Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ρεύματος

Την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την ελάφρυνση του κόστους αυτού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τη ΔΕΗ και από τους ιδιώτες παρόχους, ιδίως την περίοδο αυτή της πανδημίας που διανύουμε, ζήτησαν σε ερώτηση τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα, αν και η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λήψης εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε την παροχή έκτακτων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης καταναλωτών της ΔΕΗ, οι βουλευτές όμως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν αυτά είναι αρκετά καθώς, την ώρα που η Κρίση της πανδημίας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια οικονομική κρίση που πλήττει τον εργαζόμενο κόσμο, το πραγματικό τους αντίκρισμα σε χρηματικές ελαφρύνσεις είναι ουσιαστικά μηδαμινό.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης αναφορικά με την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος είναι άδικα για τους μικρούς καταναλωτές και το μόνο που κάνουν είναι να ευνοούν τις μεγάλες καταναλώσεις.

Αναλυτικά:

· Η έκπτωση 8% αφορά καταναλωτές άνω των 70 ετών και άτομα με μηχανική υποστήριξη που όμως δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Αυτά με βάση εκτιμήσεις, αφορούν μικρό αριθμό καταναλωτών, ούτε καν 10.000 και άρα ο αντίκτυπός στην κοινωνία είναι σχεδόν ελάχιστος.

· Η έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2000 kWh, αφορά το επόμενο τρίμηνο που ξεκίνησε από 26/03/2020. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες οι καταναλώσεις των νοικοκυριών δεν θα είναι αισθητά αυξημένες και άρα το μέτρο είναι δώρο άδωρο. Άδωρο όμως δεν θα είναι για όσους έχουν σταθερά κατανάλωση άνω των 2000 kWh οι οποίοι είναι αυτοί με τις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες.

· Η κατάργηση της πάγια χρέωσης, μετά και τις μειώσεις που επιτεύχθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 16 ΕΥΡΩ ανά έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια των καταναλωτών, από αυτό το μέτρο, για ένα τρίμηνο δεν υπερβαίνει δηλαδή τα 4€ ανά καταναλωτή.

· Η έκπτωση των 5 ΕΥΡΩ ανά ηλεκτρονικό λογαριασμό, μπορεί να φαίνεται σαν θετικό μέτρο που θα συμβάλλει την στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, όμως θεωρείται άδικο, αφού δεν λαμβάνει καμιά ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές εκείνους που δεν έχουν τα μέσα ή τις κατάλληλες δεξιότητες για να ενταχθούν στο κίνητρο αυτό.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, εκτός του ότι τα μέτρα δεν επαρκούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι υπάρχουν και τεράστιες ελλείψεις στις προβλέψεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Ειδικότερα:

· Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη ναι μεν η λειτουργία, στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρούν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για πάγιες ανάγκες, αφού οι καταναλώσεις αυτών των επιχειρήσεων, εκ των πραγμάτων, δεν θα φθάσουν τα 2000kWh το τρέχον τρίμηνο.

· Παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του Υπουργείου Ενέργειας, παρότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2020 έχουν υπολογισθεί κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και παρά του ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε αναγγείλει ότι σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα εκπονήσει σχέδιο για την ενεργειακή φτώχεια, εντούτοις ουδεμία ενέργεια ή πρόβλεψη έχει υπάρξει για την κάλυψη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν, λόγω και αυτής της Κρίσης να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν προκύπτει καμία πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ώστε να μην γίνει διακοπή ηλεκτρικής σύνδεσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας και στήριξης των νοικοκυριών ανέργων ή εργαζόμενων, που οι επιχειρήσεις τους υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να λειτουργούν και δεν είναι συστηματικοί κακοπληρωτές.

· Η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια ώστε να υπάρξει παράταση εξόφλησης λογαριασμών για τις κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης λόγω της κρίσης, αλλά και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε καταστήματα εξόφλησης και τράπεζες, όπως παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατόπιν των ανωτέρω κενών- σε κοινωνικό αντίκτυπο- μέτρων που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του Covid-19 και απαιτούν ουσιαστικές και απτές πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση οικιακών καταναλώσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWh το από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο στο επόμενο τρίμηνο.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην σχετική Ερώτηση το Υπουργείο οφείλει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα άμεσης απόδοσης για την επιπλέον ελάφρυνση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (που δεν εντάσσονται στα ΚΟΤ και έχουν καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWh), για την αντιμετώπιση φαινομένων ενεργειακής φτώχειας, που εντείνονται μετά την λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας,

μέτρα με σκοπό την άμεση επανασύνδεση πληττόμενων νοικοκυριών (ενεργοποιώντας τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 4058/2017) και μέτρα για την ενίσχυση καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία, αλλά είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν την λειτουργία των ψυκτικών τους χώρων και η κατανάλωσή τους δεν ξεπερνά τις 2.000 kWh.

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ζητείται η επαναφορά του μέτρου των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή για αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών ηλεκτρικού καθώς και να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν στην υποχρέωση των κοινωνικών παροχών και οι ιδιωτικοί πάροχοι ενέργειας.

Και σε αυτή την Κρίση, σχολιάζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του και χωρίς τα βασικά αγαθά διαβίωσης. Η Κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όσο καθυστερεί να λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της Οικονομίας, τόσο η επόμενη μέρα του κορονοϊού θα διαγράφεται όλο και πιο σκοτεινή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου