Ειδήσεις

Το πλάνο των εταιρειών κρουαζιέρας για την Ελλάδα

«Θολό» παραμένει το τοπίο γύρω από την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, παρά τον ορισμό των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το «άνοιγμα» έξι λιμένων της χώρας από 1η Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού είχε ανακοινώσει την προσπάθεια επανέναρξης δρομολογίων κρουαζιέρας με επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Το Reporter επικοινώνησε με τις εταιρείες, αμέσως μετά τις αναγγελίες του υπουργείου. Όπως διαπιστώθηκε, παρότι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη χώρα μας, δεν έχουν ακόμη ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ταξίδια.

Ειδικότερα, ο κ. Ευάγγελος Γεωργίου, Senior Manager Media Relations International Markets της TUI Cruises σημείωσε στο Reporter: «Οι κρουαζιέρες της TUI έχουν ανασταλεί στην Ελλάδα (και στις άλλες χώρες-προορισμούς) μέχρι τέλη Αυγούστου. Αναμένουμε αποφάσεις των κρατικών αρχών για το πότε θα μπορέσει να γίνει η επανέναρξη των κρουαζιέρων στα ελληνικά λιμάνια. Αναθεωρούμε τις ημερομηνίες επανέναρξης συνεχώς. Προέχει η δημόσια υγεία. Προσαρμοζόμαστε στους κανονισμούς των κρατικών αρχών», ενώ αναφορικά με την Marella Cruises (το αγγλικό σκέλος της TUI) σημείωσε ότι «έχει αναστείλει τις κρουαζιέρες μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και προγραμματίζει επανέναρξη στην Ελλάδα αρχές Οκτωβρίου». Η TUI Cruises ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου τις κρουαζιέρες «Blue Cruises» με το Mein Schiff 2 στη Γερμανία.

Costa Cruises έχει αναστείλει τα δρομολόγιά της μέχρι τις 15 Αυγούστου. Πηγές από το τμήμα Επικοινωνίας της Costa ανέφεραν στο Reporter ότι «η εταιρεία εργάζεται για να προετοιμάσει την επανεκκίνηση της λειτουργίας της και αναμένει τη γνωστοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις χώρες-προορισμούς της για να ανακοινώσει και επίσημα το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού της».

Τις απαντήσεις για την MSC Cruises, η οποία έχει, επίσης, «φρενάρει» τα ταξίδια μέχρι τις 15 Αυγούστου, τις έδωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλός της, Gianni Onorato, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιταλία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας της εταιρείας για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στη Μεσόγειο. Η εταιρεία σκοπεύει να δρομολογήσει τα Grandiosa και Magnifica στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχα για επταήμερες κρουαζιέρες και αναμένει τις τελικές εγκρίσεις. Στα δρομολόγια, αναμένεται να περιλαμβάνεται και η χώρα μας, καθώς όπως ειπώθηκε, όχι μόνο έχει καταστήσει εφικτή την προσέγγιση των λιμανιών της, αλλά έχει εγκρίνει και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο για την Ελλάδα αφορά τα λιμάνια της Κέρκυρας, του Κατάκολου και του Πειραιά. Σε αυτήν την αρχική φάση επανεκκίνησης, τα δύο κρουαζιερόπλοια της MSC θα καλωσορίσουν αποκλειστικά κατοίκους χωρών, που ανήκουν στη ζώνη του Σένγκεν.

Οι δηλώσεις των εταιρειών επιβεβαιώνουν ουσιαστικά όσα είχε πει στο Reporter ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), κ. Θεόδωρος Κόντες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτοκόλλωνΌπως είχε επισημάνει, «η επανέναρξη των δρομολογίων απαιτεί εργασίες 1-1,5 μήνα για την προετοιμασία των κρουαζιερόπλοιων, ενώ οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες είτε έχουν αναστείλει τα θερινά ταξίδια τους είτε έχουν ακυρώσει τον προγραμματισμό τους για το 2020. Συνεπώς, πιθανότερη είναι η δρομολόγηση κρουαζιερόπλοιων από ορισμένες εταιρείες τον Σεπτέμβριο».

Πλήγμα το κρουαζιερόπλοιο στη Νορβηγία

Αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της κρουαζιέρας είχε η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων σε κρουαζιερόπλοιο της νορβηγικής εταιρείας, Hurtigruten. Τουλάχιστον 40 επιβάτες και μέλη του πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο Roald Amundsen βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και η εταιρεία ωθήθηκε στη διακοπή των κρουαζιέρων εξερεύνησης και περιπέτειας μέχρι νεωτέρας.

Την περαιτέρω αναστολή των δραστηριοτήτων της αποφάσισε και η γερμανική AIDA, η οποία είναι θυγατρική της Carnival. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα επανεκκινούσε στις 5 Αυγούστου, αλλά οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το γεγονός ότι η Ιταλία δεν έχει «ανοίξει» ακόμη τα λιμάνια της, δεν το επέτρεψαν.

Γιώργος Γεωργίου

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου