Βίκυ Καραντζαβέλου

Η ιστορία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στον πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και όχι μόνο τομέα του τουρισμού ξετυλίγεται στο νέο βιβλίο του πρώην γενικού διευθυντή του ΕΟΤ πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ κ. Κώστα Κατσιγιάννη, με τίτλο “Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – ταξίδι στο χρόνο”. Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση παρουσία πλέον των 700 ατόμων στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στις 29 Ιανουαρίου.

Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Τουρισμού, πρώην πρόεδροι και γενικοί γραμματείς του οργανισμού, δήμαρχοι εν ενεργεία, τέως Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων, ομιλητές ήταν οι κ.κ. Νίκος Σκουλάς, πρώην υπουργός τουρισμού, Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός και πρόεδρος του σωματείου “Διάζωμα”Γεράσιμος Φωκάς, πρώην γενικός διευθυντής την υπηρεσιών διατροφής του “Αθήνα 2004” και Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού, πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ. Παρουσιαστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Ντιγριντάκης.

Ειδικότερα, στο βιβλίο περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός φορέα που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951. Έκτοτε, και επί πολλές δεκαετίες, ο ΕΟΤ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού αφού χάρασσε αλλά ταυτόχρονα υλοποιούσε την εκάστοτε τουριστική πολιτική. Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου γίνεται αναφορά, κατά χρονολογική σειρά, στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των κυριότερων πρωτοβουλιών του ΕΟΤ στους τομείς του πολιτισμού (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ήχος και Φως, Γιορτές Κρασιού κ.ά.), της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με τις ποικίλες διαφημιστικές πρωτοβουλίες, όπως αφίσες, πληροφοριακά και διαφημιστικά έντυπα, λευκώματα κ.λπ., καθώς και στην εκτέλεση δημόσιων τουριστικών έργων με “αιχμή του δόρατος” τα ιστορικά ξενοδοχεία “Ξενία”, αλλά και τα τουριστικά περίπτερα, τις οργανωμένες ακτές, τις μαρίνες και πολλά άλλα.

Τέλος από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει, πέραν των άλλων, και ένας προβληματισμός για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού και πιο ειδικά για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα, όπου τονίζεται η σταδιακή υποβάθμιση του ΕΟΤ, ενώ περιέχονται ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις σχετικές με το παρόν και το μέλλον του ιστορικού οργανισμού.

Επ‘ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου “Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – Ταξίδι στο Χρόνο” του κ. Κατσιγιάννη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού τονίζει την παντελή απουσία της τωρινής πολιτικής ηγεσίας.
“Η απουσία της σε μια τόσο συμβολική για τον Οργανισμό εκδήλωση, παρουσίασης του τεράστιου έργου του όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τις τελευταίες της ενέργειες:
α) την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Τουρισμού, στο οποίο ανατέθηκαν αρμοδιότητες του ΕΟΤ. 
β) τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του οργανογράμματος του ΕΟΤ.
γ) τη μη έγκαιρη κάλυψη των κενών θέσεων ευθύνης που οδηγεί στη μη εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτού, καταδεικνύει την πρόθεσή της για την περαιτέρω αποδυνάμωση του οργανισμού σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του τουρισμού να αναλογιστεί τις συνέπειες των ενεργειών της και να επανεξετάσει την ισχυροποίηση ενός οργανισμού ιστορικής και τουριστικής σημασίας για τη χώρα”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.
Στο βιβλίο του πρώην γενικού διευθυντή του ΕΟΤ πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ κ. Κώστα Κατσιγιάννη περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός φορέα που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951.

traveldailynews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ