Ρεπορτάζ

Ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της μεταστέγασης και απογραφής του Κτηματολογίου Ρόδου

Σε έγγραφη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της μεταστέγασης και απογραφής του Κτηματολογίου Ρόδου, σε απάντηση ερωτήματος δικηγόρου της Ρόδου, προέβη ο διευθυντής της υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Νικόλαος Ματσάκης σε έγγραφο του προς τον δικηγόρο κ. Χρ. Μαλιαράκη, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εφετών Δωδεκανήσου, στον πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου και στον Δικηγορικό Σύλλογο, αναφέρει τα εξής:
«Για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταστέγασης του Κτηματολογίου Ρόδου αναμένεται κυρίως και πρωτίστως να υπογραφεί και να μας κοινοποιηθεί αρμοδίως το παραχωρητήριο.
Στο κτήριο της Νέας Πτέρυγας του Παλαιού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου πρόκειται να γίνει η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, έχουμε ενημερωθεί (αλλά και διαπιστώσει και κατόπιν προσωπικών επισκέψεων του υπογράφοντα), ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, και έχει πλέον καταστεί αυτό πλήρως λειτουργικό. Αναμένεται ωστόσο η κοινοποίηση των εγγράφων, όπως για παράδειγμα της πυρασφάλειας, κλπ. από το Δήμο Ρόδου, που έχει αναλάβει το όλο έργο των τελειωτικών αποκαταστατικών ενεργειών.
Αναφορικά με την όλη διαδικασία καταγραφής του υλικού (και τη μεταφορά αυτού) σας γνωρίζουμε, ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των τόμων (όλων των κτηματικών περιοχών) καθώς και η καταγραφή ταυ αρχείου στο σύνολο των υποθηκοφυλακείων Τήλου-Χάλκης (για την ακρίβεια πρόκειται περί των τηρούμενων βιβλίων Τήλου-Χάλκης). Η δε καταγραφή των πράξεων -καταχωρημένων και μη, των ατομικών φακέλων των ακινήτων, των ονομαστικών ευρετηρίων, των μεριδολογίων και των λοιπών βιβλίων, που τηρούνται στην υπηρεσία (δικαιωμάτων και τελών, εισαγομένων δικαιοπραξιών, πρωτοκόλλου, κλπ.) συνεχίζεται καθημερινά, το ίδιο και η συσκευασία του υλικού. Σημειώνεται ότι το αρχειακό υλικό είναι τερατώδες σε όγκο διότι πρόκειται για αρχείο εκατό (100) ετών και με εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία λόγω παλαιότητας.
Η διαδικασία μεταφοράς θα «κινηθεί μόλις τοποθετηθούν τα ντέξιον/ράφια στο νέο κτήριο, και μετά τα ανωτέρω, που αναφέρθηκαν, ούτως ώστε με τη μεταφορά να γίνεται και η επανατοποθέτηση. Σκοπός είναι πρώτα να μεταφερθούν οι τόμοι στο σύνολό τους και όλο το αρχειακό υλικό των τηρούμενων βιβλίων Τήλου – Χάλκης, (άστε να μπορούν όλοι οι ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα βιβλία).
Το όλο έργο της μεταφοράς στο σύνολό του έχει αναλάβει ο Δήμος Ρόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου