Συνεντεύξεις

Γ. Xατζηθεοδοσίου: «Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες»

«H εποχή των μνημονίων θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο», δηλώνει σε συνέντευξή του προς την «δ», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα προβλέπεται δύσκολο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης. Μήπως και «περιοριστεί το κακό».
«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε αυτούς που μέσω φόρων και εισφορών στηρίζουν τόσα χρόνια τα κρατικά έσοδα», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου και αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελλόριζο μαζί με μέλη της διοίκησης του Ε.Α.Α., τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου και μελών του Δ.Σ. και τη δωρεά των 50.000 ευρώ για την ενίσχυση κομβικών τομέων της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του ακριτικού νησιού.
• Εχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποιες είναι οι συνέπειες από την πρωτοφανή αυτή κρίση στην επιχειρηματικότητα και πόσο δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας;
Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα όχι απλώς θα συνεχίσουν να ισχύουν, αλλά αναμένεται να αυξηθούν. Άρα η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Και όσο αργεί, τόσο επηρεάζεται αρνητικά όλη η οικονομική δραστηριότητα. Ειδικά το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι τόσο δύσκολο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που η εποχή των μνημονίων θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο.
Από τη στιγμή που η ύφεση λόγω της υγειονομικής κρίσης αναμένεται να ξεπεράσει το 10%, εκτιμούμε ότι περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις θα σταματήσουν τη λειτουργία τους και πάνω από 250.000 άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μία κοινωνία που προέρχεται από δεκαετή οικονομική κρίση. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Για αυτό και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών- από την πρώτη στιγμή της πανδημίας- μιλάμε για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μήπως περιορίσουμε το κακό.
• Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν τελικά ένα δεύτερο lockdown-κατά τόπους ή και πανελλαδικά-θα μπορέσουν να το αντέξουν οι επιχειρήσεις;
Αμφιβάλλω αν θα το αντέξει η οικονομία. Ακόμα και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες ενός δεύτερου lockdown. Γι αυτό και μάλλον θα είναι η ύστατη λύση. Όσο για τις επιχειρήσεις, πως θα αντέξουν ένα ακόμα «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας;
Ίσως μόνο όσες δραστηριοποιούνται σε πολύ συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα λειτουργούν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν καθώς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.
• Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στο επιχειρείν; Ποια επιπλέον μέτρα χρειάζονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας;
Όσα μέτρα έχουν ληφθεί μοιάζουν με «ασπιρίνες» γιατί επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης, παρατηρείται εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και μόνο το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Επιγραμματικά αναφέρω τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να υπάρξει προοπτική επιβίωσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Νέος και ενισχυμένος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία για όλους, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 5.000 – 10.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση και χωρίς παρέμβαση από τράπεζες, επιδότηση εργασίας για να προστατευθούν οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης, μεταφορά των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, επέκταση της μείωσης ενοικίου, στήριξη από την Πολιτεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και βέβαια μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.
Είναι σίγουρο ότι όποιος βάλει λουκέτο σήμερα, δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει μετά την πανδημία. Άρα τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το επιχειρείν και μάλιστα συνολικά και όχι επιλεκτικά.
Πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «μαξιλαράκι ασφαλείας» ύψους 37 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα σε αυτούς που μέσω φόρων και εισφορών στηρίζουν τόσα χρόνια τα κρατικά έσοδα.
• Η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχει επηρεάσει και άλλους κλάδους; Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στην τόνωση της οικονομίας;
Είναι τυχαίο ότι αποκαλούμε τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας; Τα έσοδα του αποτελούν περίπου το 20% του ΑΕΠ, άρα είναι ξεκάθαρο ότι η συμβολή του στην ελληνική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, ενώ προσφέρει και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και είδαμε φέτος, λόγω του κορονοϊού, τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Υποπολλαπλάσια τα έσοδα, πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν κλειστές- ακόμα και στο πανέμορφο νησί σας- χιλιάδες άνθρωποι δεν βρήκαν εργασία, ενώ επλήγησαν πολλοί άλλοι κλάδοι που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. Γιατί είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι επηρεάστηκαν μόνο όσοι κινούνται εντός των τειχών της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν επηρεάστηκε η πρωτογενής παραγωγή καθώς πολλά προϊόντα τους οι παραγωγοί τα διέθεταν στα ξενοδοχεία; Δεν επηρεάστηκε η εστίαση; Οι βιοτέχνες; Οι προμηθευτές; Καταστήματα λιανικής στα πιο τουριστικά σημεία της Αθήνας, όπως στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, είδαν μείωση τζίρου που έφτασε και το 80%. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες και να λάβει δραστικά μέτρα, όπως και για άλλους τομείς που επλήγησαν και συνεχίσουν να πλήττονται. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εστίαση αλλά και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πολιτισμό.
• Θα ήθελα να κλείσουμε με την πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τη ΓΣΕΒΕΕ για το Καστελλόριζο. Ποιοι είναι οι συμβολισμοί αυτής της δράσης;
Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου, οι επιχειρήσεις μας στηρίζονται από τα νοικοκυριά και έχουμε χρέος να προσφέρουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Ευαισθητοποιημένοι από τη δύσκολη θέση που βρέθηκαν επιχειρηματίες και κάτοικοι του Καστελλόριζου, εξαιτίας και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αποφασίσαμε να στηρίξουμε με τις όποιες δυνάμεις μας την τοπική κοινωνία. Έτσι, μέλη της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. ταξιδέψαμε στο ακριτικό νησί το διήμερο 25 και 26/9, όπου και ανακοινώσαμε τη δωρεά τεχνολογικού και ιατρικού εξοπλισμού αλλά και υγειονομικού υλικού για το περιφερειακό ιατρείο, καθώς και εξοπλισμό για του σχολείο. Όπως είπαμε και στη δημοτική αρχή, είμαστε πρόθυμοι να καλύψουμε και άλλες ελλείψεις ενώ θα σταθούμε και δίπλα στα στρατευμένα μας νιάτα που φυλάσσουν Θερμοπύλες, καθώς ήδη ενημερωθήκαμε για κάποια είδη που μπορούν να κάνουν πιο εύκολες τις συνθήκες διαβίωσης τους και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα φροντίσουμε να σταλούν άμεσα.
Το θεωρούμε χρέος μας και με χαρά προσφέρουμε αυτά που μπορούμε. Το συνολικό ύψος της προσφοράς μας είναι 50.000 ευρώ, ενώ θα στηρίξουμε και τους επαγγελματίες του νησιού, δίνοντας τους τη δυνατότητα για δωρεάν δημιουργία e-shop, ηλεκτρονικών σελίδων, συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα. Θέλω να πιστεύω ότι η πρωτοβουλία μας αυτή μπορεί να παρακινήσει και άλλους φορείς να στηρίξουν τους κατοίκους και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η επιχειρηματικότητα στέκεται έμπρακτα δίπλα στους ακρίτες. Για το ταξίδι αυτό συνεργαστήκαμε στενά με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και αυτή η αποστολή στάθηκε η αφορμή για να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή στη σχέση των δύο Επιμελητηρίων, καθώς στο Καστελλόριζο με τον φίλο Πρόεδρο Ιωάννη Πάππου υπογράψαμε και Σύμφωνο Αδελφοποίησης, ώστε να σταθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά δίπλα στις επιχειρήσεις του νησιού. Και όπως είπα και στους εκπροσώπους του δήμου, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε αυτή την πανέμορφη ακριτική γωνιά της Ελλάδας, το Ε.Ε.Α. δεσμεύεται ότι θα επιστρέψει στο Καστελλόριζο για να συνδράμει με ακόμα περισσότερα μέσα στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που κρατάνε ψηλά την ελληνική σημαία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου