Ειδήσεις

Καταγγελίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκάλεσαν αναστάτωση

Αναστάτωση και προβληματισμό μεταξύ μεριδιούχων της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αλλά και μελών της διοίκησης προκάλεσαν καταγγελίες, που έγιναν ενώπιον του εκκαθαριστή αλλά και σε καταστατικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου συνεταιριστών, σύμφωνα με τις οποίες αντλήθηκαν ποσά από λογαριασμούς που ήταν ανενεργοί για την αγορά μετοχών στα πλαίσια της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου!

Το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις καθώς υποστηρίζεται ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση έγινε αγορά μετοχών στα πλαίσια της αύξησης από το λογαριασμό ενός συνεταιριστή από χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού που είχε αποβιώσει.
Κληρονόμοι του φέρονται συγκεκριμένα να ζήτησαν πληροφορίες για τον τρόπο μεταφοράς των καταθέσεών του στην Αlpha Bank και να ενημερώθηκαν ότι τα χρήματα είχαν δαπανηθεί για την αγορά μετοχών στα πλαίσια της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε μια άλλη περίπτωση, που καταγγέλθηκε, μεριδιούχος που είχε αφήσει ανενεργό λογαριασμό ταμιευτηρίου με 500 ευρώ, διαπίστωσε ότι η κατάθεσή του αυτή δεν είχε μεταφερθεί στην Alpha Bank και ότι τα χρήματα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά μετοχών.
Του θέματος έχουν ήδη επιληφθεί μέλη του νεοσύστατου σωματείου μεριδιούχων, που θα ζητήσουν να διενεργηθεί έρευνα.
Αρμοδίως από μέλη της διοίκησης της τράπεζας δηλώθηκε ότι τα χρήματα της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα επιστραφούν στους μεριδιούχους και ότι η διαδικασία αυτή, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαν από τον εκκαθαριστή, θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα.

Τόνισαν δε ότι η διαδικασία αγοράς μετοχών στα πλαίσια της τελευταίας αύξησης προϋπόθετε υπογραφή σχετικής εντολής από τους μεριδιούχους. Θεωρούν αδιανόητο να έχει υπάρξει πλαστογράφηση υπογραφών στις σχετικές εντολές.
Δεν αποκλείουν όμως να έγιναν λάθη τις τελευταίες μέρες της ταχθείσας προθεσμίας όταν η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γινόταν και με τηλεφωνικές εντολές. Τα τηλεφωνήματα μαγνητοφωνήθηκαν, πλην όμως, δεν αποκλείουν να έγιναν λάθη στη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση καθιστούν σαφές ότι τα χρήματα της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν χάνονται αλλά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.
Για το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θυμίζουμε ότι την 02.09.2013 η τράπεζα, ως όφειλε, υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου προς έγκριση.

Λόγω καθυστέρησης της έκδοσης σχετικής έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία εν τέλει εκδόθηκε την 03.10.2013 και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής την 04.10.2013, η Τράπεζα της Ελλάδος με την υπ’ αριθμ. 2526/8048/24.10.2013 επιστολή της έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης για όλες τις συνεταιριστικές τράπεζες την 22.11.2013.
Με βάση το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου της Τράπεζας το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο Δ.Σ. της οποίας συμμετείχε και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση του κεφαλαίου προβλέφθηκε μέχρι του ποσού των 17.006.254,50€ με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδυνάμωση των κεφαλαίων της Τράπεζας και κυρίως την βελτίωση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Δ.Κ.Ε.).
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ποτέ δεν ζήτησε από την Τράπεζα αύξηση κεφαλαίου συγκεκριμένου ποσού. Ζητούσε απλώς μέτρα για την αποκατάσταση του δείκτη.

Στο Ενημερωτικό δε Δελτίο της Αύξησης Κεφαλαίου, είχε καταστήσει σαφές ότι οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της, στις 31/10/2013, για την επίτευξη του ελαχίστου Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας, δεν υπερβαίνουν τα 6 εκ. €.
Γινόταν από τότε δηλαδή σαφής προσδιορισμός του αναγκαίου ποσού της αύξησης στα 6 εκ. περίπου ευρώ. Σε αυτή την πολιτική δεν υπήρξε καμία αρνητική αντίδραση ή αντίθετη υπόδειξη από το αρμόδιο προς τούτο εποπτικό όργανο, την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την 18.10.2013 η τράπεζα υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος τη δήλωση του τριμήνου 30.06.2013 έως 30.09.2013, από την οποία προέκυπτε η βελτίωση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) της τράπεζας σε 7,43%, με αποτέλεσμα το απαιτούμενο ποσό κεφαλαίων για την πλήρη αποκατάστασή του (ήτοι την άνοδο άνω του ελαχίστου ορίου του 9%) να ανέρχεται σε 3.814.000 € .
Την 21.10.2013, κατά την διάρκεια δηλαδή της αύξησης κεφαλαίου, η τράπεζα απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος την υπ’ αριθμ. ΑΠ 36375 επιστολή της με την οποία επεξηγεί αναλυτικώς τους λόγους της θετικής μεταβολής του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του πιστωτικού ιδρύματος την 30.09.2013.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ουδεμία αντίρρηση γνωστοποίησε αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση, το ύψος του ΔΚΕ και άρα το υπολειπόμενο ποσό για την αποκατάσταση του ΔΚΕ.

Παρά τα πιεστικά χρονικά όρια, ολοκλήρωσε εμπροθέσμως την αύξηση του κεφαλαίου της δια της οποίας άντλησε το ποσό των 5.334.197,50 ευρώ και ενημέρωσε σχετικώς την Τράπεζα της Ελλάδος με το υπ’ αριθμ. 36671/25.11.2013 έγγραφό της.
Με βάση την αύξηση κεφαλαίου, ο ΔΚΕ της διαμορφώθηκε στο 9,85%.
Aκολούθως η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη αιφνιδίως και δη μετά τη λήξη της προθεσμίας της αύξησης κεφαλαίου, σε επαναταξινόμηση πιστούχων με αποτέλεσμα το απαιτούμενο ποσό για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας Δωδ/σου να ανέλθει από 3.814.000 € σε 11.251.000 €.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου