Ειδήσεις

Η Ελλάδα “καλπάζει” στην κούρσα του τουρισμού της Ευρώπης – Γιατί τα πάμε τόσο καλά αυτό το καλοκαίρι

Εντυπωσιακό, διψήφιο ποσοστό αύξησης στις διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου καταγράφουν ελληνικά νησιά, αλλά και η Θεσσαλονίκη. Πολύ καλές επιδόσεις και για την Αθήνα. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Βίκη Βαμιεδάκη

Έξι κορυφαίοι ελληνικοί, τουριστικοί προορισμοί κατακτούν ισάριθμες θέσεις στην πρώτη δεκάδα ολόκληρης της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικών κρατήσεων για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 2019, ενώ και η Αθήνα βρίσκεται στο Top-10 των αστικών προορισμών για το ίδιο διάστημα και παρά τη μικρή μείωση που σημειώνει.

Η έρευνα της ForwardKeys για τις προοπτικές των καλοκαιρινών ταξιδιών, που εκπονήθηκε για την World Travel Market, αποκαλύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια πρόκειται να φτάσουν το 65% των επιδόσεων πριν από την πανδημία, το 2019. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν είναι ίδιοι για όλη την υφήλιο, με ορισμένα μέρη να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από άλλα, ενώ διαφορές υπάρχουν και στους λόγους των ταξιδιών. Οι διακοπές για ήλιο και θάλασσα είναι για το επόμενο τρίμηνο πολύ πιο δημοφιλείς από αυτές στις πόλεις.

ADVERTISING

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η περιοχές του κόσμου που πρόκειται να ανακάμψουν πιο έντονα είναι η Αφρική και η Μέση Ανατολή, με τις αφίξεις τους στο τρίτο τρίμηνο να αναμένεται να φτάσουν το 83% των επιπέδων του 2019. Ακολουθεί η Αμερική, όπου οι καλοκαιρινές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν το 76%, και μετά η Ευρώπη στο 71%, και η Ασία-Ειρηνικός μόλις στο 35%.

Μετά από δύο καλοκαίρια περιορισμένων ταξιδιών λόγω της πανδημίας, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ορατή στον ορίζοντα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές ανάκαμψης για το καλοκαίρι του 2022 είναι πιο θετικές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αν και η Αφρική και η Μέση Ανατολή συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα ανάκαμψης (-17%), με την Αμερική στη δεύτερη θέση (-24%), η Ευρώπη είναι εκείνη που μπορεί να θεωρηθεί ο μεγάλος νικητής για το καλοκαίρι του 2022, σημειώνοντας βελτίωση 16 ποσοστιαίων μονάδων και λαμβάνοντας το μεγαλύτερο συνολικό όγκο αφίξεων τουριστών.

Στην κορυφή της ζήτησης οι προορισμοί ήλιου – θάλασσας, υστέρηση καταγράφουν οι πόλεις
Οι προτιμήσεις των περισσότερων διεθνών επισκεπτών για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2022 στρέφονται γύρω από τους παραλιακούς προορισμούς, σύμφωνα με τις αεροπορικές κρατήσεις. Πρώτη στη λίστα είναι η περιοχή της Αττάλειας στην Τουρκία με αύξηση 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ ακολουθούν τα Τίρανα της Αλβανίας με αύξηση 36%. Η υπόθεση στις επόμενες θέσεις είναι καθαρά ελληνική, με τη Μύκονο και τη Ρόδο να καταγράφουν άνοδο κατά 29%, τα Χανιά κατά 26%, το Ηράκλειο κατά 23%, η Σαντορίνη κατά 20% και η Θεσσαλονίκη κατά 17%. Τις δύο τελευταίες θέσεις της πρώτης δεκάδας καλύπτουν προορισμοί στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στους κορυφαίους αστικούς προορισμούς για το 3ο τρίμηνο του έτους και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αθήνα, με μόλις 5% μείωση των αεροπορικών κρατήσεων σε σχέση με το 2019. Άνοδο κατά 5% καταγράφει η Νάπολη της Ιταλίας, ενώ η Κωνσταντινούπολη στην δεύτερη θέση κινείται στα ίδια επίπεδα προ πανδημίας. Κάτω από την Αθήνα βρίσκονται οι πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης όπως η Λισαβόνα, η Φλορεντία, το Παρίσι, η Μαδρίτη κ.α. Στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων, η Αθήνα βρίσκεται στην 11η θέση.

Παρόμοιο σκηνικό καταγράφεται και στην Αμερική, όπου οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό για το τρίτο τρίμηνο είναι 5% πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενώ οι κρατήσεις προς Νότια Αμερική και προς ΗΠΑ και Καναδά είναι, αντίστοιχα, 25% και 31% πίσω. Οι προορισμοί που αναμένεται να καταγράψουν τις καλύτερες επιδόσεις είναι η Κόστα Ρίκα +24%, η Τζαμάικα +17% και η Δομινικανή Δημοκρατία +13%.

Γιατί η Ελλάδα τα πάει τόσο καλά
Σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, οι προορισμοί του ήλιου και της θάλασσας ανακάμπτουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τους αστικούς προορισμούς. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των καλοκαιρινών προορισμών όπως η Μύκονος και η Ρόδος κατά +29%, αποδίδεται εν μέρει στο ότι άνοιξαν νωρίς για τους ξένους τουρίστες αλλά και στην επικοινωνιακή πολιτική της χώρας.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που άνοιξαν ξανά τα σύνορα τους σε μη απαραίτητα ταξίδια και ήταν ξεκάθαρη και συνεπής στα μηνύματά της καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη που ενθάρρυνε αυτή η προσέγγιση συνεχίζει να αποφέρει καρπούς για τη χώρα, με έξι ελληνικούς προορισμούς να βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους για ήλιο και θάλασσα.

Η αύξηση των αεροπορικών ναύλων δεν μειώνει τη ζήτηση
Η επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει είναι τόσο δυνατή, που όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, η αύξηση των αεροπορικών ναύλων έχει μειώσει ελάχιστα τη ζήτηση. Για παράδειγμα, ο μέσος ναύλος από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 35% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, χωρίς αξιοσημείωτη επιβράδυνση στις κρατήσεις. Σημειώνεται ότι αυτοί οι ναύλοι είναι σχεδόν 60% υψηλότεροι από το προηγούμενο έτος.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι το ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες σχεδιάζουν να μείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα από ό,τι έκαναν το 2019.Η μέση προγραμματισμένη διάρκεια παραμονής το τρίτο τρίμηνο είναι 12 ημέρες, από 11 ημέρες το 2019.

Πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου