Με την υπ’ αρίθμ. 34 απόφαση, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, παραγγέλθηκε η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης για την εξέταση αγωγής ενός στρατιωτικού, που ενεργεί για λογαριασμό και με την ιδιότητα του δικαστικού συμπαραστάτη της συζύγου του, ατομικώς αλλά και για λογαριασμό της ανήλικης κόρης τους κατά ιδιωτικής κλινικής, μιας γυναικολόγου, ενός αναισθησιολόγου, ενός εντατικολόγου, ενός καρδιολόγου και ενός νευρολόγου.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε απορρίπτει την αγωγή για τον καρδιολόγσ, κήρυξε απαράδεκτη την συζήτηση αγωγής προσεπίκλησης σε παρέμβαση ασφαλιστικής εταιρείας και απέρριψε πρόσθετη παρέμβαση.
Με την αγωγή ζητείται να καταβάλουν στην σύζυγό του το ποσό των 600.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, το ποσό των 500.000 ευρώ ως αποζημίωση για την επίδραση της αναπηρίας στο μέλλον της, δαπάνες για υπηρεσίες νοσηλεύτριας, συνοδού και οικιακής βοηθού, 854.515,20 ευρώ, που αντιστοιχεί σε βέβαιη κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων μελλοντική ζημία, δαπάνες για λήψη ειδικής- βελτιωμένης διατροφής, δαπάνες σε νοσοκομεία, ιατρούς, για μετακινήσεις, για επελθούσα ζημία από αποχή από εργασία και για χρηματική ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης.

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφεται στην αγωγή ως εξής:
Την 30ή Αυγούστου 2014 η σύζυγος τού ενάγοντος, ευρισκόμενη στην 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, μετά από ροή ικανής ποσότητας αίματος που έγινε αντιληπτή κατά το λουτρό στην οικία τους, εισήλθε στην κλινική για τον τοκετό, κατόπιν εξέτασης και ορισμού χειρουργείου από την γυναικολόγο.
Ενημερώθηκαν ότι είχαν σπάσει τα νερά και κατέληξαν στην απόφαση για τη διενέργεια καισαρικής τομής.
Περί ώρα 20.15- 20.30 μετέφεραν το μωρό- κοριτσάκι στην θερμοκοιτίδα, περίμεναν δε να βγεί η μητέρα. Ο χρόνος περνούσε ωστόσο χωρίς νεότερα και στην πορεία ενημερώθηκαν ότι υπήρξαν επιπλοκές.
Η μητέρα ήταν σε σοβαρή κατάσταση και όπως περιγράφεται στην πολυσέλιδη αγωγή κινδύνευσε να χαθεί.

Ο καρδιολόγος ενημέρωσε ότι όταν προσήλθε για να επιληφθεί του περιστατικού βρήκε ένα κορίτσι με αφρούς στο στόμα, σχεδόν νεκρό και ότι μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή.
Περί ώρα 22.00- 22.10 ο σύζυγος ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να συνοδεύσει το νεογέννητο στην Αθήνα, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, Τμήμα Νεογνών, γιατί έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Εκεί τα όποια προβλήματα, μετά από αγώνα των ιατρών και του ίδιου, αντιμετωπίστηκαν και ξεπεράστηκαν ικανοποιητικά.
Από την Αθήνα ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι η σύζυγός του ήταν καλύτερα, ότι κινεί τα χέρια, τα πόδια, και ανοίγει τα μάτια.
Την 2α Σεπτεμβρίου 2014 επέστρεψε στην Ρόδο και την επισκέφθηκε άμεσα στην κλινική όπου ενημερώθηκε ότι ήταν σε καταστολή, διασωληνωμένη και ότι είχε πυρετό.
Επικοινώνησε με τον εντατικολόγο που τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
Το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε ότι η αξονική δεν ήταν καλή, ότι έχει καταστραφεί ο εγκέφαλος και ότι η σύζυγός του δεν θα τα κατάφερνε.
Περί ώρα 21.00 της 3ης Σεπτεμβρίου 2014, ζήτησε την μεταφορά της στο νοσοκομείο Ρόδου ενώ φέρεται να ελάμβανε διαρκώς την ενημέρωση ότι δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί η υγεία της.
Τελικώς αποφασίστηκε η μεταφορά της στον Ευαγγελισμό στην Αθήνα όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Εκεί ενημερώθηκε ότι αρχικά επρόκειτο να επικεντρωθούν στην υφιστάμενη ενδοκρανιακή πίεση, ως ζήτημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, που προβληματίζει σοβαρά σε ανάλογες περιπτώσεις.
Χρειάστηκε να λάβει χώρα τραχειοτομία, παρέμεινε έναν ακόμη μήνα στην ΜΕΘ, εν συνεχεία δε μεταφέρθηκε στην ΜΑΦ.
Κατά την διάρκεια νοσηλείας της στον Ευαγγελισμό, του τονίστηκε αρμοδίως και κατ’ επανάληψη ότι, κατά ιατρική γνώμη, εάν το περιστατικό αντιμετωπιζόταν εξαρχής αντίστοιχα- όπως στον Ευαγγελισμό- ιδίως για την ενδοκράνια πίεση, ή εάν η μεταφορά της στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό, γινόταν νωρίτερα, η κατάστασή της θα ήταν αρκετά και ουσιωδώς καλύτερη.
Στον Ευαγγελισμό, αντιμετώπισε περισσότερες σοβαρές, επώδυνες, επικίνδυνες για την ζωή της λοιμώξεις και δυσκολίες.
Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη κατάκλιση, η ζωή της πολλές φορές απειλήθηκε.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2014 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας ANIMUS στην Λάρισα, όπου ξεκίνησε ένας άλλος “Γολγοθάς”.
Σταδιακά, εν μέσω επιπλοκών, λοιμώξεων και πολλών τραγικών καταστάσεων, αφαιρέθηκε το τραχειόστομο και ξεκίνησαν προσπάθειες για την αποκατάσταση της κινητικότητάς της και της επικοινωνίας της.
Στο κέντρο παρέμεινε συνεχώς έως τον Ιούλιο του έτους 2016, όταν και κρίθηκε- παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίασε ουσιαστική βελτίωση- ότι μπορούσε να μεταφερθεί στην οικία τους.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Χρήστος Παπαϊωάννου και Ακης Μεϊμάρης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ