Ρεπορτάζ

Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε κατάρρευση τη μεσαία τάξη

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα έχει αρνητικές συνέπειες σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΟΕΕ τμήματος Δωδεκανήσου και μέλους της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας., κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο οποίος επισημαίνει ότι η υπέρμετρη φορολόγηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και στην εξάλειψη κάθε περιθωρίου ανάπτυξης.
«Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα είναι οδυνηρές ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά. Είναι πολλά τα προβλήματα των νησιών, από το συγκοινωνιακό μέχρι το κόστος μεταφοράς. Σωρευτικά μεταφράζονται σε ταλαιπωρία και χρηματική επιβάρυνση. Όλη αυτή η συσσωρευμένη υπερφορολόγηση που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θα οδηγήσει σε διαρραγή της κοινωνικής συνοχής. Οδηγούμαστε στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και αυτό είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Σε μία κοινωνία που δεν υπάρχει μεσαία τάξη, δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης», είπε ο κ. Μιχαήλ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΦΟΜ, τα έσοδα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 69 εκατ. Ευρώ περίπου (20,6 εκατ. από το Βόρειο Αιγαίο και 48,2 εκατ. από το Νότιο Αιγαίο) ενώ η αρχική πρόβλεψη από το ΔΝΤ ήταν 130 εκατ. Ευρώ και η αναθεωρημένη 90 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα υπηρεσιακοί παράγοντες προέβλεπαν έσοδα έως 250 εκατ. Ευρώ. Τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση καταργεί στο Αιγαίο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει μόλις 69 εκατ. Ευρώ, το έλλειμμα είσπραξης ΦΠΑ στην Ελλάδα φτάνει το 28% (vat gap), γεγονός που σημαίνει απώλεια 3,1 δις, ευρώ περίπου.
Την ίδια στιγμή, οι αντιφάσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ανέρχονται στα 50 εκατ, ευρώ. Όπως όμως προκύπτει από το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, τα εκτιμώμενα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ανέρχονται σε 85 εκατ. Ευρώ.
Δεν ενισχύθηκε η ρευστότητα το 2017
Μπορεί το 2017 να ξεπέρασαν οι τουριστικές αφίξεις κάθε προηγούμενο ρεκόρ, οι εισπράξεις όμως δεν ήταν οι αναμενόμενες. Πιθανόν να ήταν μικρότερες από το 2016 λόγω των μεγάλων προσφορών που δόθηκαν πέρυσι. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι τουριστικές αφίξεις ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Αυτός ο μεγάλος αριθμός αφίξεων δεν μεταφράζεται όμως σε αυξημένα έσοδα. Δεν υπήρξε βελτίωση των τζίρων, καθώς σίγουρα τα καταλύματα έκαναν μεγάλες προσφορές. Μπορεί οι τζίροι των επιχειρήσεων να ήταν μειωμένοι σε σύγκριση με το 2016», είπε ο κ. Μιχαήλ. Η ρευστότητα στην αγορά δεν ενισχύθηκε παρά την καλή τουριστική σεζόν, ενώ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, αδυνατεί να καλύψει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, προβαίνοντας συνεχώς σε νέες ρυθμίσεις των χρεών.
Ο κ. Μιχαήλ επισημαίνει: «Είναι ένας φαύλος κύκλος. Επιχειρήσεις κάνουν ρυθμίσεις πάνω στη ρύθμιση. Μη μπορώντας να είναι συνεπείς στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προβαίνουν σε νέες. Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την τόνωση της ρευστότητας. Για να συντελεστεί ανάπτυξη θα να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, να επιστρέψουν καταθέσεις από εξωτερικό. Αν δεν επιστρέψουν χρήματα από το εξωτερικό, δύσκολα οι τράπεζες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου