Ειδήσεις

Ελεγχόμενος σε ρόλο ελεγκτή στην πολύκροτη υπόθεση Παπαδήμου

Ερωτήματα εγείρονται από τις εξελίξεις στην έρευνα για τα κενά στη φύλαξη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις σοβαρές δυσλειτουργίες στον μηχανισμό ασφαλείας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η πειθαρχική έρευνα που διετάχθη για την υπόθεση ανετέθη με νεότερη διαταγή στην υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων, που όμως –σύμφωνα με τα αρχικά τουλάχιστον δεδομένα– φέρει η ίδια την κύρια ευθύνη για τον πλημμελή έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού. Δηλαδή, ελεγκτής γίνεται ο ελεγχόμενος.

Η έκρηξη του δέματος-βόμβα στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου έγινε το απόγευμα της 25ης Μαΐου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεφε στο σπίτι του συνοδεία αστυνομικών της προσωπικής του φρουράς. Η πυροδότηση του μηχανισμού τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο σε διάφορα σημεία του σώματός του, με συνέπεια να νοσηλευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει –τότε– γνωστά, αστυνομικοί της προσωπικής του φρουράς είχαν, το πρωί της ίδιας ημέρας, παραλάβει την αλληλογραφία από το σπίτι του στο Ψυχικό και την είχαν μεταφέρει για έλεγχο στο μηχάνημα x-ray που λειτουργεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου, δίχως ο χειριστής του να εντοπίσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Το διάστημα που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση διετάχθη η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (ΠΔΕ). Ανετέθη σε αξιωματικό της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και είχε ως αντικείμενο «την πλήρη διερεύνηση της έκρηξης Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού που έλαβε χώρα την 18.24 ώρα της 25-5-2017 στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου με την οδό Μάρνης στην Αθήνα». Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μάλιστα, οι αστυνομικοί της φρουράς του πρώην πρωθυπουργού είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της διοικητικής εξέτασης.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (ΠΔΕ) διέταξε και η Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου –όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή– «να διερευνηθούν οι συνθήκες εισόδου και ελέγχου στο Μέγαρο της Βουλής του αστυνομικού συνοδευτικής ασφάλειας του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και ο έλεγχος αλληλογραφίας την οποία μετέφερε και πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον φάκελο αλληλογραφίας που εξερράγη». Επιπλέον, οι επικεφαλής της υπηρεσίας «καρατόμησαν» δύο χαμηλόβαθμους αστυνομικούς ως υπαίτιους για τις παραλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου: τον τροχονόμο που επέτρεψε στον συνάδελφό του, φρουρό του κ. Παπαδήμου να μπει χωρίς ειδική διαπίστευση στη Βουλή και τον χειριστή του Χ-ray που είχε βάρδια το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα πάντως, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων με νεότερη διαταγή της φέρεται να μεταβίβασε την ευθύνη για το σύνολο της έρευνας στην υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής. Το σχετικό έγγραφο (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») έχει ως αποδέκτη το νούμερο 2 στην ιεραρχία της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Βουλής και σ’ αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα: «Παρακαλούμε να συνεχίσετε και να περαιώσετε εσείς την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση που διαταχθήκατε με τη (β) σχετική, περαιτέρω δε να αποτελέσουν αντικείμενο αυτής και τα αναφερόμενα στην πρώτη παράγραφο της παρούσας».

Eνστάσεις

Επιπλέον, με την ίδια έγγραφη διαταγή ζητείται από τον αστυνομικό της Γενικής Διεύθυνσης Επισήμων να στείλει όλο το ανακριτικό υλικό που είχε έως τώρα συγκεντρώσει στον αναπληρωτή φρούραρχο της Βουλής, που είναι πλέον ο μόνος και αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αρμόδιοι αξιωματικοί που υπηρετούν στη Βουλή και ρωτήθηκαν σχετικά επιβεβαίωσαν τις εξελίξεις και διευκρίνισαν ότι «οι δύο διοικητικές έρευνες συσχετίστηκαν λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους». Ακόμα, προσέθεσαν ότι η διερεύνηση ανετέθη σε ανώτερο αξιωματικό προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία του πορίσματος.

Πάντως, παρατηρητές εντός της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν ενστάσεις για τους χειρισμούς στην υπόθεση, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ακόμα και για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών. Σημειώνουν ότι η έρευνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον ενός πρώην πρωθυπουργού θα έπρεπε να είχε –για λόγους αντικειμενικότητας– ανατεθεί σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που προΐσταται της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και της Υπηρεσίας Ασφάλειας Βουλής, και διατυπώνουν το ερώτημα κατά πόσον ο αξιωματικός που διενεργεί την ΠΔΕ θα επιρρίψει ευθύνες σε συναδέλφους του, οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία με εκείνον. «Είναι απορίας άξιον πώς η έρευνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα αλλάζει χέρια και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά και οι παραλείψεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες», αναφέρουν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου