Της Στεφανίας Σούκη

«Δε χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την… πυρίτιδα. Μέσω του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχουμε βρεί ήδη ένα μοντέλο παραχώρησης, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογα και στις περιπτώσεις της επέκτασης της παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας και στην έτερη μεγάλη επένδυση του αεροδρομίου του Καστελίου».

Τάδε έφη χθες από το βήμα του συνεδρίου του υπουργείου Τουρισμού με θέμα ”Προορισμός Ελλάδα 365 μέρες το χρόνο» ο αντιπρόεδρος της Aegean και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ευτύχης Βασιλάκης. «Ως αερομεταφορείς, μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων που έχουμε είναι να μεταφέρουμε στην ελληνική Πολιτεία το τί πρέπει να γίνει για να λειτουργούν οι υποδομές της χώρας πιο αποτελεσματικά: Στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, προχωρά εντός του Μαρτίου η παραχώρηση, σε μία κοινοπραξία που έχει καθορίσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι θα καταβάλλει ένα συγκεκριμένο τίμημα, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις, θα διατηρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα τις χρεώσεις και δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις πριν να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις και θα εξασφαλίζει έσοδα για το Δημόσιο, ανάλογα με τα κέρδη που θα αποκομίζει. Συνεπώς έχει βρεθεί ένα μοντέλο παραχώρησης και δε χρειάζεται να αναζητούμε καινούρια, για τα έργα που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε και την υποχρέωση από πλευράς των εταιρειών του κλάδου «να συνεργαζόμαστε με τους άλλους ιδιωτικούς φορείς αλλά και το Δημόσιο: Οφείλω να πώ ότι σε αυτό το κομμάτι και οι ιδιώτες και το Δημόσιο τα πάνε καλύτερα γιατί- ίσως η κρίση- έκανε τη συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική κι επιπλέον έχουμε γίνει περισσότερο φιλόδοξοι μέσα από νέα εγχειρήματα. Ωστόσο, έχουμε φτάσει σε ένα άλλο σημείο κατά το οποίο γίνονται παράλληλες προσπάθειες (π.χ. όπως συμβαίνει για την Αθήνα), δαπανώνται πολύτιμοι πόροι και ίσως θα πρέπει να πάμε σε ένα καλύτερο συντονισμό».

Ο επικεφαλής της Aegean αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας στις μεταφορές, επισημαίνοντας ότι το 24% του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι …τριπλάσιο απ’ ότι ισχύει στη Νότια Ευρώπη, «κάτι το οποίο δε βοηθάει ούτε τις αεροπορικές ούτε τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο κλάδος του τουρισμού, πράγματι, μπορεί με τη σωστή διαχείριση και τη σχετική ενίσχυση να τραβήξει την οικονομία μπροστά. Αν ανασχέσουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού, δε γνωρίζω αν θα είναι σε θέση άλλοι κλάδοι, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα να υποκαταστήσουν το κενό που θα αφήσει ο τουρισμός. Ελπίζω τόσο οι ιδιώτες από την πλευρά του επενδυτή, όσο και η Πολιτεία με τις πράξεις της να το έχουν κατανοήσει».

Οσον αφορά στην ανάπτυξη της Aegean για φέτος, ο όμιλος έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον προορισμό της Αθήνας, εισάγοντας νέα δρομολόγια για ευρωπαϊκούς προορισμούς.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ