Τοπικές Ειδήσεις

Έκπτωση 50% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων για όλους τους συνεπείς της Μεσαιωνικής πόλης, Λίνδου, Νέας Αγοράς και πλατείας Νεωρίου!

Την εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και των Αντιδημάρχων Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανου Ι. Δράκου και Οικονομικών – Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων Τηλέμαχου Καμπούρη, που αφορά στην έκπτωση κατά 50% στα τέλη των κοινοχρήστων χώρων Μεσαιωνικής πόλης, Λίνδου, Νέας Αγοράς και πλατείας Νεωρίου για τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή.

Όλως κατ’ εξαίρεση και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με το Ν.1080/1980 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεών τινών της περί των προσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Νομοθεσίας και άλλων τινών συναφών διατάξεων» και ειδικότερα το άρθρο 3 παρ. γ: «Επί πάσης άλλης περιπτώσεως, το τέλος ορίζεται δι’ αποφάσεως του οικείου συμβουλίου», όπως είναι η παρούσα που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19, αποφασίστηκε ο υπολογισμός έκπτωσης ύψους 50% στο ετήσιο τέλος παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2020 σε ότι αφορά στη Μεσαιωνική πόλη, στη Νέα Αγορά, στην πλατεία Νεωρίου και στη Λίνδο, σύμφωνα με τα Σχέδια Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Ρόδου και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα καταστήματα/επιχειρήσεις διαπιστωμένα ΔΕΝ θα προχωρήσουν εφεξής σε υπέρβαση/παραβίαση του χορηγηθέντος σε αυτούς κοινόχρηστο χώρο ή των όσων προβλέπουν οι κατά περίπτωση Κανονιστικές Διατάξεις (πχ. Κανονισμός Μεσαιωνικής πόλης).

Ειδικότερα, η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών – Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων Τηλέμαχος Καμπούρης και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος ως πολιτικός προϊστάμενος της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, λαμβάνοντας υπόψη την άμεση και αδήριτη ανάγκη λήψης έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης των πολιτών, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών, αλλά και οικονομικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρόδου και στον τομέα του τουρισμού από την πανδημία του κορωνοϊου COVID-19, εισηγήθηκαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Μεσαιωνικής πόλης, στη Νέα Αγορά, στην πλατεία Νεωρίου και στη Λίνδο να τύχουν έκπτωσης από την καταβολή του τέλους κοινοχρήστου χώρου αποκλειστικά για το έτος 2020 και με ταυτόχρονη ρύθμιση από την υπηρεσία αυτοδικαίως, των ποσών που αφορούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και έχουν ήδη καταβληθεί και το συμψηφισμό αυτών με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της παρ. 8 του άρθρου 37 της από 20-03-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 68Α) με την προϋπόθεση ότι τα καταστήματα/επιχειρήσεις διαπιστωμένα ΔΕΝ θα προχωρήσουν εφεξής σε υπέρβαση/παραβίαση του χορηγηθέντος σε αυτούς κοινόχρηστο χώρο, τηρώντας τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση του Δήμου Ρόδου.

Το μέτρο/ρύθμιση αφορά και ισχύει εφόσον:

α) Τα καταστήματα/επιχειρήσεις ΔΕΝ έχουν λειτουργήσει μέχρι την 31η Μαΐου 2020,

β) Τα καταστήματα/επιχειρήσεις με την έναρξη της λειτουργίας τους, θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο ή και ίσο με πέντε (5) μήνες τουριστικής περιόδου,

γ) Οι παραχωρηθέντες κοινόχρηστοι χώροι σε αυτούς για το έτος 2020, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί/αξιοποιηθεί από τους ενοικιαστές από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαΐου 2020 και

δ) Με την προϋπόθεση ότι τα καταστήματα/επιχειρήσεις διαπιστωμένα ΔΕΝ θα προχωρήσουν εφεξής σε υπέρβαση/παραβίαση του χορηγηθέντος σε αυτούς κοινόχρηστο χώρο, τηρώντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Εάν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020, διαπιστωθούν από τα αρμόδια κλιμάκια του Δήμου Ρόδου, παραβάσεις του κοινοχρήστου χώρου ή των όσων προβλέπουν οι κατά περίπτωση Κανονιστικές Διατάξεις (πχ. Κανονισμός Μεσαιωνικής πόλης), τότε η οφειλή/υποχρέωση τελών θα βαρύνει τον ενδιαφερόμενο στο σύνολό της, όπως ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου