ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήρθε η ώρα του υπερταμείου των 50 δισ. ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΑΙΠΕΔ

Ένας βασικός λόγος που οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της 12ης Ιουλίου ολο­κλη­ρώ­θη­καν το πρωί της επο­μέ­νης ήταν το υπερ­τα­μείο που θα ελέγχει τα προς ιδιω­τι­κο­ποί­ηση κρατικά περιου­σιακά στοι­χεία αξίας 50 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου Μάρτιν Σουλτς, που είχε συμ­με­τά­σχει ως καλε­σμέ­νος στην σύνοδο κορυφής των “19”, είχε θεω­ρή­σει τότε το ποσό αυτό υπερ­βο­λικό επειδή τα προς ιδιω­τι­κο­ποί­ηση assets έχουν πολύ μικρό­τερη αξία. Εν τέλει, το βασικό σημείο δια­φο­ράς ελλη­νι­κής κυβέρνησης-θεσμών, εάν, δηλαδή, η έδρα του υπερ­τα­μείου θα είναι στην Αθήνα ή το Λου­ξεμ­βούργο, ξεπε­ρά­στηκε.

Έτσι, κατά τη σημε­ρινή προ­γραμ­μα­τι­σμένη συνά­ντηση των θεσμών με τη διοί­κηση του ΤΑΙΠΕΔ ανα­μέ­νε­ται να τεθεί το περί­γραμμα του και­νούρ­γιου αυτού σχή­μα­τος που θα ανα­λά­βει να βρει επεν­δυ­τές για τα ελλη­νικά assets.

Την ίδια στιγμή, αυτό που, ενδε­χο­μέ­νως, γίνει πιο ξεκά­θαρο σήμερα είναι το νομικό καθε­στώς του νέου σχή­μα­τος, και τι είδους assets θα μετα­βι­βα­στούν σε αυτό.

Υπερ­φι­λό­δο­ξος ο στόχος των 50 δισ.

Βέβαια ακόμη παρα­μέ­νει άγνωστο εάν το υπερ­τα­μείο θα συνυ­πάρ­ξει ή θα αντι­κα­τα­στή­σει το Ταμείο Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεων που είχε συστα­θεί με το νόμο 3896/2011 και το οποίο θα έπρεπε να συγκε­ντρώ­σει, μέχρι και φέτος, 50 δισ. ευρώ (15 δις έως το 2013 και 35 δις μέχρι το 2015).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συναλ­λα­γές αξίας 7,7 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπρα­χθεί μόλις 3,1 δισ. ευρώ. Και λόγω της περιο­ρι­σμέ­νης επι­τυ­χίας του ΤΑΙΠΕΔ, ο Σουλτς υπήρξε εξαρχής επι­φυ­λα­κτι­κός για το εάν ο στόχος των 50 δισ. θα μπο­ρούσε, αυτή τη φορά, να στεφθεί με επι­τυ­χία. Από την άλλη πλευρά, ο Ολλαν­δός πρό­ε­δρος του συμ­βου­λίου των υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών της ευρω­ζώ­νης κι υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Γερούν Ντάι­σελ­μπλουμ έχει δηλώσει ότι ο στόχος αυτός είναι ρεα­λι­στι­κός, καθώς τα ελλη­νικά περιου­σιακά στοι­χεία θα εκτι­μη­θούν και θα πωλη­θούν σε μια μακρά χρονική περίοδο άνω των τριών ετών.

Σε κάθε περί­πτωση, τα δεδο­μένα που υπάρ­χουν σήμερα σχε­τί­ζο­νται με:

-τις προβλέψεις-είχαν διαρ­ρεύ­σει τον Ιούνιο στο πλαίσιο της 46 σελίδων πρότασης- για έσοδα απο απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις 3,2 δισ. το διά­στημα 2015-2016, 2,1 δισ. την περίοδο 2017-2019 και 10,8 δισ. μετά το 2020. Έσοδα, δηλαδή, 16,1 δισ. ευρώ σε βάθος πολλών ετών.

-τις “σίγου­ρες” ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις που έχουν ολο­κλη­ρω­θεί, ήτοι το Ελλη­νικό (εφάπαξ τίμημα 915 εκατ. ευρώ), τα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια (εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ.), το συγκρό­τημα του Αστέρα Βου­λιαγ­μέ­νης (500 εκατ. ευρώ) και η έκταση στην Κασ­σιόπη Κέρ­κυ­ρας (εφάπαξ τίμημα 23 εκατ. ευρώ). Σημειω­τέον ότι τα τελευ­ταία δύο assets αντι­με­τω­πί­ζουν σοβαρά νομικά εμπόδια.

Με άλλα λόγια, ο στόχος για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις, έστω και σε βάθος δεκα­ε­τιών, μοιάζει φιλό­δο­ξος, με το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο να τοπο­θε­τεί τον πήχη των ετήσιων προ­σό­δων στα 500 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όταν η συγκυ­ρία δεν ευνοεί την προ­σέλ­κυση επεν­δυ­τών, εάν δεν…ωθεί στην πόρτα εξόδου όσους ήδη έχουν επεν­δύ­σει, όπως έχει συμβεί με την περί­πτωση της πώλησης και επα­να­μί­σθω­σης των 28 κρα­τι­κών ακι­νή­των της οποίας η νομι­μό­τητα ερευ­νά­ται σήμερα από τη δικαιο­σύνη παρότι αυτή έχει ολο­κλη­ρω­θεί και έχει εγκρι­θεί από το Ελεγ­κτικό Συνέ­δριο.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.