Ειδήσεις

Ένταση στη Βουλή για τις άδειες και τις τροπολογίες Παππά

Με εντάσεις, κόντρες και αμφίβολη ακόμη την απεμπλοκή στην υπόθεση του ΕΣΡ εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση επί της τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η τροπολογία προβλέπει την επιστροφή της αρμοδιότητας για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ «αναστέλλοντας» την επίμαχη διάταξη του νόμου 4339/2015 που έκρινε αντισυνταγματική το ΣτΕ, ενώ με δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ενισχύεται περαιτέρω το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και του δίνεται αποφασιστικός ρόλος και στον καθορισμό του αριθμού των αδειών.

Συγκεκριμένα, η νέα τροπολογία προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα καθορίζεται μόνον από την κυβέρνηση αλλά θα υπάρχει απαραιτήτως και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ – μια γνώμη, η οποία θα είναι δεσμευτική για τον υπουργό.
Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει και τα τελευταία επιχειρήματα που προβάλει η Νέα Δημοκρατία θέτοντας ως προϋπόθεση για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ την πλήρη κατάργηση και όχι την «αναστολή» του νόμου 4339.

Παππάς: Και άδειες θα δοθούν, και τίμημα θα υπάρξει

Ο υπουργός Επικρατείας, σε πρωινή του συνέντευξη είχε επιμείνει στην κυβερνητική θέση για την χορήγηση μόνον 4 αδειών, στην ομιλία του στη Βουλή ωστόσο επεσήμανε πως εάν υπάρχει επ’ αυτού διχογνωμία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΣΡ θα γίνεται διαβούλευση προκειμένου να βρεθούν συγκλίσεις.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Αναφερόμενος, δε, στη νέα τροπολογία για τον αριθμό των αδειών σημείωσε:
«Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Η ένταση, πάντως, στη Βουλή ανέβηκε όταν ο Νίκος Βούτσης υπενθύμισε στην αντιπολίτευση πως στο παρελθόν, και για άλλα θέματα, δεν είχε επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία για άλλες δικαστικές αποφάσεις:«Λυπάμαι πάρα πολύ», είπε, «που ανεβαίνουν οι τόνοι από συναδέλφους πρώην υπουργούς που δεν είχαν επιδείξει τέτοια ευαισθησία για «θεραπεία» νομοσχεδίων ή πράξεων διοίκησης. Οι τόνοι επί της ουσίας της συζήτησης να είναι συγκρατημένοι, γιατί είναι μακρύ και άκρως βεβαρυμένο παρελθόν, στην βάση εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Η παρέμβαση Βούτση προκάλεσε την αντίδραση των Ευαγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου που έκαναν λόγο για «βαθιά προσβλητική και διχαστική» τοποθέτηση.

Οταν ο Ευαγγελος Βενιζέλος, πάντως, αναφέρθηκε σε θέματα πλουραλισμού, σκωπτική ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Όταν ρώτησαν», είπε, «τον Μαχάτμα Γκάντι τι άποψη έχει για τον δυτικό πολιτισμό, απάντησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει».

Η τροπολογία:

Κόντρα Παππά – Κεδίκογλου

Σκληρή ήταν και η κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Σίμο Κεδίκογλου:

«Το ΕΣΡ το καταργήσατε εσείς», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ προσθέτοντας: « Από αυτό το βήμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, σας είχα κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να συμπράξετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ και δεν το πράξατε…  Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε και έχετε την κάλυψη του πρωθυπουργού σε αυτή τη στάση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προσέθεσε: «Εμείς θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».
Εξίσου έντονη ήταν η απάντηση από τον Νίκο Παππά ο οποίος είπε:

«Κύριε Κεδίκογλου , θα περίμενα από εσάς μια απολογία για το γεγονός ότι, όταν ήσασταν στην κυβέρνηση και στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, δεν εισπράξατε τίποτα. Όχι να μας κάνετε εδώ πέρα μάθημα και να μας κουνάτε το δάχτυλο. Εμείς έχουμε εισπράξει 60 εκατομμύρια από το τέλος χρήσης συχνοτήτων και το φόρο διαφήμισης. Ψηφισμένους φόρους. Έτοιμες αποφάσεις βρήκα στο γραφείο μου. Το πρόβλημα στη Δημοκρατία ήταν το “μαύρο” στην ΕΡΤ και όχι ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να βρούμε λύσεις συμβατές με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου