ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι και αύριο κόκινα δάνεια & ιδιωτικοποιήσεις-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακαλώτος

Ολο­κλη­ρώ­θηκε η συνά­ντηση των υπουρ­γών Ευκλείδη Τσα­κα­λώ­του και Γιώργου Σταθάκη με τους επι­κε­φα­λής των δανει­στών στο ξενο­δο­χείο Hilton.

Στις πρώτες δυόμιση ώρες του ραντε­βού συζη­τή­θηκε το θέμα του νέου Ταμείου απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων και υπήρξαν δια­φω­νίες ανάμεσα στις δυο πλευράς όσον αφορά στη νομική υπό­σταση του νέου υπερ Ταμείου Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων που θα «δια­δε­χθεί» το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να συλ­λέ­ξει έσοδα 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ από τις απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις αλλά και την αξιο­ποί­ηση της δημό­σιας περιου­σίας.

Πάντως σε δηλώ­σεις του κατά το διά­λειμμα των συζη­τή­σεων που συνε­χί­ζο­νται ακόμη και τώρα, ο κ. Τσα­κα­λώ­τος μίλησε για απο­κλί­σεις οι οποίες μπορούν να ξεπε­ρα­στούν.

«Κατα­θέ­σαμε τις απόψεις μας τις οποίες θα εξε­τά­σουν και θα επα­νέλ­θουν αλλά δεν μου δημιουρ­γή­θηκε η εντύ­πωση ότι οι απο­κλί­σεις αυτές δεν μπορούν να ξεπε­ρα­στούν. Δεν βλέπω να υπάρχει υπάρχει τελικώς κόλλημα» υπο­στή­ριξε ο Έλληνας υπουρ­γός».

Μάλιστα, ο κ. Τσα­κα­λώ­τος εμφα­νί­στηκε αισιό­δο­ξος ότι μπορεί να υπάρξει συμ­φω­νία μέσα στα ασφυ­κτικά χρονικά πλαίσια της 20ης Αυγού­στου: «οι συζη­τή­σεις πηγαί­νουν καλύ­τερα από ότι περι­μέ­ναμε» ισχυ­ρί­στηκε ο κ. Τσα­κα­λώ­τος και εκτί­μησε πως η συμ­φω­νία θα κλείσει στο χρο­νο­διά­γραμμα που έχει τεθεί ώστε δεν θα χρεια­στεί δάνειο-γέφυρα.

Όσον αφορά στο ταμείο των απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεων, το «κόλλημα» φαί­νε­ται να εντο­πί­ζε­ται στο τι μέλλει γενέ­σθαι με τα περιου­σιακά στοι­χεία που έχουν ήδη περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιο­ποί­ησή τους. Η ελλη­νική πλευρά, εμφα­νί­ζε­ται να επι­θυ­μεί, όποιο περιου­σιακό στοι­χείο έχει ήδη περιέλ­θει στο ΤΑΙΠΕΔ, να αξιο­ποι­η­θεί κιόλας από το ΤΑΙΠ.

Οι συζη­τή­σεις συνε­χί­ζο­νται με δεύτερο μεγάλο θέμα στη σημε­ρινή ατζέντα να είναι η ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση των τρα­πε­ζών αλλά και η δια­χεί­ριση των κόκ­κι­νων δανείων συνο­λι­κού ύψους 100 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ.

Στο πεδίο της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των τρα­πε­ζών πολλά πεδία μένουν ανοικτά. Η ελλη­νική κυβέρ­νηση πρέπει να επα­να­προσ­διο­ρί­σει τη θέση της από την προ­ε­κλο­γική της πρόθεση για φορέα ειδικού σκοπού προς την Bad Bank που φέρεται να ζητού­σαν οι τρα­πε­ζί­τες.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια το ζητού­μενο είναι η δια­χεί­ριση του προ­βλή­μα­τος, καθώς αυτή θα καθο­ρί­σει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των ελλη­νι­κών τρα­πε­ζών. Το ποσό που θα χρεια­στούν οι τρά­πε­ζες δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς κινεί­ται από τα 10 έως τα 25 δισ. ευρώ.

Οι σημε­ρι­νές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους επι­κε­φα­λής των θεσμών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν μπορεί να τηρηθεί ο στόχος για συμ­φω­νία και ψήφιση του νέου Μνη­μο­νίου και των προ­α­παι­τού­με­νων έως τις 18 Αυγού­στου, ή θα οδη­γη­θούμε εκ νέου σε δάνειο–γέφυρα.

Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα δια­πραγ­μα­τεύ­σεων, με την ολο­κλή­ρωση του α΄ κύκλου των συζη­τή­σεων, θα υπάρξει αύριο Τετάρτη, κατά τη συνά­ντηση του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών, Ευκλείδη Τσα­κα­λώ­του και του υπουρ­γού Οικο­νο­μίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπρο­σώ­πους των τεσ­σά­ρων θεσμών.

ΑΠΕ/Τhetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.