναλαμβάνουν όσο και όποτε είναι δυνατό τα διαγνωστικά τεστ. Είναι όμως πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προφυλαχθεί κανείς 100% από τον αόρατο εχθρό. Παρόλα αυτά, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και τα τεστ είναι η μόνη ασπίδα προστασίας από τον Covid-19”, δήλωσε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιώργος Ντέντας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαιδευτικός νοσηλευόταν χθες με υψηλό πυρετό στην κλινική covid του Νοσοκομείου.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιώργος Πιπίνος    05.02.2021 18:14

    Επιτέλους, ένα άρθρο που πληροφορεί χωρίς ανακρίβειες, τηρώντας τους κώδικες δεοντολογίας.

Σχολιασμός άρθρου