Ειδήσεις

“Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής … Ουφ ! Επιτέλους ! Ανακούφιση !”

του Κοσμά Σφυρίου

Αυτό το συναίσθημα μου προκαλεί η αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Τώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν θα «πληρώνει» την σύγχιση, που προκαλούσαν, κάθε φορά, οι δημόσιες τοποθετήσεις του. Τώρα, θα πάει πολύ καλύτερα.

Όταν ίδρυσε το «Ποτάμι» ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο ελληνικός λαός το εμπιστεύθηκε σε ποσοστό 6,5%. Βλέποντας όμως οι έλληνες πολίτες την ανυπαρξία σαφών πολιτικών θέσεων («μια στο καρφί και μια στο πέταλο»), στις αμέσως επόμενες εκλογές το συρρίκνωσαν στο 4%. Και συνεχίζοντας την ίδια εικόνα σύγχισης πολιτικών απόψεων, ο κ. Στ. Θεοδωράκης, το είχε οδηγήσει σε δημοσκοπικά ευρήματα του 1 – 2%.

Με την αλλοπρόσαλη στάση του («εμπρός – πίσω») και με την σύγχιση που προκαλούσαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του, φοβόμουν πλέον, ότι θα οδηγούσε σε συρρίκνωση και το Κίνημα Αλλαγής, όπως έκανε και στο «Ποτάμι».

Για να τεκμηριώσω αυτά που ισχυρίζομαι, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή :

  1. Συμφωνεί και συμμετέχει (με ικανό αριθμό εκπροσώπων του) στην μεικτή ομάδα εργασίας διαμόρφωσης κοινών πολιτικών θέσεων. Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς η ομάδα αυτή καταλήγει (μετά την επεξεργασία προγραμματικών συγκλήσεων) σε ομόφωνο πόρισμα. Και τον Σεπτέμβρη 2016 συγκαλείται Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Από την συνδιάσκεψη αυτή απέχει ο κ. Σταύρος…

Όμως, μετά τα συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 2017, κατά το οποίο αποφασίζεται η δημιουργία ενός ενιαίου, ενωτικού, πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης, ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει την συμμετοχή και του «Ποταμιού» στην ιδρυτική διαδικασία, συμφωνώντας με την έναρξη από την ανοικτή εκλογή (χωρίς παλαιά κομματικά μητρώα), με κάλπες σε όλη την Ελλάδα

Δηλώνει μάλιστα την υποψηφιότητα του και την αισιοδοξία του, πως θα εκλεγεί πρόεδρος, αν ψηφίσουν 200.000 πολίτες.

Η εκλογή γίνεται το Νοέμβρη του 2017, προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα περί τις 250.000 άνδρες και γυναίκες (με «ουρές» εξω από τα τμήματα) και ψηφίζουν τελικά 212.000 πολίτες – συνιδρυτές του νέου ενιαίου φορέα.

Πρώτη (μεταξύ ενέα υποψηφίων), με ποσοστό 42% εκλέγεται η κα Γεννηματά, ενώ ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης εκλέγεται τέταρτος (4ος), με ποσοστό περί το 10%.

Η φιλιδοξία του να είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν ικανοποιείται….

Ικανοποιείται όμως η επιθυμία του, να μην ενωποιηθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες σε μία, με την συμφωνία να τις συντονίζει η νεοεκλεγμένη πρόεδρος.

Ο πρώτος που παραβιάζει αυτή την συμφωνία είναι ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Λίγες ώρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να αποπροσανατολίσει και να μειώσει την πολιτική σημασία του ιδρυτικού συνεδρίου και καλεί τον κ. Στ. Θεοδωράκη, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.   Ο Σταύρος «παίζει το παιχνίδι» του κ. Τσίπρα και πηγαίνει στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς καμιά συνεννόηση με την πρόεδρο κ. Γεννηματά !

Για μένα, αυτό και μόνο αρκούσε, για να αποκλειστεί ο κ. Θεοδωράκης από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Και κακώς δεν έγινε.

            Το συνέδριο αυτό επεξεργάστηκε και ψήφισε 160 σελίδες προγραμματικές & πολιτικές θέσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές ψηφίστηκε και η στάση του Κινήματος Αλλαγής για το σκοπιανό ζήτημα, με την δεσμευτική θέση : η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, να είναι για όλες απολύτως τις χρήσεις (με την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν εξασφαλίστηκε) και να εξαλειφθεί κάθε δυνατότητα αλυτρωτικών επιδιώξεων των σκοπιανών, που με την συμφωνία, δυστυχώς, τώρα τους «ανοίγεται η όρεξη», αφού με την υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα, το σκοπιανό μείγμα σλάβων, αλβανών, βουλγάρων κ.λ.π, αναγνωρίζονται ως μακεδονική εθνότητα (nationality γράφει το κείμενο) και η σλαβική γλώσσα, ως μακεδονική ! Συνεπής προς την απόφαση του συνεδρίου, η κ. Γεννηματά δήλωσε, ότι το Κίνημα Αλλάγής θα καταψηφίσει αυτή την συμφωνία, όταν έλθει στη Βουλή.

Ο κ. Σταύρος επιμένει, ότι το «Ποτάμι» θα υπερψηφίσει αυτή την συμφωνία, μη σεβόμενος ούτε την σχετική απόφαση του συνεδρίου.

Εκείνος που τόσο εκατηγορείτο από τα στελέχη του «Ποταμιού», ότι δεν λειτουργούσε τα συλλογικά όργανα του κόμματος του και ήταν ότι πει ο αρχηγός τώρα, που το πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συνεδριάζει τακτικά, δε μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα, ότι στο νέο φορέα δεν είναι αρχηγός ! Έτσι, ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής να γίνουν εκλογές, ώστε να έχει νωπή εντολή η κυβέρνηση, που θα διαπραγματευθεί για τα επόμενα χρόνια, μετά την λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης του κ. Τσίπρα. Βγαίνει ο κ. Θεοδωράκης και δηλώνει : όχι, να μην γίνουν εκλογές !…

 

            Μετά απ’ όλα αυτά (και τόσα άλλα…), πως να μην έχω ανακουφιστεί,  με την αποχώρηση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου