Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου, ένας εχθρικός Δήμος για ΑμεΑ

Η Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ, 3 Δεκεμβρίου, βρίσκει για μία ακόμη χρονιά το νησί της Ρόδου όχι απλά ΜΗ φιλικό, αλλά εχθρικό απέναντι στα ΑμεΑ. Η ναυαρχίδα του τουρισμού, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, βουλιάζει στην ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τα ΑμεΑ. Τα αυτονόητα για άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, παραμένουν ακόμη ζητούμενο για τη Ρόδο το 2018.

Δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες δεν είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, όπως και πλήθος πολιτιστικών χώρων και μνημείων. Η Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ δεν διαθέτει ούτε ένα λεωφορείο στο οποίο να μπορεί να επιβιβαστεί κάποιος με αμαξίδιο, όταν η κείμενη νομοθεσία είναι σαφής και εναρμονισμένη με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ. Δεν υπάρχουν διαβάσεις με φωτεινούς σηματοδότες που να διαθέτουν ηχητικό σήμα, για όσους έχουν προβλήματα όρασης, όπως επίσης δεν υπάρχουν στα πεζοδρόμια ειδικές λωρίδες για αυτούς. Μοναδική εξαίρεση κάποια πεζοδρόμια του πρώην Δήμου Ιαλυσού.

Το πρόβλημα όμως γιγαντώνεται στα σχολεία και τις παιδικές χαρές. Ανύπαρκτη η προσβασιμότητα ΑμεΑ στα σχολεία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μαθήτρια του Βενετόκλειου, η οποία σε καθημερινή βάση χρειάζεται την βοήθεια των υπολοίπων, ώστε να έχει πρόσβαση στην αίθουσα διδασκαλίας. Ούτε μία παιδική χαρά για ΑμεΑ, την ώρα που η Δημοτική Αρχή εξήγγειλε ότι θα κατασκευάσει 11 παιδικές χαρές μέσω του προγράμματος Φιλόδημος. Καμία όμως από αυτές δεν προβλέπεται για ΑμεΑ. Στο ειδικό πειραματικό σχολείο της Ρόδου, που στεγάζεται στο κτίριο της Ακαδημίας, επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, σε κάθε τάξη συνωστίζονται 5 παιδιά με κινητικά προβλήματα, σύνδρομο DOWN, αυτισμό, νοητικά προβλήματα, έχοντας μόνο έναν εκπαιδευτικό όταν προβλέπεται ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί.

Στις παραλίες της Ρόδου πρωταγωνιστές στις υποδομές για ΑμεΑ αναδεικνύονται οι ξενοδόχοι, που με δική τους δαπάνη προχώρησαν σε υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, ενώ τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος για το σκοπό αυτό δεν είχαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με επιστολή του συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου προς τον Δήμαρχο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όταν άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα, έχοντας τοποθετήσει ακόμη και πινακίδες στη γραφή Braille, σε υπηρεσίες και αξιοθέατα,η Ρόδος οφείλει να γίνει φιλική προς τα ΑμεΑ, πρώτα για τους κατοίκους της και κατ’ επέκταση για τους επισκέπτες της. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού και πολιτισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου