Ατάκτως Ερριμμένα

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» (Ιπποκράτης)

«Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών ξεκινά από την πρόληψη» λέει ο κ. Νίκος Θεοδωρίδης Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στις ΗΠΑ για τις δασικές πυρκαγιές. Κι επειδή αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, η πρόληψη, ας δούμε τι σημαίνει αυτό όσο αφορά τις δασικές πυρκαγιές, από τον κ. Θεοδωρίδη.

Α. Πρόληψη είναι:

  1. η γνώση 2. η ενημέρωση, 3. η εκπαίδευση, 4. οι ασκήσεις εφαρμογής στο πεδίο (άμεσης επέμβασης, κατάσβεσης, εκκένωσης κ.λπ.) 5. η διαχείριση της καύσιμης ύλης (καθαρισμοί δασών, καθαρισμοί αντιπυρικών ζωνών, δημιουργία στεγασμένων ζωνών όπου απαιτείται, αραιώσεις κ.λπ.) 6. η ετήσια συντήρηση της δασικής οδοποιίας  7. η επιτήρηση των δασών (πυροφυλάκια) 8. ο έλεγχος του χώρου (περιπολίες-έλεγχοι) 9. η διασπορά στο δάσος των δυνάμεων καταστολής από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 10. η προετοιμασία ειδικών δυνάμεων (ομάδων) άμεσης επέμβασης 11. η προετοιμασία και ο έλεγχος των μέσων κατάσβεσης (Π.Ο., ελαφρών και βαρέων μηχανημάτων εκσκαφής, Α/Φ, Ε/Π κατάσβεσης και μεταφοράς προσωπικού, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού κ.λπ.) 12. άμεση αναγγελία περιστατικού 13. άμεση επέμβαση (8-15 λεπτά από την έναρξη) Και συνεχίσει ο κ. Θεοδωρίδης με χρήσιμες πληροφορίες όσο αφορά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς

Β. κατάσβεση γίνεται:

  1. με χρήση νερού στην εστία (μέτωπο) για πτώση θερμοκρασίας 2. χωρίς χρήση νερού (μηχανική αφαίρεση της καύσιμης ύλης, απομόνωση της καύσιμης ύλης από το οξυγόνο με νερό, επιβραδυντικό, χώμα, λάσπη κ.λπ.)

Γ. πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι:

  1. Κατάσβεση κάνουμε και χωρίς νερό! 2. Την εστία πάμε εμείς και την χτυπάμε σε όποιο κατσάβραχο, γκρεμό ή ρεματιά (δύσβατη περιοχή) και αν βρίσκεται στα πρώτα λεπτά (της ώρας) 3. Τη νύχτα που πέφτουν οι άνεμοι και το πολύ μέχρι τις 9-11 το πρωί, αποτελειώνουμε τη φωτιά. 4. Ποτέ δεν περιμένουμε μια φωτιά να έρθει να μας βρει γιατί τότε θα έρθει όπως ΕΚΕΙΝΗ θέλει (ένταση, θερμικό φορτίο, ύψος φλόγας, ταχύτητα κ.λπ.) και αν μας βρει θα μας κάψει! 5. Η αντιπυρική ζώνη είναι εργαλείο κατάσβεσης και όχι φράγμα πυρός! 6. Με μία ανάλυση κόστους οφέλους θα διαπιστώσουμε ότι εξασφαλίζοντας το Α γλυτώνουμε το Β και κερδίζουμε χρήμα, φυσικό περιβάλλον, περιουσίες, ανθρώπινες ζωές.  Υ. Γ. Κάνουμε κατάσβεση σε όλες τις πυρκαγιές ανεξάρτητα από τα αίτια έναρξης. Τις δύσκολες μέρες που περιμένουν να δράσουν οι εμπρηστές εμείς η πολιτεία έχουμε όλα τα δεδομένα και τα μέσα να τους περιμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα και να τους εξουδετερώσουμε ή ακόμη και να τους συλλάβουμε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου