Ειδήσεις

Μητσοτάκης: H Ελλάδα χρειάζεται μία «φιλελεύθερη επανάσταση»

Την εκτίμηση του ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη «θα ήταν η απόλυτη καταστροφή», οικονομικά και γεωπολιτικά εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με τον Βρετανό ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη, σχολιάζοντας ότι η ελληνική κρίση «είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση» των ΗΠΑ, μάλιστα πρόσθεσε «ξέρουμε ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη…»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία «φιλελεύθερη επανάσταση», ενώ υπογράμμισε αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές ότι η «αριστερή κυβέρνηση» της Ελλάδας δεν πιστεύει στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε και ανέφερε ότι πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα χωρίς νέους πόρους.

Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς από τον κ. Φέργκιουσον για τα λάθη των πιστωτών, μίλησε για το σχεδιασμό του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ανέφερε επίσης ότι έχουν καθυστερήσει να δώσουν την «αναγκαία ορατότητα» στο θέμα του χρέουςσημειώνοντας ωστόσο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος, και όχι το πιο σημαντικό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 200 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για τις πρώτες 200 μέρες της Νέας Δημοκρατία, αν εκλεγεί κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση φόρων και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό τσουνάμι ώστε η οικονομία να αισθανθεί ένα ισχυρό σοκ εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας.

«Η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι κομβική για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως Κυβέρνηση. Με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης. Άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε αφορούν τη δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Θα πραγματοποιήσουμε τις τομές που απαιτούνται στην Παιδεία, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επενδύσεις

Σε ότι αφορά το ζήτημα των επενδύσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις σε εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, «στέλνουν ένα σαφές σήμα στους ξένους επενδυτές» ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλικός επενδυτικός προορισμός. Ταυτόχρονα ανέδειξε το πρόβλημα της απουσίας εγχώριων επενδυτών, λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας και επισήμανε ότι το ύψος των επενδύσεων πρέπει να αυξηθεί από το 10% στο 20% του ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας την γεωπολιτική κατάσταση, είπε πως μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα σταθερότητας της Ευρώπης.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου