Τοπικές Ειδήσεις

Μ. Ανδρουλάκης: «Κανένας σχεδιασμός για την κατανομή των αστυνομικών θέσεων – Δεν μας υπολογίζουν στα Δωδεκάνησα και μας κολλάνε συνεχώς στον τοίχο»

«Είμαι ικανοποιημένος που σοβαροί φορείς, όπως το ΕΒΕΔ, ευαισθητοποιήθηκαν και στηρίζουν τη δική μας φωνή που φωνάζουμε εδώ και τόσο καιρό, ότι θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσέγγιση όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας στην περιοχή μας και όχι να γίνονται όλα στο γόνατο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, για την υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών στη Ρόδο, με αφορμή και την επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της τοπικής αστυνομικής δύναμης, καλώντας και άλλους φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια «προκειμένου να καταλάβουν στο αθηνοκεντρικό κράτος ότι δεν είμαστε γραφικοί», όπως είπε.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατανομή των θέσεων και όπως είπε διαχρονικά τα Δωδεκάνησα είναι σε αδικημένη θέση έναντι άλλων περιοχών. “Εμάς μας κολλάνε συνεχώς στον τοίχο”, όπως είπε. “Έρχονται 15 αστυνομικοί και φεύγουν 17 και 19. Δεν τηρείται το ισοζύγιο όπως πρέπει”, σημείωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5, ενώ χαρακτήρισε τη Ρόδο ως την παχιά αγελάδα που μόνο την αρμέγουν.
«Δεν είναι δυνατό να βρισκόμαστε στα μέσα της τουριστικής περιόδου και να μην ξέρουμε αν θα ενισχυθούμε, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή μας δεν είναι η καλοκαιρινή ενίσχυση, αυτή θα πρέπει να “κουμπώσει” σε μία υπηρεσία που λειτουργεί σωστά ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες λόγω του καλοκαιριού. Δυστυχώς οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν κανονικά. Με την ενίσχυση, μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους χάνουμε χρόνο. Εδώ πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσέγγιση, να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες, με μία ενίσχυση μόνιμη», σημείωσε σχετικά, λέγοντας πως είναι ενδεικτικό το πώς αντιμετωπίζεται η περιοχή μας. «Εμάς μας κολλάνε στον τοίχο και δεν μας υπολογίζουν και μας πετάνε ένα ξεροκόμματο και σε άλλες περιοχές δίνουν πάρα πολύ σημασία. Δυστυχώς την περιοχή μας δεν την υπολογίζουν. Είμαι πολύ προβληματισμένος…».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου στη σχετική επιστολή τονίζει ότι οι επιπτώσεις από την υποστελέχωση της τοπικής αστυνομίας συνθέτουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ταυτότητα της Ρόδου, ούτε στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και την οριακή λειτουργία της Τουριστικής Αστυνομίας, που, με μόλις δύο άτομα προσωπικό, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της θερινής περιόδου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παρουσία της όπου και όταν χρειάζεται, ενισχύει την αίσθηση ότι η περιοχή μας παραμένει χωρίς επαρκή εποπτεία. Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη παρέμβασης στον άτυπο καταυλισμό ΡΟΜΑ, με τα συνεχή περιστατικά καύσης απορριμμάτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση να προκαλούν εύλογη ανησυχία. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση, η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη αριθμεί περίπου 440 στελέχη, όταν οι οργανικές θέσεις σε μόνιμο προσωπικό είναι 540. Η Ρόδος, ένας κορυφαίος τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός με 125.000 μόνιμο πληθυσμό, πλέον των 4.000.000 επισκεπτών τους θερινούς μήνες και έντονη οικονομική δραστηριότητα, δεν μπορεί να παραμένει χωρίς επαρκή παρουσία των δυνάμεων της τάξης.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε επίσης για μία ακόμη φορά και τις απαράδεκτες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στην Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων του λιμένα Ρόδου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι αστυνομικοί καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους σε χώρους που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής, κάνοντας λόγο για κτήριο με σπασμένα ταβάνια, διαρροές νερού πάνω σε υπολογιστές και εξοπλισμό, κλπ, ενώ δεν τους επιτρέπουν να τοποθετήσουν ούτε μία κεραία, σημειώνοντας ότι για διάφορες παρεμβάσεις εστάλη συνεργείο από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ την ευθύνη έχουν άλλες υπηρεσίες, αλλά υπάρχει αυτή η διαμάχη μεταξύ υπηρεσιών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 η υπηρεσία εξυπηρέτησε 900.000 περίπου επιβάτες. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο λόγω των προαναφερόμενων, δεν περιποιεί τιμή για τη Ρόδο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες σε εξευτελιστικές συνθήκες, με τον αριθμό των διακινηθέντων για το 2024 να φτάνει σε αυτό τον αριθμό, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των αστυνομικών όσο και των επιβατών, ενώ ταυτόχρονα δυσφημεί τη Ρόδο στο διεθνές τουριστικό κοινό».
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Ρόδου με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επισκεπτών στους θεσμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου