ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κλείνει το μάτι» για τις συντάξεις ο Πιερ Μοσκοβισί-“Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αλλά «δεν είναι άκαμπτες»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
233

Το διά­στη­μα Σε­πτεμ­βρί­ου-Νο­εμ­βρί­ου οι τε­λι­κές απο­φά­σεις για τις μειώ­σεις, σύμ­φω­να με τον επί­τρο­πο. Δεν υπάρ­χουν νέα μέτρα για την Ελ­λά­δα. Εύ­ση­μα στον Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το, που «κέρ­δι­σε τον σε­βα­σμό των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών της Ευ­ρώ­πης».

Για πρώτη φορά Ευ­ρω­παί­ος αξιω­μα­τού­χος άφησε σή­με­ρα όλα τα εν­δε­χό­με­να ανοι­χτά όσον αφορά το εάν θα πε­ρι­κο­πούν ή όχι οι συ­ντά­ξεις από την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2019, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξουν εξοι­κο­νο­μή­σεις 1% του ΑΕΠ, όπως προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές αλλά και το Με­σο­πρό­θε­σμο πρό­γραμ­μα, το οποίο έχει ψη­φι­στεί στη Βουλή.

Ο κοι­νο­τι­κός επί­τρο­πος Πιερ Μο­σκο­βι­σί, στο πλαί­σιο της δέ­κα­της επί­σκε­ψής του στην Ελ­λά­δα και μετά από συ­νά­ντη­ση με τον υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το, ρω­τή­θη­κε για το εάν θα κο­πούν οι συ­ντά­ξεις από την 1η Ια­νουα­ρί­ου. Η απά­ντη­σή του αφή­νει όλα τα εν­δε­χό­με­να ανοι­χτά. Οι δε­σμεύ­σεις πρέ­πει να τη­ρού­νται –pacta sunt servanda– αλλά «δεν είναι άκαμ­πτες», είπε κά­νο­ντας σύν­δε­ση και με την τή­ρη­ση των δη­μο­σιο­νο­μι­κών στό­χων.

Ένα από τα βα­σι­κά επι­χει­ρή­μα­τα κυ­βερ­νη­τι­κών στε­λε­χών το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, ανα­φο­ρι­κά με την ανά­γκη ή μη να πε­ρι­κο­πούν οι συ­ντά­ξεις, έχει να κάνει ακρι­βώς με τη δυ­να­τό­τη­τα -όπως υπο­στη­ρί­ζουν- να επι­τευ­χθούν οι στό­χοι για το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς να πε­ρι­κο­πούν οι συ­ντά­ξεις. Ο αντί­λο­γος έρ­χε­ται κυ­ρί­ως από την πλευ­ρά του ΔΝΤ , το οποίο όμως έχει πε­ρά­σει σε συμ­βου­λευ­τι­κό ρόλο -«consulting mode» όπως είπε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο Πίτερ Ντόλ­μαν-, χωρίς τις δυ­να­τό­τη­τες επι­βο­λής μέ­τρων τις οποί­ες είχε στα μνη­μο­νια­κά χρό­νια.

Σύμ­φω­να με τον Πιερ Μο­σκο­βι­σί, το θέμα θα τεθεί εκ νέου με­τα­ξύ Σε­πτεμ­βρί­ου και Νο­εμ­βρί­ου, στο πλαί­σιο συ­ζή­τη­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2019. Η συ­ζή­τη­ση, είπε, θα γίνει με την Ελ­λά­δα ως ένα κρά­τος το οποίο έχει επα­νέλ­θει στην κα­νο­νι­κό­τη­τα. Ο κ. Μο­σκο­βι­σί άλ­λω­στε πρό­σθε­σε με νόημα ότι είναι ανα­γκαιό­τη­τα η υπεύ­θυ­νη δη­μο­σιο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή, χωρίς λι­τό­τη­τα.

Ο κ. Μο­σκο­βι­σί πρό­σθε­σε ότι θα έρθει για εν­δέ­κα­τη φορά στην Ελ­λά­δα το διά­στη­μα με­τα­ξύ Σε­πτεμ­βρί­ου και Νο­εμ­βρί­ου, όταν θα πρέ­πει να λη­φθούν και οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις στο πλαί­σιο της ορι­στι­κο­ποί­η­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2019.

Την επο­μέ­νη της δη­μο­σί­ευ­σης της έκ­θε­σης της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος, με την οποία αμ­φι­σβη­τεί­ται η δυ­να­τό­τη­τα επί­τευ­ξης υψη­λών πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060), ο κοι­νο­τι­κός επί­τρο­πος ρω­τή­θη­κε και για το εάν είναι εφι­κτοί αυτοί οι δη­μο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι. Απά­ντη­σε ότι η Ελ­λά­δα έχει επι­δεί­ξει ιδιαί­τε­ρες δυ­να­τό­τη­τες πα­ρα­γω­γής υπερ­πλε­ο­να­σμά­των.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μο­σκο­βι­σί επα­νέ­λα­βε ότι η Ελ­λά­δα δεν θα είναι σε πρό­γραμ­μα μετά την 20ή Αυ­γού­στου, προ­σθέ­το­ντας ότι στο πλαί­σιο της με­τα­μνη­μο­νια­κής πα­ρα­κο­λού­θη­σης, οι θε­σμοί θα συ­νε­χί­σουν να έρ­χο­νται στην Αθήνα αλλά με πολύ δια­φο­ρε­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, δε­δο­μέ­νου ότι η Ελ­λά­δα εντάσ­σε­ται πλέον στο Ευ­ρω­παϊ­κό Εξά­μη­νο. Συ­μπλή­ρω­σε πως δεν θα υπάρ­χουν νέα μέτρα, αλλά θα δια­σφα­λί­ζε­ται η με­τα­μνη­μο­νια­κή τή­ρη­ση των συμ­φω­νη­θέ­ντων και η δια­σφά­λι­ση των δη­μο­σιο­νο­μι­κών πλε­ο­να­σμά­των.

Ο επί­τρο­πος έδωσε συγ­χα­ρη­τή­ρια στον υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το, λέ­γο­ντας ότι τα τρία αυτά χρό­νια κέρ­δι­σε την εμπι­στο­σύ­νη και τον σε­βα­σμό των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών της ευ­ρω­ζώ­νης. Επε­σή­μα­νε επί­σης ότι σε με­γά­λο μέρος είναι δική του επι­τυ­χία η συμ­φω­νία του Eurogroup.

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος έδωσε και αυτός τα ευ­χα­ρι­στή­ριά του στον επί­τρο­πο, για τον ρόλο που δια­δρα­μά­τι­σε. Είπε ότι υπήρ­χαν δια­φω­νί­ες και δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρ­χε κοινή στάση ανα­φο­ρι­κά με την ευ­ρω­παϊ­κή προ­ο­πτι­κή της χώρας.

Έλενα Λά­σκα­ρη

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.