Ειδήσεις

Στόχος Μητσοτάκη οι αναποφάσιστοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Να προσελκύσει ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων, που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, περίπου είναι ένας στους τρεις ψηφοφόρους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη στήριξη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, των μετριοπαθών ψηφοφόρων του Κέντρου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Παράλληλα, ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να αλλάξει και το κλίμα και στις περιφέρειες που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν «μαύρες τρύπες» για την κεντροδεξιά, όπως π.χ.το λεκανοπέδιο Αττικής (περιφέρειες Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς αλλά και Αττική), όπου στις τελευταίες δυο εκλογές καταγράφηκε μεγάλη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον «αέρα των δημοσκοπήσεων» στα πανιά της η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ότι ακόμα και η αυτοδυναμία είναι κοντά, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία, όπως λένε, στη μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠαΣοΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης, με την πρωτιά που καταγράφει σε επίπεδο δημοφιλίας έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θέλει το κόμμα του να εκπροσωπήσει τον αστικό κόσμο, τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και οι κινήσεις του για την διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου και τα ανοίγματα σε κεντρογενείς, ακόμα και κεντροαριστερούς, ψηφοφόρους.

Η ρητορική κεντρικών στελεχών της ΝΔ που αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα θα είναι ότι στις επικείμενες εκλογές, τις οποίες θεωρεί λυτρωτικές για τον τόπο όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (σύμβουλος στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη), δεν θα αναμετρηθούν απλά δυο κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συγκρουστούν δυο κόσμοι, δυο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα.

Η συσπείρωση της Ν.Δ., αν και δεν υπάρχει κλίμα εκλογών (σ.σ. αρκετοί καραμανλικοί δεν πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει σύντομα σε εκλογές), είναι πολύ υψηλή σε ποσοστά της τάξης του 85 – 90%, ενώ το «δυνατό χαρτί» του κόμματος πλέον είναι ο κ. Μητσοτάκης που έχει τεράστια διαφορά από τον Πρωθυπουργό σε δημοφιλία.

Όμως, ένα από τα προβλήματα της Ν.Δ., πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να περάσει επικοινωνιακά, κάτι που δεν έχει γίνει με επιτυχία μέχρι στιγμής, την «συμφωνία αλήθειας», δηλ. τον δικό της οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, είναι ότι το κόμμα δεν «κάνει γκελ στην κοινωνία», όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος, χρησιμοποιώντας ένα νεανικό όρο. «Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, ο κόσμος θα ψηφίσει επόμενο Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη αδιαφορώντας για το κόμμα» λένε άλλα πιο έμπειρα στελέχη, ακυρώνοντας τη σχετική συζήτηση, αν και αναγνωρίζουν τις «μαύρες τρύπες» που υπάρχουν.

Το γεγονός ότι και στην δημοσκόπηση της Public Issue το 78% δεν είναι ευχαριστημένο από τη λειτουργία της Ν.Δ. έναντι του 12% είναι ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως πρέπει να δοθεί ένα σήμα στην κοινωνία πως πραγματικά άλλαξε και αναδεικνύονται νέα πρόσωπα, καθώς ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ν.Δ. είναι το κυβερνητικό της παρελθόν.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλά συνεχώς για την ανάγκη να γίνει ανανέωση στην Κ.Ο.και έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο κόμμα. Μόνο που αυτή η εικόνα για να περάσει στην κοινωνία θέλει πολύ χρόνο, ενώ ένα αρνητικό σημείο είναι ότι στα ΜΜΕ εμφανίζονται πολλά πρόσωπα, νυν βουλευτές, που συνδέονται με το παρελθόν!

Η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει να προωθηθούν άμεσα πολλά νέα στελέχη και γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη λειτουργία της η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών.

«Στόχος είναι η επιμόρφωσή τους ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν πειστικά και αποτελεσματικά τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του κόμματος σε όλα τα επίπεδα για να γίνει πράξη και η διεύρυνση της απήχησης του ιδεολογικού στίγματος και του προγραμματικού λόγου της παράταξης» τονίζουν κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του κ. Μητσοτάκη, την εποπτεία του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη και την ευθύνη του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας κ. Γιάννη Οικονόμου. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα διεξαχθεί στην Αθήνα τα Σαββατοκύριακα 12 – 13 και 19 – 20 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν επόμενοι κύκλοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτηςκαι σε άλλες πρωτεύουσες Περιφερειών. Οι ενότητες που θα διεξαχθούν θα είναι αρχικά στους εξής άξονες: α) Οικονομία, Εθνικά Θέματα και Ιδεολογική Φυσιογνωμία, β) Ηγεσία, γ) Στρατηγική.

Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι οι εκλογές, όταν αυτές γίνουν, θα είναι η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη που έχει να κάνει με την ίδια τη φυσιογνωμία και την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Γι΄ αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης επενδύει, όπως λένε συνομιλητές του, στη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού, ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού τόξου.

Αυτή η συμπαράταξη σίγουρα θα φανεί στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αλλά και στη στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές, τις οποίες θα συνεχίσει να τις ζητά ο κ. Μητσοτάκης που προβάλλει όλο και πιο έντονα το σύνθημα «πολιτική αλλαγή».

Από την Πειραιώς θα επιμείνουν στη συντήρηση του κλίματος των εκλογών, μέσα και από περιοδείες του ίδιου του πρόεδρου του κόμματος και σε περιοχές που ήταν επί δεκαετίες «κάστρα» του ΠαΣοΚ και στις δυο τελευταίες εκλογές καταλήφθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος είναι η Ν.Δ.να κερδίσει πολλά από αυτά τα «κάστρα» με ένα κεντρικό στοίχημα να καταληφθεί πολιτικά για πρώτη φορά από την κεντροδεξιά η Κρήτη, στην οποία θα περιοδεύσει την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης.

Στα πλαίσια της επιχείρησης αλλαγής του κλίματος στην περιφέρεια θα έχει κεντρικό ρόλο η ανανέωση στα ψηφοδέλτια που θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, ενώ σε αυτά θα συμμετέχουν πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία κινούνται και εκτός των τειχών της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου