Ειδήσεις

Δημοσκόπηση – Δυνατό «καμπανάκι» για κυβέρνηση, καθήλωση για ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το κυβερνητικό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες, ενώ κάμψη καταγράφει η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού – Το 51% εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ ανησυχία προκαλούν οικονομία και πανδημία.

Τη σημαντικότερη κάμψη τής μέχρι στιγμής θητείας της, σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία, παρουσιάζει η κυβέρνηση στην έρευνα της Metron Analysis, η οποία διεξήχθη στον απόηχο των πολλαπλών κρίσεων του τελευταίου διμήνου.

Παρά το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια επίπεδα (30,8% έναντι 19,7%, με την αντίστοιχη εκτίμηση ψήφου να διαμορφώνεται στο 41,0% – 26,2%), οι αξιολογήσεις των επιδόσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εμφανίζονται αρνητικές σε όλα τα πεδία, με μοναδική εξαίρεση τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου το 67% τον αξιολογεί θετικά, και τη φορολογία, όπου καταγράφεται μία αύξηση των θετικών γνωμών στο 39%, έναντι 34% του Ιουλίου.

Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας
Τα μόνα κόμματα τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι το ΚΚΕ (5,1% έναντι 4,5%) και το ΜέΡΑ25 (4,1% έναντι 3,2%).

Με βάση αυτά, η ακινησία που παρουσιάζεται στο πολιτικό σκηνικό, συνδυάζεται με τα πρώτα ευρήματα τα οποία παραπέμπουν σε μια πιθανή ρευστότητα, δεδομένων κάποιων συγκεκριμένων στοιχείων της έρευνας, όπως:

Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φτάνουν το 54%, έναντι 39% των θετικών.

Οι θετικές γνώμες για τον Πρωθυπουργό υποχωρούν στο 43% έναντι 49% τον Ιούλιο και ενώ οι αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν το 50%.

Η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχωρεί επίσης κατά το ίδιο διάστημα, με τις θετικές απόψεις να καταγράφονται στο 47% και τις αρνητικές στο 52%. Μοναδικός κερδισμένος ως προς τη δημοτικότητα του εμφανίζεται ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Πρωθυπουργό.

 

Επιστροφή στην απαισιοδοξία
Ενδεικτικές της πολιτικοκοινωνικής ατμόσφαιρας η οποία καταγράφεται είναι οι διαθέσεις των πολιτών και οι αξιολογήσεις τους ως προς τα θέματα που τους απασχολούν.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 38% προς τη σωστή. Την ίδια στιγμή, ένα συντριπτικό ποσοστό (68%) τοποθετεί τον ορίζοντα της επιστροφής σε μια φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2022 και το 23% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μετά το 2021.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αξιολογούνται η οικονομία και η ακρίβεια σε ποσοστό 30%, η πανδημία με το ίδιο ποσοστό, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η ανησυχία για θέματα όπως η ανεργία, η παιδεία, το Μεταναστευτικό, κ.ά., με ποσοστά κάτω του 10%.

Ως προς τις προσδοκίες των πολιτών, η εικόνα η οποία διαμορφώνεται είναι απαισιόδοξη, με το 49% να εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν και μόλις το 25% να προβλέπει ότι θα βελτιωθούν και το 23% να πιστεύει ότι θα μείνουν αμετάβλητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει
Παρά την κάμψη της κυβέρνησης, αξιοσημείωτη είναι η παγιωμένη καθήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα. Οι θετικές γνώμες για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται μόλις στο 14%, με τις αρνητικές να φτάνουν το 73%. Στην προσωπική αξιολόγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρνητικές κρίσεις είναι 71% και οι θετικές 19%, ενώ στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 38%, έναντι μόλις 16% του Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση «κανένας» παραμένει η δεύτερη δημοφιλέστερη στο συγκεκριμένο ερώτημα, με ποσοστό 30%.

Ενα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας, το οποίο υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει και κάποια κινητικότητα στο πολιτικό πεδίο, είναι η χαμηλή συσπείρωση που καταγράφουν και τα δύο πρώτα κόμματα στον κεντρώο χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 47% και τη ΝΔ στο 64%.

Στην αξιολόγηση των υπουργών, πρώτος εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, με τις αυθόρμητες θετικές απαντήσεις να φτάνουν το 19%. Δεύτερος είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 14% θετικές αξιολογήσεις και ακολουθούν με ποσοστά κάτω του 10% οι Βασίλης Κικίλιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Χαρδαλιάς, κ.ά.

Σημειώνεται ότι στα ευρήματα δεν περιλαμβάνεται η αξιολόγηση και επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία ανακοινώθηκε την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της έρευνας.

Πηγή tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου