Ειδήσεις

“Λευκός καπνός” μετ’ εμποδίων από το Προεδρικό Μέγαρο

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις περισσότερων των οκτώ ωρών βγήκε “λευκός καπνός” από το Προεδρικό Μέγαρο με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τους Α.Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Πάνο Καμμένο.
Δεν υπογράφουν ο Βασίλης Λεβέντης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της σύσκεψης δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τις κυοφορούμενες ως εθνικές θέσεις.

Καμμένος: Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα πάει στις Βρυξέλλες με εθνική γραμμή

Ο αντιπρόεδρος Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από το Προεδρικό προανήγγειλε την συμφωνία λέγοντας πως ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα έχει μια εθνική γραμμή στα ελάχιστα.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση, την οποία δεν υπογράφουν η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Την Δευτέρα το πρωί, ο Αλέξης Τσιπρας θα είναι στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα.

Υπήρξαν διαφωνίες για γενικότερα κυβερνητικά θέματα. Αλλά πλέον ο ελληνικό λαός που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση θα πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, η συμφωνία για το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και το λιμενικό σώμα.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αστερίσκοι από την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: Μετά βασάνων και κόπων χαράξαμε εθνική γραμμή

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της συνάντησης των αρχηγών σημείωσε ότι μετά βασάνων και κόπων χαράχθηκε εθνική γραμμή που βασίζεται σε τρεις άξονες.

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, δεύτερον, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους και τρίτον, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε, επιμείναμε στην ανάγκη για υπουργό κοινής αποδοχής, για ένα σύστημα που θα διοικεί το χάος, η πρόταση μας όμως δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση αυτή, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως δεν το έκανε αν και ήταν έτοιμος.

«Κάλεσα τον Τσίπρα αν θέλει μια εθνική γραμμή να μην συνεχίσει υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως στην κοινή ανακοίνωση υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία οι χώρες που διαφοροποιούνται από ευρωπαϊκή πολιτική θα έχουν συνέπειες.

Τέλος, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν στον κ. Τσίπρα πως θα ήταν προκλητικό για τον ελληνικό λαό να συνδέσουμε το προσφυγικό με την οικονομική ελάφρυνση της χώρας. Όπως πρόσθεσε, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο.

Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση χωρίς οικουμενική

Παρά το γεγονός πως το θέμα της σύσκεψης ήταν το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εμφανίστηκε έξαλλος στις δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς δεν μπήκε το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο θίγει σε κάθε πιθανή (και απίθανη) ευκαιρία.

«Εξ αρχής ζήτησα η συζήτηση να μην γίνει μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά και γύρω από διάφορα ζητήματα της χώρας. Όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ, είπαν να μη γίνει συζήτηση για Οικουμενική. Μετά από αυτό η Ένωση Κεντρώων θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο.» τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ συμπλήρωσε:

«Στη Βουλή θα εξηγήσω ακριβώς τι έγινε μέσα στο Συμβούλιο. Ο ελληνικός λαός πεινάει, δυστυχεί και μέσα συζητούσαμε για τους πρόσφυγες.»

Μητσοτάκης: Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών

“Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

“Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Τέθηκε και συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που πρέπει να διεκδικήσει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής αλλά από εκεί και πέρα διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών” τονισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, είπε :”Υπάρχη ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων που αφορούν στους παράτυπους μετανάστες και αυτό από μόνο του συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση”.

Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή» επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννήματα μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη και την αδράνεια» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε και σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου