Την 1η Μαρτίου 2018 κλείσαμε έναν χρόνο από την ανακήρυξη του έτους 2017 ως έτος Δωδεκανήσου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωσή μας στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και όλων των δημάρχων της περιοχής.
Πέρασαν λοιπόν, 365 ημέρες από τις χαρές και τα πανηγύρια εκείνης της συνεδρίασης. Και; Τι θα έχουμε να θυμόμαστε εμείς ως Δωδεκανήσιοι, από το έτος αυτό; Εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γραμματόσημα αλλά και… κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (εξομοίωση της Χάλκης με την Μύκονο για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη)!
Σπουδαία υπόθεση, λέει, η ανακήρυξη. Την νιώσαμε στο πετσί μας από την 1η Ιανουαρίου του 2018 όταν οι μειωμένοι συντελεστές καταργήθηκαν στα μικρονήσια και το χέρι έπρεπε να μπει ακόμα πιο βαθιά στο ήδη τρύπιο πορτοφόλι…
Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε «υψηλά» πρόσωπα στη Ρόδο. Την αρχή θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 και 7 Μαρτίου και θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο, στις 29 και 30 Μαρτίου. Οποία τιμή! Να βάλουμε τα καλά μας, να στηθούμε στις πλατείες, να κουνάμε σημαιάκια… Με αυτό θα ήταν ευχαριστημένοι οι επισκέπτες.
Ο ρόλος των αιρετών, των εκπροσώπων των φορέων και όσων παραβρεθούν σε συσκέψεις και συνεστιάσεις, δεν είναι όμως να είναι αρεστοί. Αλλά χρήσιμοι. Χρήσιμοι για τους κατοίκους του νομού, του κάθε νησιού, του κάθε χωριού.
Προφανώς δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι φιέστες και η περιφορά των υψηλών προσώπων ως άλλοι… «επιτάφιοι» για να κάνουν την περιοδεία τους και να σφίξουν το χέρι των «απλών, λαϊκών, καθημερινών» πολιτών ώστε να δείξουν ότι έχουν επαφή με την κοινωνία… Αλλά, επαφή με την κοινωνία ουσιαστικά έχεις μόνον όταν κατανοείς τα προβλήματά της, τις δυσκολίες και τις αγωνίες της.
Παρά το γεγονός ότι έχει «πολυδιαφημιστεί» η επίσκεψη του κ. Τσίπρα, ποιος αλήθεια πιστεύει ότι έρχεται να μοιράσει λύσεις; Οι όποιες εξαγγελίες και οι όποιες προτάσεις, είναι προβλέψιμες… Νησιωτικότητα, μεταφορικό ισοδύναμο, ακρίτες, Θερμοπύλες, μπλα, μπλα, μπλα… Το έχουμε ξαναδεί το έργο.
Από την άλλη ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός θα στρέψει τα βέλη του στην κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να μας καλοπιάσει με εξαγγελίες έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.
Το ζητούμενο είναι η δική μας στάση και ο τρόπος που θα επιλέξουμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Το «αναπτυξιακό συνέδριο» υπό τον πρωθυπουργό στη Ρόδο, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουμε τον ίδιο και το υπουργικό συμβούλιο ενώπιον των πραγματικών προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας.
Το ερώτημα παραμένει… Και οι αιρετοί μας σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν… Αρεστοί ή χρήσιμοι;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ