Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο 25χρονος Λιβανέζος αξιωματικός Ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου ORIENT QUEEΝ, ο 34χρονος Ρουμάνος πλοίαρχος και μια 29χρονη Oυκρανή, που κατηγορήθηκαν για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών, που τελέστηκε δια παραλείψεως και για διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών τρίτων χωρών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2018 στελέχη του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου εντόπισαν στην «Κολόνα» μια μικρή ομάδα αλλοδαπών και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.
Κοντά τους στάθμευσε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μία νεαρή γυναίκα ως οδηγός και ένας άνδρας ως συνοδηγός. Αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο ο συνοδηγός, προσέγγισε 4 εκ των αλλοδαπών και μετά αποχώρησε.
Οι 4 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η 29χρονη και κατευθύνθηκαν προς την Κρεμαστή. Εκεί σταμάτησαν έξω από ξενοδοχείο και αποβιβάστηκαν, ενώ η 29χρονη έφυγε.
Διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί παρουσίασαν Βελγικές ταυτότητες στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και στο σημείο έσπευσαν λιμενικοί που τους προσήγαγαν.
Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι ταυτότητες που χρησιμοποίησαν ήταν κλεμμένες κι ότι ήταν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.
Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες και εντοπίστηκαν κι άλλοι 5 αλλοδαποί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου στην πλατεία Ακαδημίας και στην Μεσαιωνική Πόλη.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας με προορισμό τη Μύκονο και μετά τον κατάπλου του στο νησί την 11η Ιουλίου 2018 το πρωί διενεργήθηκε έρευνα από τους λιμενικούς από την οποία προέκυψε ότι πέραν των 9 Σύρων ακόμη 14 ομοεθνείς τους απουσίαζαν από το πλοίο και ακολούθησε η σύλληψη του πλοιάρχου και του υπεύθυνου ασφαλείας.
6 Σύροι που εξετάστηκαν διατείνονται ότι πλήρωσαν ομοεθνείς τους στη Συρία και στον Λίβανο προκειμένου να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο και να αποβιβαστούν στην Ελλάδα προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψουν στην Κεντρική ή την Βόρεια Ευρώπη.
O πλοίαρχος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση καθώς ο ίδιος βρισκόταν στην γέφυρα και ενημερώθηκε ότι οι επιβάτες του πλοίου είχαν επιβιβαστεί στο σύνολό τους από τον υφιστάμενό του.
O αξιωματικός ασφαλείας υποστήριξε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των επιβατών λειτουργεί με τρόπο που εξασφαλίζει την καταγραφή της επιβίβασης των φιλοξενούμενων μέσω καρτών και πιθανολόγησε ότι οι μετανάστες έκαναν χρήση διπλών καρτών εν αγνοία του.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Ανθούλα Χατζημιχάλη και Αν. Χριστοφοράκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ