Ειδήσεις

“Ενωμένοι συνεχίζουμε, με λογισμό και όνειρο”

“Βλέπουμε το μέλλον με σιγουριά και ελπίδα”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για τη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της συνεδρίασης. Πέραν της ιστορικής αναδρομής και του μηνύματος της Ενσωμάτωσης, η σημερινή μέρα είναι ένα ορόσημο, ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον. Σηματοδοτεί την αρχή για έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που αποσκοπεί στη διεύρυνση της ατζέντας του διαλόγου για την προοπτική του τόπου. «Να ανοίξει το πλαίσιο συζήτησης για τις προκλήσεις που καλούνται οι Δωδεκανήσιοι να αντιμετωπίσουν και για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δωδεκανήσου. Για το πως βλέπουν οι νησιώτες το μέλλον τους», είπε ο προεδρεύων της ειδικής εκδήλωσης.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Δημήτρης Γάκης χαρακτήρισε την εκδήλωση «ως αφετηρία θετικών προοπτικών για τη Δωδεκάνησο. Κάναμε μια εκπληκτική διαδρομή στην ιστορία, στα επιτεύγματα, αλλά και στις αγωνίες του παρόντος, τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου που ζει και αναπνέει για την Ελλάδα της Δημοκρατίας και της προόδου. Αξίζει να βλέπουμε το μέλλον με σιγουριά και ελπίδα και η εκδήλωση που ολοκληρώθηκε, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία θετικών προοπτικών για την Πατρίδα μας. Ενωμένοι συνεχίσουμε με λογισμό και όνειρο», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτιος Χατζηδιάκος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, Ιωάννης Φραγκούλης.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Ενσωμάτωσης από τον συγγραφέα Νικόλαο Νικολάου και εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιου Χατζημάρκου και των βουλευτών Δωδεκανήσου, Δημήτριου Κρεμαστινού, Νεκτάριου Σαντορινιού, Εμμανουήλ Κόνσολα και Ηλία Καματερού σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.
Τις εντυπώσεις στη συνεδρίαση κέρδισαν 15 γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδεδυμένες με τοπικές ενδυμασίες, από κάθε ένα νησί της Δωδεκανήσου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, Δωδεκανήσιων και μελών της Επιτροπής.
***
Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρη Γάκη:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητοί συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Αίθουσα Γερουσίας της συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην Ειδική Εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα Δωδεκάνησα και έχει θέμα: «Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα: Ιστορική Αναδρομή. Αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εκδήλωση, μέσα από την ανάδειξη και την προβολή των αγώνων και των επιτευγμάτων της Δωδεκανήσου, θα συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Ταυτόχρονα, μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλλουμε θεσμικά στη διατύπωση θέσεων και προτάσεων για στρατηγικούς και αναπτυξιακούς στόχους της περιοχής μας. Στόχους τους οποίους πρέπει να επιλέξουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης στη νησιωτική μας χώρα.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται σε μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα μας. Η προσφυγική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στην αρχιτεκτονική και στην ταυτότητα της Ευρώπης που ξέραμε. Οι βασικές αρχές συγκρότησης της Ε.Ε. για πρώτη φορά δοκιμάζονται την πράξη. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι νησιώτες στο Αιγαίο, για μια ακόμη φορά στο διάβα της ιστορίας, ανέδειξαν στην πρώτη θέση αυτών των αρχών την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Αυτό έχει τις ρίζες του στο διαρκή αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, αγώνα που με απόλυτη ακρίβεια περιγράφει στο ποίημα του ο Γιάννης Ρίτσος, λέγοντας: «Μικρός λαός και πολεμά, δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, τιμούμε σήμερα την επέτειο μιας μοναδικής διαδρομής, ενός δημιουργικού και αποτελεσματικού αγώνα, την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μετά από 630 περίπου χρόνια σκλαβιάς και την Ενσωμάτωσή της στον κορμό του ελληνικού κράτους, την 7η Μαρτίου του 1948.
Η επέτειος της 7ης Μαρτίου για τα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο μια μέρα μνήμης και τιμής, είναι και ένα ορόσημο, ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον. Κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, να θυμηθούμε με ποια λαχτάρα περίμεναν οι πρόγονοί μας να δουν να γίνεται πράξη το όνειρο τόσων γενεών της Δωδεκανήσου. Μας δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούμε τις προσδοκίες τους.
Ταυτόχρονα – και εδώ βρίσκεται η ιδιαιτερότητα και ο ποιοτικός προσανατολισμός της σημερινής εκδήλωσης – η συζήτηση αυτή αποσκοπεί στο να ανοίξει ευρύτερα την ατζέντα του διαλόγου για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, στο πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον μας.
Στην Ελλάδα κυριαρχούν αντιθέσεις και προβλήματα που χαρακτηρίζουν κοινωνίες, όπως και η δική μας, που βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης από το παλιό στο νέο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές στο αναπτυξιακό μας μοντέλο έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από αυτή την κρίση με μια κοινωνία πιο ισχυρή, με μια οικονομία πιο σταθερή, με μια χώρα με αυξημένο ρόλο στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, σημείο αναφοράς αλλά και συνδετικός κρίκος της ιστορικής διαδρομής από την ενσωμάτωση στο σήμερα, ίσως ο πιο κατάλληλος -και του αποτίνουμε φόρο τιμής- να μας διηγηθεί και να μας διδάξει, είναι ο διακεκριμένος Ρόδιος ποιητής και συγγραφέας Φώτης Βαρέλης. Ο Φώτης Βαρέλης υπήρξε για τη Ρόδο και για τα Δωδεκάνησα ο εθνικός εμβληματικός δάσκαλος. Έζησε όλα τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα από κοντά, συμβάλλοντας τα μέγιστα με την πολυσχιδή κοινωνική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα στην πορεία για δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο στα Δωδεκάνησα. Δικό του είναι το επίγραμμα που είναι χαραγμένο στο βράχο της Σύμης έξω από το σπίτι που υπογράφτηκε την 8η Μαΐου του 1945 το Πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου από τον αρχηγό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο Βρετανό αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και στον Ιερό Λόχο του Τσιγάντε. Με το επίγραμμα αυτό η Σύμη αναγγέλλει στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου: «Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα. Πάψατε, Δωδεκάνησα, να΄στε συλλογισμένα.». Κάθε λέξη σύμβολο, κάθε στίχος και ελπίδα. Η λευτεριά, η ειρήνη, η αλληλεγγύη των λαών, ο νέος αγώνας για κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Αυτή είναι η ιστορία. Αυτό είναι το μήνυμα από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην μητέρα Ελλάδα.
Στους ιστορικούς σταθμούς μέχρι την επίσημη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό κράτος, θα αναφερθεί ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Νίκος Νικολάου. Υπάρχει όμως και το δεύτερο θέμα της εκδήλωσης, που αφορά στο μήνυμα της επετείου. Το μήνυμα για τις προκλήσεις του σήμερα, το δικό μας χρέος απέναντι στην ιστορία.
Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι, ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες και τις λαχτάρες των νησιωτών για πρόοδο και ευημερία;
Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του για ένα καλύτερο αύριο;
Για να έχει συνέχεια η θυσία και να ισχυριζόμαστε ότι τιμούμε τις αγωνίες της νέας γενιάς, χρειάζεται εμπράκτως σεβασμός στους θεσμούς που στηρίζουν την νησιωτικότητα, χρειάζεται συνεχής υπεράσπιση της πολύχρωμης πολιτισμικής υπόστασης των αξιών της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της συμμετοχής και της δημοκρατίας που διατηρούμε μέχρι σήμερα.
Είναι ευκαιρία, όπως τόνισα, αυτή η συζήτηση να αποτελέσει ακόμη ένα βήμα διαλόγου στην Δωδεκανησιακή κοινωνία, να ανοίξει μια νέα ατζέντα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Για τα θέματα αυτά και για τις αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της Δωδεκανήσου, θα μας μιλήσουν οι εισηγητές στη σημερινή συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκος, ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτριος Κρεμαστινός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Εμμανουήλ Κόνσολας και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, τους οποίους, είμαι σίγουρος ότι θα τους ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που θα θελήσουν να παρέμβουν στη συνέχεια της συζήτησης.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Βουλής και τους συνεργάτες μου, που βοήθησαν ώστε να γίνει η σημερινή εκδήλωση πραγματικότητα και όλους εσάς, που με την παρουσία σας, δίνετε, τόνο αισιοδοξίας «για τα 12 νησιά λαμπερά μαργαριτάρια που συνεχίζουν να ήλιο-φεγγίζουν στον λαιμό της μάνας τους στολίδι».
Με αυτό το απόσπασμα από στίχους του Φώτη Βαρέλη, καλώ στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Νικόλαο Βούτση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου