Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, προσέφυγε μια κάτοικος Καλυθιών, που υποστηρίζει ότι ξεχάστηκε μετά από καισαρική στο σώμα της… μια γάζα!
Όπως περιγράφει στην αγωγή της, την 26η Ιανουαρίου 2016 εισήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», ως επίτοκος και γέννησε νεογνό άρρεν με εκλεκτική (προγραμματισμένη) καισαρική τομή.
Εξήλθε από το νοσοκομείο την 28η Ιανουαρίου 2016. Από την επόμενη ημέρα του τοκετού της δεν σταμάτησε να έχει μικρές ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα, αλλά τους απέδιδε στην ίδια την επέμβαση και θεωρούσε ότι κάποια στιγμή θα σταματούσαν.
Οι μικρές αυτές ενοχλήσεις, για ένα χρονικό διάστημα, εξαφανίστηκαν.
Στις αρχές όμως Σεπτεμβρίου του 2017, άρχισαν και πάλι οι ίδιοι πόνοι, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο έντονοι.
Με αποκορύφωμα τις αρχές Δεκεμβρίου του έτους 2017, όταν οι πόνοι έγιναν αφόρητοι και αναγκάστηκε, όπως τονίζει, να επισκεφθεί ιδιώτη ιατρό (μαιευτήρα – χειρουργό – γυναικολόγο), ο οποίος κατόπιν κλινικής και υπερηχογραφικής εξέτασης διαπίστωσε, ότι υπήρχε κάποιο μεγάλο μεταλλικό σώμα μέσα σε κυστικό μόρφωμα στην κοιλιακή χώρα.
Ο ιατρός την παρέπεμψε για περαιτέρω ακτινολογικό έλεγχο. Έτσι στις 5 Δεκεμβρίου 2017 υποβλήθηκε σε εξέταση με πολυτονικό αξονικό τομογράφο 64 τομών Briliance Philips, όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων η ύπαρξη εγχειρητικού υλικού περί την δεξιά ωοθήκη.
Κατόπιν αυτού του ευρήματος ο θεράπων ιατρός της, προγραμμάτισε την εισαγωγή της στην ιδιωτική κλινική Euromedica, για την αφαίρεση του ξένου σώματος, στις 9 Δεκεμβρίου 2017.
Την ημέρα αυτή υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής τομής, όπου βρέθηκε μεταξύ του κοιλιακού τοιχώματος και την ενδοπεριτονιακής κοιλότητας μία γάζα μέσα σε κύστη με αντιδραστικό υγρό.
Ο θεράπων ιατρός της, σε σημείωμα του αναφέρει σχετικά:
«Η κυρία (…), εξετάστηκε στο ιατρείο μου στις 05-12-2017. Προσήλθε αιτιωμένη διάχυτο κοιλιακό άλγος με κύρια ενόχληση στο υπογάστριο. Κατά την κλινική και υπεροηγραφική εξέταση διεπιστώθη ευμέγεθες κυστικό μόρφωμα στον ανατομικό χώρο του δεξιού λαγονίου βόθρου, συμβατό ως εικόνα με κύστη δεξιάς ωοθήκης. Συνεστήθη περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας, μετά το πέρας της οποίας ενημερώθηκα από τη συνάδελφο ιατρό ακτινολόγο (…), ότι εντός του κυστικού μορφώματος διαγνώστηκε παρουσία ξένου σώματος υψηλής κινητικότητας και ακαθόριστου σχήματος. Ως εκ τούτου προγραμματίστηκε η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης λαπαροτομία (ανοιχτή τομή) για την αφαίρεση του κυστικού μορφώματος, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 09-12-2017 στην ιδιωτική κλινική Euromedica Ρόδου».
Το εν λόγω ξένο σώμα είναι προφανές, όπως υποστηρίζει, ότι προέρχεται από την καισαρική τομή στην οποία υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ως επίτοκος, αφού έκτοτε δεν υποβλήθηκε σε απολύτως καμία άλλη χειρουργική επέμβαση.
Ο ιατρός μαιευτήρας του εναγόμενου νοσοκομείου καθώς και το υπόλοιπο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως υποστηρίζει, δεν την αντιμετώπισαν με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, κατά την επέμβαση καισαρικής τομής που πραγματοποίησαν κατά τον τοκετό της.
Διατείνεται ότι λειτούργησαν ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης και τέχνης, αφού ξέχασαν να αφαιρέσουν γάζα που είχαν τοποθετήσει κάτω από το κοιλιακό τοίχωμα.
Η εν λόγω γάζα είναι ειδική αιμοστατική γάζα που χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις και φέρει εύκαμπτη μεταλλική ανακλαστική ταινία για τον εύκολο εντοπισμό της (με ειδική συσκευή), σε περίπτωση κατά την οποία «χαθεί» μέσα στο σώμα κατά την εκτέλεση της επέμβασης.
Προφανώς, όπως τονίζει η ενάγουσα, κανείς από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπήκε στον κόπο να μετρήσει αν αφαιρέθηκαν από την τομή όλες οι γάζες που χρησιμοποίησαν (παρ’ όλο που σε κάθε ομάδα υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο για την καταμέτρηση του υλικού πριν «κλείσουν» τον ασθενή), με αποτέλεσμα να κλείσουν την τομή της και να αφήσουν μέσα μία από αυτές.
Το σώμα της από φυσιολογική αντίδραση μη μπορώντας να αποβάλει με κάποιον τρόπο το ξένο αυτό σώμα, δημιούργησε ένα κυστικό μόρφωμα μέσα στο οποίο περιέκλεισε την εν λόγω γάζα.
Κάθε ημέρα που περνούσε, όπως τονίζει, διέτρεχε τον κίνδυνο να σπάσει η κύστη αυτή και να δημιουργήσει εκτεταμένη μόλυνση με σοβαρές παρενέργειες για την ίδια της τη ζωή.
Με την αγωγή της ζητά να υποχρεωθεί το εναγόμενο νοσοκομείο να της καταβάλει το ποσό των 25.953,92 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι και την πλήρη και ολοσχερή της εξόφληση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ