Ειδήσεις

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Οι λίστες του θανάτου

Λίστες αναμονής για ακτινοβολία που «ανοίγουν» μετά από 3 έως 5 μήνες, ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την εξασφάλιση των φαρμάκων, Ιατρεία Πόνου που λειτουργούν σε εθελοντική βάση

Κάθε χρόνο περίπου 41.000 Έλληνες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και αρχίζουν να δίνουν μια σκληρή μάχη με αβέβαιη έκβαση για τη ζωή τους. Ακόμη πιο σκληρή όμως, όπως αποδεικνύεται, είναι η μάχη που δίνουν με το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Λίστες αναμονής για ακτινοβολία που «ανοίγουν» μετά από 3 έως 5 μήνες, ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την εξασφάλιση των φαρμάκων, παντελής έλλειψη δικτύου υποστήριξης από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στον ασθενή και τον περίγυρό του, απουσία ξενώνων για τους ασθενείς- «μετανάστες» από την περιφέρεια αλλά και δομών για τους ασθενείς τελικού σταδίου, Ιατρεία Πόνου που λειτουργούν σε εθελοντική βάση: πρόκειται για ορισμένα από τα προσκόμματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι καρκινοπαθείς όπως τα έχουν καταγράψει οι ειδικοί της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ).

«Ο καρκίνος δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο του από την ιατρική επιστήμη. Στην αντιμετώπισή του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος, οι μεν πρώτοι ακολουθώντας βασικούς κανόνες της πρόληψης, το δεύτερο οργανώνοντας συντονισμένες δράσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρίας, και διευθυντής στον «Άγιο Σάββα» κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου).

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΑΕ έχει πραγματοποιήσει την τελευταία δεκαετία δωρεάν μαστογραφίες σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες, τις περισσότερες με τις κινητές μονάδες της που έχουν επισκεφθεί 210 σημεία της επικράτειας. Μόνο την τελευταία 5ετία εντοπίστηκαν 600 γυναίκες με ύποπτα ευρήματα που παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Εταιρίας, κ. Νικόλαος Κορδιολής επισήμανε την αναγκαιότητα, έστω και τώρα, εφαρμογής μιας εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής από την πολιτεία.

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών μετά τη διάγνωση

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία, το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη και τα «Αγιος Σάββας», «Άγιοι Ανάργυροι», «Μεταξά», και ογκολογικά τμήματα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο διευθυντής του «Άγιου Σάββα» και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, ότι η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο κατευθύνονται στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε γιατρούς, μηχανήματα, δομές, είτε στο ΕΣΥ είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ο ειδικός επισήμανε ότι πρόκειται για προβληματική κατανομή, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι στο ΕΣΥ οι ελλείψεις είναι τεράστιες. «Δεν υπάρχουν γιατροί, εξειδικευμένοι στις κλινικές του ΕΣΥ να πάρουν τη σκυτάλη από εμάς, που πλησιάζουμε στη σύνταξη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα κυριότερα «όπλα» που διαθέτει η ιατρική στη μάχη κατά του καρκίνου είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Σχεδόν οι μισοί ογκολογικοί ασθενείς θεραπεύονται με μία από τις μεθόδους ή τον συνδυασμό τους.

«Η ακτινοθεραπεία δεν είναι μια ακριβή θεραπεία. Ωστόσο, στην Ελλάδα του 2015 αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και απαξίωση – τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα δεδομένα: με βάση τα διεθνή στανταρτνς η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας, αλλά έχει μόλις 37. Από αυτά τα 24 είναι στο ΕΣΥ και τα 13 στον ιδιωτικό τομέα, με εκείνα του ΕΣΥ βεβαίως να θεωρούνται γηρασμένα» ανέφερε ο διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Γιώργος Πισσάκας.

Ο διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Παθολογικής Κλινικής του «Άγιου Σάββα» κ. Χρήστος Πανόπουλος, υπογράμμισε την αξία των «στοχευουσών θεραπειών», δηλαδή εκείνων των θεραπειών που είναι εξατομικευμένες και απευθύνονται μεμονωμένα σε κάθε ασθενή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του, ενώ παράλληλα τόνισε πως οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες θεραπείες, γεγονός πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της νόσου.

Στις δραματικές ελλείψεις σε υποστηρικτικό δίκτυο, σε δομές φιλοξενίας αλλά και σε δομές για ασθενείς τελικού σταδίου αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) κυρία Αθηνά Βαδαλούκα. Ενδεικτικό της αδιαφορίας με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει τους καρκινοπαθείς είναι ότι τα Κέντρα Πόνου στα οποία βρίσκουν καταφύγιο οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν ανήκουν στον Οργανισμό νοσοκομείων και διοικητικά είναι ανύπαρκτα, στηριζόμενα στην εθελοντική προσφορά των μελών τους.

«Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας»

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία θα πραγματοποιήσει, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, και ώρα 12.30μμ, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, την κεντρική της εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Θα γίνει ενημέρωση καθώς και δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος.

Στις 15.30μμ το ΔΣ της Εταιρίας θα εκφωνήσει ομιλία και θα υψώσει πλακάτ με συνθήματα για τον καρκίνο όπως «Δεν ξορκίζεται! Αντιμετωπίζεται», «Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας», «Είναι στο χέρι μας να τον νικήσουμε». Στη συνέχεια με κεριά και λουλούδια γύρω από το συντριβάνι της πλατείας θα τιμηθεί η μνήμη όσων έχασαν πρώιμα τη μάχη με τον καρκίνο και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και σε άλλα σημεία της χώρας από τα κατά τόπους παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου