Συνεντεύξεις

«Ξεπεράστηκε στον τουρισμό ο πήχης της αισιοδοξίας»

Η πορεία της φετινής σεζόν, ήταν καλύτερη απ΄ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξη, που παραχώρησε προς τη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ξεπεράστηκε ο πήχης της αισιοδοξίας.
Παρόλα αυτά, ο τουρισμός κλυδωνίστηκε συθέμελα από την κρίση του κορωνοϊού. Η ενότητα του κλάδου, οι πάντα τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις στήριξης του ξενοδοχείου, όπως και η άμεση συνεργασία με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, έδειξαν όμως πως είναι εφικτή η επιτυχής διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων.
Όσον αφορά στην στήριξη της ελληνικής ξενοδοχίας από την Κεντρική Διοίκηση, ο κ. Τάσιος δηλώνει πως σε πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης που εμφανίζεται μια φορά στα εκατό χρόνια, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και ενίσχυσε σημαντικά τον κλάδο. «Αυτό το πετύχαμε χάρη στην ενότητα του κλάδου και τις σωστές προτάσεις που καταθέταμε στη σωστή στιγμή, αφουγκραζόμενοι τον παλμό της καθημερινότητας των συναδέλφων. Πετύχαμε έτσι να περάσουμε μέσα από τις “συμπληγάδες” και να περάσουμε όλοι μαζί στην αντίπερα όχθη της επόμενης μέρας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ακολουθει η συνέντευξη του κ. Γρηγόρη Τάσιου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων:

• Δηλώσατε πρόσφατα ό,τι το καλύτερο δυνατό σενάριο για το 2021 επιβεβαιώθηκε, θέτοντας την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή. Εξελίχθηκε καλύτερα από τα αναμενόμενα η σεζόν; Ποια είναι τα θετικά στοιχεία και ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν;
Με βάση το τι σκεφτόμασταν το Μάιο όταν ξεκίνησε σταδιακά η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ξεπεράστηκε ο πήχης της αισιοδοξίας μας. Ειδικά μάλιστα στο τέλος Αυγούστου νιώσαμε την έκπληξη να μοιάζει με τον Αύγουστο του ‘19. Κι έτσι από σενάριο έγινε πραγματικότητα το να φτάσουν τα τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 19. Από χώρες προέλευσης την έκπληξη έκαναν οι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Γαλλία και στον οδικό τουρισμό η Ρουμανία. Από τον Αύγουστο και μετά η εικόνα δεν έχει εκπλήξεις, πρώτη αγορά η Γερμανία, με δεύτερη την Αγγλία. Είχαμε όμως και αρνητικές εκπλήξεις. Χαμηλή η επισκεψιμότητα από το Ισραήλ αλλά και από τη Ρωσία που φέτος κινήθηκε μόνο στο επίπεδο του luxury. Προορισμοί που ξεχώρισαν σε αεροπορικό και οδικό τουρισμό μαζί είναι ασφαλώς το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος.
• Πότε πέφτει η αυλαία της σεζόν; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει παράταση, ενισχύοντας τις προβλέψεις για τα έσοδα;
Η σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώνεται γύρω στις 15 Οκτώβρη και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα. Από κει και μετά θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις αξιόλογης τουριστικής κίνησης. Επίσης η συμβολή αυτών των μηνών είναι χαμηλότερη στην επίτευξη του εθνικού στόχου για 50% των εσόδων του 2019, εφόσον αλλάζει και η τιμολόγηση της διανυκτέρευσης, ως και 40% χαμηλότερα από τις τιμές του Αυγούστου. Κάθε συνεισφορά όμως είναι καλοδεχούμενη, χτίζοντας αντοχές για το επόμενο διάστημα.

• Το 2022 θα είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, μία χρονιά πιο κοντά στην κανονικότητα και στους δείκτες του 2019;
Εάν δεν εξαντλήσουμε όλο το αλφαβητάρι στις μεταλλάξεις του ιού, όλες οι εκτιμήσεις που έχουμε τόσο από tour operators όσο και από αεροπορικές εταιρείες συγκλίνουν πως από Μάρτιο του 2022 μπαίνουμε σε μια νέα φάση δυναμικής για την τουριστική ανάκαμψη. Αυτό που είναι προτεραιότητα τώρα είναι η επιβίωση, από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Φλεβάρη, για τις επιχειρήσεις που έχουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες μέχρι σήμερα, όπως τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
• Αναφέρατε στο μήνυμά σας για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ότι το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του. Ήταν επαρκή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στον ξενοδοχειακό και στον τουριστικό κλάδο γενικότερα; Ποιο είναι το σχόλιό σας για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;
Σε πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης που εμφανίζεται μια φορά στα εκατό χρόνια, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και ενίσχυσε σημαντικά τον κλάδο. Κι αυτό το πετύχαμε χάρη στην ενότητα του κλάδου και τις σωστές προτάσεις που καταθέταμε στη σωστή στιγμή, αφουγκραζόμενοι τον παλμό της καθημερινότητας των συναδέλφων. Πετύχαμε έτσι να περάσουμε μέσα από τις «συμπληγάδες» και να περάσουμε όλοι μαζί στην αντίπερα όχθη της επόμενης μέρας, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τώρα σε ότι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, δίνει ανάσα ρευστότητας το μέτρο της μείωσης του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων κάθε επιχείρησης. Θετικό επίσης το γεγονός πως παίρνουν τρίμηνη παράταση τα προγράμματα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και ΓΕΦΥΡΑ. Σημαντικό πολύ για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι και η ραχοκοκαλιά του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, το μέτρο της απαλλαγής από φόρο των γονικών παροχών. Κατά τη διάρκεια των μνημονίων εγκλωβίστηκαν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην μη μεταβίβαση στην δεύτερη και τρίτη γενιά και ανοίγει τώρα ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους, ενισχύοντας το προϊόν μας. Θετική ασφαλώς η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% έως τον Ιούνιο 2022 στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τον επισιτισμό και τέλος, η επιδότηση της τιμής του ρεύματος στην χαμηλή τάση, που αφορά πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

• Τελικά κύριε πρόεδρε, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα της πανδημίας; Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι ο τουρισμός είναι ευάλωτος στις κρίσεις. Στην πρωτοφανή αυτή κρίση, πόσο πολύ κλυδωνίστηκε ο τουρισμός;
Η αλήθεια είναι πως ο τουρισμός κλυδωνίστηκε συθέμελα. Άλλο τόσο αλήθεια είναι όμως ότι η ενότητα του κλάδου, οι πάντα τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις στήριξης του ξενοδοχείου, όπως και η άμεση συνεργασία με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, κυρίως στην αντιμετώπιση ης πανδημίας τοπικά, έδειξαν πως μπορούμε να μένουμε όρθιοι στα δύσκολα. Και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πρόκληση που αφορά πλέον στην ανάκαμψη και στο τουριστικό μέλλον της πατρίδας μας, πρόκληση για την οποία έτοιμο πρέπει να είναι και κράτος με τις υποδομές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε στο προϊόν μας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χρειάζεται ώστε να παραμένει στην κορυφή των παγκόσμιων προτιμήσεων.
• Κλείνοντας, κύριε Τάσιο, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΠΟΞ;
Δυο είναι οι άμεσες και επιτακτικές προτεραιότητες της συγκυρίας. Πρώτον, η ενίσχυση των 1500 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας στις επαρχιακές πόλεις, στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας, οι οποίες σχεδόν δύο χρόνια δεν λειτουργούν επί της ουσίας, χάνοντας τον χαρακτήρα της συνεχούς λειτουργίας στην πράξη αλλά μη έχοντας και τη δυνατότητα να δηλώσουν εποχικότητα. Η δεύτερη αφορά στην υπεράσπιση του βασικού αιτήματος μας προς τον νέο μας υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο οποίος καλείται ως γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας, να θεραπεύσει το «καρκίνωμα» με τις συναρμοδιότητες πέντε τουλάχιστον διαφορετικών υπουργείων για τον τουρισμό

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου